August 20, 2013

Tip Pakaian ke Rumah Terbuka (Open House)

Assalammualaikum,

Syawal kan sebulan, mesti korang dapat jemputan ke rumah terbuka sana sini sampai tak menang tangan kan. Tak pun jemputan kenduri kahwin. Lepastu pening nak fikir baju apa yang nak dipakai sebabnya lebih banyak anda dapat jemputan ke rumah terbuka, lebih banyak lah pakaian yang perlu disarung. Tak bestlah kalau asyik pakai baju yang sama je kannn....

Tapi pemilihan pakaian untuk ke rumah terbuka haruslah kena pada tempat, masa, dan lain-lain faktor. Kalau pakai simple sangat pon tak best kan, kalau over bergaya takut overshadow tuan rumah pulak. Takpe, janji kau yang paling cantik..hehe..


Baju Kurung / Tradisional

Kalau pakai baju kurung atau tradisional yang lain memang sesuai untuk semua majlis rasmi atau tak rasmi. Yang penting pemilihan fabrik, design dan warna kenalah sesuai dengan faktor-faktor tadi. Pemilihan baju kurung atau tradisional kan lebih manis, sopan, selamat dan paling tepat untuk ke rumah terbuka.

contoh bergaya dengan baju kurung

Jubah / Kaftan / Blouse / Skirt Labuh

Kata beraya rumah orang kan. Ciri-ciri penting seperti sopan harus dititikberatkan. Sebab nanti kalau kena tegur dengan orang tua-tua baru tahu. Dan salah satu tanda kita hormat majlis orang. Lainlah kalau party cocktail kan, pakai baju kurung atau baju yang lengan meleret-leret, semua memanglah tak sesuai. Ingat balik faktor tempat ya.


Hari raya aidilfitri, tips, Hari Raya 2013, tip fesyen ke rumah terbuka, info, beauty, fesyen, peplum fesyen, inspiration, bergaya ke rumah terbuka


Konsep Mix and Match

Kebanyakan baju raya korang dah pakai kan, apa kata cuba konsep mix and match pulak. Cuba padankan skirt labuh, blouse dengan tambahan cardigan panjang atau pendek ke ataupun padankan seluar slack atau palazo dengan blouse ke. Kreatif, manis, dan masih sopan! Musim peplum masih in, bergaya dengan peplum pun comel :)


Don't!

Jangan sesekali bergaya dengan jeans. Tampak tak manis. Alah hari minggu atau hari-hari yang biasa yang lain kan korang selalu bergaya dengan jeans, apa kata di hari atau waktu rumah terbuka macam bulan Syawal ni korang bergaya lebih manis pulak. Bukan selalu...

Untuk idea yang lebih baik, apa kata korang lawat Zalora Women's Butik. Mana tahu ada pakaian atau aksesori yang dah berkenan tu bolehlah terus shopping untuk dijadikan koleksi anda pada masa akan datang. Semuanya boleh didapati dari hujung rambut hingga hujung kaki di Zalora. Apa tunggu lagi, jom bergaya dan beraya :)


ps : bergambar pon kena sopan tau..tapi bila jumpa member haruslah crazieeeee ;p



32 comments

August 19, 2013 at 10:49 PM

YANG PENTING, MENUTUP AURAT DAN BERSOPAN SANTUN.. JANGAN JADI MACAM SATU KES BARU NI.. DI RUMAH OPEN HOUSE PUN SEMPAT ORANG MENCURI.. LAST2 KENA TANGKAP.. SIAP BERBAJU KURUNG DAN BERTUDUNG LAGI..

August 19, 2013 at 11:16 PM

hahaha...aq xpernah ikut tema wei...teruk prangai..ary 2 g beraya umh kwn kai jeans je..hehehehe..kte xpndai bergaya..hehe

August 20, 2013 at 12:56 AM

betul tu! kalau tak ada sangat baju kurung, pakai la blouse dgn kain.. jangan sendat mendat buat sakit mata, sudah ler..

August 20, 2013 at 2:46 AM

tu laa tgk ramai jaa dressing peplum, huh...

August 20, 2013 at 4:32 AM

jangan pakai jeans??? wah, itu sangat susah tu.hehehe

August 20, 2013 at 8:10 AM

hoho, mama tengok kasut rasa macam nak sarung je kat kaki... suke heel tau mama ni..

August 20, 2013 at 9:43 AM

Haha...part kena craziee tu kelaka.Nice tips xila.Tapi tang mix n match tu boleh pening jgk kalau byk sgt pilihankn.Hikss.

August 20, 2013 at 10:15 AM

cntik plak baju first tu..bgus tips pemakaian ni..

mmg tak elok pakai jeans p beraya..huhu

August 20, 2013 at 5:04 PM

perlu sopan dan santunnya bila bertandang ke rumah org

August 20, 2013 at 5:15 PM

Assalamualaikum yangg, thanks for the tips. heee baguslah dengan kengkawan je boleh crazy like monkey! heeeeeeeeee. selamat hari raya, maaf zahir dan batin :)

August 20, 2013 at 7:49 PM

sy pakai yg mn ada je hehehe

August 20, 2013 at 10:19 PM

@fairus betul :)

August 20, 2013 at 10:19 PM

@mish eden tu la org ckp pakai bj kurung je sng!! huuu

August 20, 2013 at 10:20 PM

@Nurul Farahizzati sakit org tua2 nak nengoknye hehe

August 20, 2013 at 10:20 PM

@boni kacak laki oke kot...ni tips mak2 la ;p

August 21, 2013 at 7:34 AM

betul tu dik, sesekali je kan berkunjung di rumah org ngn berbaju kurung n kebaya apa slh nyer... baru la rasa raya....

August 21, 2013 at 9:13 AM

salam..
owh..macam tu ea..lau nak bergaya..heee mmg xkn nk pkai jeans kan..

lawa2 pla tgok bju nye...pomote zalora ke ape ni..?hehe

August 21, 2013 at 9:49 AM

setuju,,,pergi rumah org kene la bersopan..actually bila saja kita keluar rumah atau dlm rumah kita kene berpakaian sopan dan menutup aurat dihadapan lelaki/perempuan ajnabi

August 21, 2013 at 10:54 AM

Jnj sopan kn dik

August 21, 2013 at 12:26 PM

sy beraya pakai jubah tahun lpas je.. hari kedua pakai kurta, dgn kain pelikat.. hehe.. cukup..

August 21, 2013 at 1:47 PM

kite lagi suka baju kurung. berangin. kihkih :)

August 21, 2013 at 2:32 PM

hehehe betul tu sopan2 pun bila jumpa kawan satu kepala harus jadi giler sekejap !

August 21, 2013 at 3:26 PM

Wahhh siap ada tips untuk berpakaian ye :)

MJ selalu antara 2, tak pakai blouse pkai bju kurung/jubah :D

August 21, 2013 at 3:37 PM

banyak juga tips ea.. thanks..:)

August 21, 2013 at 4:07 PM

wah... tips.. fifi selese pakai seluar.. selalu padankan dengan blouse atau baju muslimah.. DH kate asal tutup aurat.. hahaha.. fifi tak selese pakai kain kecuali pergi kerje.. hihi..

August 21, 2013 at 4:12 PM

nice tips Xila.. hehehe :)

August 21, 2013 at 4:27 PM

wah...ini sponsored post untuk zalora.com.my ke ni? untunglah hehehe!

August 21, 2013 at 6:18 PM

nice tips =) he3 btol 2..pakai ape pn cntik..tp mstilah yg longgar..kn lebih manis

August 21, 2013 at 10:01 PM

yang penting ttup aurat & sopann. simmple :P

August 21, 2013 at 10:03 PM

bagus tips ni.. selalu pakai baju kurung je, selesa.. :D

August 24, 2013 at 2:42 PM

Itu baju terlampau glamour sangat. hahaha

September 4, 2013 at 12:26 PM

kadang2 pening jgk kan nk pilih baju kalau nk pegi beraya..takut tak sesuai atau over fashion hehe

Post a Comment
 
HOME | ABOUT ME | PORTFOLIO | BLOG TIPS | SITEMAP | CONTACT ME
This is a personal web blog and any opinions expressed here was represent my own unless otherwise specifically stated.
If any entry had been share from this blog should be credit given to www.lovexils.blogspot.com.
Thanks for your visit sweet people. :D
copyright 2007-2016 to Love,xils!