October 12, 2013

Xila with a Chance of Meatballs




Tahun 2009 ke 2010 dulu ada la tengok Cloudy with a chance of Meatballs bahagian 1. Rasanya tengok kat Jitra. Zaman belajar kat uni dulu. Memang kelakar giler movie ni. Lawak sengal watak-wataknya. Tak sangka ada sequel. Makan masa pulak tuh. Ingat senang ke nak buat animasi? Hehe

Ok lani tak dapat nak tengok the real Cloudy with a chance of meatballs. Janji Xila with a Chance of Meatballs boleyyyy hahahahah okbai. :p

October 3, 2013

Status Glitteri Nuffnang Ditarik Balik?

Assalammualaikum,

Baru-baru ni, tapi takdelah baru sangat ken...status glitteri mak jemah disekat oleh Nuffnang dan jadi non-glitteri. Kalau korang dapat non glitteri tuh maknanya korang bukan blogger kesayangan Nuffnang lah hee. Antara punca tak dapat status Glitteri disebabkan curang dengan Nuffnang atau kata formal korang ada add on syarikat pengiklanan lain dalam blog enkorang. Ada paham ka?

Memang mengamuk lah mak jemah kan bila tiba-tiba iols jadi non glitteri. Iols tak pernah curang tau. Setia giler haa. Sekejap mak jemah sekejap iols...Hilang punca sebab lama tak menaip hahah.

Tanpa berfikir panjang terus serang Nuffnang. Ngeee. Hantaq ticket kat depa ja... Tanyalah mengapain iols tak dapat status Gillteri Nuffnang. Sedihhh tauuu. Just checkitout jelah kat conversation bawah ni.





Cepat je Nuffnang reply. Depa kata sebab iolss ada add url blog baru jadinya system kelam kabut sikit. Blog baru? Yupss korang boleh skodeng blog baru kat sini ya. Jemput jenguk :)

Lepas tuh dah jadi Glitteri balik dah...Thanks Nuffnang.

Daaaa~




September 28, 2013

Senarai Peserta "Like and Share Giveaway"

Assalammualaikum,

Disini saya sertaka senarai peserta Giveaway : Like and Share Giveaway anjuran Blog Dearxila.my dan KNZeq.SHOP. Seseiapa yang belum join jemputlah join ya hehehe




SENARAI PESERTA :

KATEGORI : Like and Share di FB sahaja

Siti Hawa Binte Achen I
Needa Aziz
Artiqa Horvejku
Aishah Fauzi
Masha Meisters
Ieta Mat Saad
Mizz Eqa
Anis Zahidi
Walkstatic
Nur Izzati Mohammad Haniff
Nieda norainida
Amy Mahadi
Yun Sing
Lienda Ramly


KATEGORI : Post entry

http://www.nazlee.com/2013/09/like-and-share-giveaway.html
http://myboyfriendisanarmy.blogspot.com/2013/09/like-and-share-giveaway.html
http://imaneeda.blogspot.com/2013/09/like-and-share-giveaway.html
http://schomells.blogspot.com/2013/09/like-and-share-giveaway.html
http://twinkleeestar.blogspot.com/2013/09/like-and-share-giveaway.html
http://mashaaini.blogspot.com/2013/09/like-and-share-giveaway.html
http://ieta-myblog.blogspot.com/2013/09/like-and-share-giveaway.html
http://chocollyheart.blogspot.com/2013/09/like-and-share-giveaway.html
http://hadiahbintangjatuh.blogspot.com/2013/09/like-and-share-giveaway.html 
http://www.syuhadasalleh.my/2013/09/like-and-share-giveaway.html
http://lalazarryn.blogspot.com/2013/09/like-and-share-giveaway.html
http://sukasukianiss.blogspot.com/2013/09/like-and-share-giveaway-40-pemenang.html
http://www.cikfie.com/2013/09/like-and-share-giveaway.html
http://ninajoinsegmen.blogspot.com/2013/09/like-and-share-giveaway.html
http://www.sigadismerah.my/2013/09/like-and-share-giveaway.html
http://nooramyma.blogspot.com/2013/09/like-and-share-giveaway.html
http://lifeisgreatwithme.blogspot.com/2013/09/like-and-share-giveaway.html
http://lienliedot.blogspot.com/2013/09/like-and-share-giveaway.html


Peserta tidak lagi diberikan nombor setakat ini. Tunggu sehingga giveaway tamat ya...
Jangan risau pengumuman akan dibuat dari masa ke semasa.. 
Semua peserta diminta cek link masing-masing ya . Kalau takde habaq nohhhh
Best of luck :)


September 22, 2013

Segmen 1st Mama




Jom join dan support first segmen mama.15 pemenang bertuah secara random akan dipilih sebagai pemenang. Syarat-syaratnya ialah :
A) Mulakan dengan menepek gambar yang direka khas ini di entry anda. 
B) Linkkan terus ke blog mama lah.. seperti biasa anda selalu buat tu...
C) Jangan lupa follow mama, semuanya seperti biasa juga...
D) Nak buat entry atau tidak mama tak kisah... janji anda join cukup dah..
E) Letak tajuk " Segmen 1st Mama "
F) Like Facebook mama ye, sebelah tu je.. hihi (Takde fb pun takpe)
G) Tinggalkan URL blog anda diruang komen.

Untuk maklumat lanjutnya pon, sila klik abnnaer atau ke blog mama.



Ps :: Di malam yang hening nih....hmmm tinggal sensorang kat rumah. Seram dan sedih wuaaaa

September 20, 2013

Kesian Pakwe Saya...

Assalammualaikum,

Apa perasaan anda kalau dikhianati? Ditikam? Ditoreh? Mahupun disabotaj? Mesti rasa sakit hati kan, merajuk seminggu, murung, lemah longlai, tak lalu makan dan sedih sepi sesepi bayu-bayu asmara. Ehh?

syamsul yusof menangis, kl gangster w, muvee, funny movie
Syamsul Yusof menangis alololo omey omey hahah


Baru-baru ni semua sudah sedia maklumkan karya pengarah berbakat besar Syamsul Yusof telah dirakus oleh manusia-manusia rakus yang sentiasa rakus merakus hak cipta orang lain. Memang dasyat gileRR dugaan Syamsul atau soul soul soul...

"Buat Soul, banyakkan bersabar, bapak tak pernah berenti menyokong Soul". Ujar Datuk Yusof Haslam. Yang penting hidup harus diteruskan dan kata-kata semangat harus sentiasa disisi Soul. Haritu tengok, eh tertengok MeleTOP, depa jemput Datuk Yusof, Sofi Jikan dengan alamak lupa la nama cina masuk Islam tu..sebagai tetamu episod minggu lepas kot. Terharu... Tapi ni episod dua minggu lepas tau..hehe

Dan sebenarnya saya dah tengok filem KL Gangsta 2 tuh! Alamak rasa bersalah giler. Ingatkan filem tuh dah tayang kat wayang!! Rupanya lambat dengar berita yang KL Gangsta 2 kena rompak sebulan sebelum tayangan di pawagam!! Nak buat acane dah teramik soft copy kat laptop adik. Tapi saya tak sebarkan aaa... Tertanya-tanya dengan para blogger yag kongsi filem tu kat internet. Tak rasa bersalah ke? Em em

Eh Syamsul Yusof pakwe saya ke? Shhhh jangan bagitau orang eh. Ekekekek



Ps Nanti keluar kat wayang nak tengok la...Cayok-cayok bie!! hahahah
Jemput join Giveaway NI wehhhh... Setiap kali sya buat GA je mesti time tak kena. Jemput join ya ^^



September 17, 2013

Maksud Mimpi Makan Kek, Buah Strawberi, & Mamat Korea

Assalammualaikum,

Tajuk tak boleh blah! Sejak akhir-akhir ni selalu mimpi yang manis-manis. Selalunya bila bangun tidur malas nak fikir pasal mimpi. Tapi dah lately ni asyik mimpi benda-benda manis je, bangun tidur muka ada kasi senyum juga la... Takde modal nak cerita, cerita pasal mimpi boleh? Ahahkkk

Mari saya nak tafsirkan mimpi-mimpi manis yang telah saya lalui. Macam skema kan hahah. Tapi ni pun sekadar Google je dik nonnn. Sekadar suka-suka dan tak percaya pun. Kita kenalah percaya dengan kuasa paling berkuasa di atas kan...

Mimpi makan Kek



Saya mimpi makan kek tau. Tapi lebih kurang kek swiss roll tu. Ada dua tray dan dalam tray tu penuh dengan kek warna-warni, macam-macam hiasan ada dan saya makan hampir semua kek tersebut! Dan ada tinggal lagi dua tiga ketul masih berniat nak habiskan semuanya...Iskkk

Maksud Google : Dapat musibah/terkena penyakit.
Maksud sebenar : Jangan tamak... yelah kalau tamak makan banyak sangat benda-benda manis maunya dapat diabetes. Betul kata Google..


Mimpi makan buah strawberi
Lagi satu mimpi makan buah strawberi. Gila manis buah tu... Punyalah rasa teruja dan seronok dapat makan strawberi dalam mimpi tu..


Maksud Google : Akan dapat pujian dari banyak orang
Maksud sebenar : Sebenarnya saya mengidam buah strawberi. Dah lama plan nak beli buah strawberi tapi bila pergi mall selalu terlupa huhu. Tapi dapat makan dalam mimpi pon boleyyy...


Mimpi Mamat Korea
Situasinya seperti kat dalam kem tau. Lepas aktiviti berbasikal, kami (kawan pon ada dalam mimpi ni haha) diarah untuk berkawad. Dan coach baru datang conduct dan periksa baris. Tiba-tiba dia bagi isyarat mata. Kenyit-kenyit mata gitu. Saya pon terkejutlah tapi kenalah serius tegak masa tu. Kata dalam kem kann.. Displin dalam mimpi pun kena jaga..


Lepastu nyanyi lagu patriotik tapi tak ingat lagu apa. Rasanya lagu patriotik atau Negaraku sebabnya berdiri tegak semacam je sambil senang diri. Dan tiba-tiba, masa tengah khusyuk nyanyi, coach tu berdiri sebelah saya sambil beri senyuman macam oppa dalam cerita Korea. Pastu dipicitnya pipi ai oke... Em em memang coach tu hensem bak hang macam 'opppaaaa!!'



Sumber www.allkpop.com



Maksud Google : Nak gi Korea/ jodoh dengan mamat Korea (oke ini tipu je hohohohoh)
Maksud sebenar : Inilah padahnya tengok KDrama continuously. Lagi-lagi genre action drama sampai masuk dalam mimpi haaaa...



Ps :: Baru lepas habis khatam Korean Drama - 7th Grade Civil Servant. Tak baru sangat la dalam awal bulan ritu. Okla not too bad. Seperti biasa watak second hero menjadi pilihan setiap penonton. Kelakar jugak walaupun heronya tak hensem seperti oppa!-oppa! yang lain heee



September 11, 2013

Hias Ruang Anda Dengan Seni Dinding (Wall Art)

Assalammualaikum,

Korang suka tak hias ruang peribadi korang kat ruang tamu ke, ruang makan ke ataupun ruang bilik tidur? Tak pun hias kat pejabat. Kalau pejabat atau ruang kedai macam kedai baju ke, designer ke letak frame gambar lukisan mesti rasa kelasssss youuu.. Kennn kennn?


wall art, seni lukisan, hiasan dalaman, 1Malaysia, online shop, beli lukisan online, shopping online
Wall art


Buat semua mak-mak orang, penggemar deko-deko, jiwa artistik, dan semua peminat seni lukisan tanah air, kini anda bolehlah dapatkan seni dinding (wall art) secara online di WallArt.my. Pelbagai jenis seni lukisan yang berkualiti oleh artistik dari Asian teutamanya dari Malaysia seperti lukisan tangan (fine art) dan seni hiasan (decorative art) yang didatangkan bersama bingkai gambar pilihan anda. Pilih je yang mana idaman kalbu.

Setiap seni lukisan mesti ada nama kan. Barulah dipanggil seni. Uniknya tentang seni lukisan, kebanyakannya ianya hanya satu-satunya dalam dunia kecuali lukisan copy-paste atau cetak rompak la..

wall art, seni lukisan, hiasan dalaman
Pond with water lily
 
wall art, seni lukisan, hiasan dalaman
The beach at Sainte Adresse

Kalau korang mahu karya seni lukisan korang turut dijualkan secara online, korang boleh cuba contact dan email admin WallArt.my. Yang dari Asian terutamanya dari Malaysia amat digalakkan. Satu platform yang baik ni. Boleh feeling-feeling retis macam Emma Maembong huhu. Dan artwork korang boleh pergi jauhhhhhhhh sana haaaa...
Kini segala-galanya mudah dihujung jari. Boleh beli lukisan secara online! Yang penting menjanjikan 100% kepuasan kepada pembeli. Jadi dapatkan seni lukisan pilihan anda sekarang!   

Website : www.wallart.my



Shipping & Delivery :
Giclée print                   –        Ships in 2-3 days
Framed Giclée print   –        Ships in 3-5 days
Stretched Canvas        -        Ships in 4-6 days - See more at: http://wallart.my/product/the-japanese-footbridge-and-the-water-lily-pool-1899/#sthash.yD8SG0ZJ.dpuf

September 10, 2013

Sumpah Takmau Tulis Kisah Seram Dah!!

Assalammualaikum,


Syawal baru-baru ni saya ada kongsikan satu cerita seram iaitu Cerita Seram Malam Raya kan? Masa nak tulis cerita seram tu memang 150 juta kali dok pikiaq bak hang sama ada nak publish ke tidak. Nak buat macam mana dah publish dah pun sebab zaman tu takde blog, terpaksa cerita kat zaman ni. Huntunglah budak-budak hingusan zaman sekarang kekekek

Lepas publish biasalah macam-macam komen yang datang. Saya baca tapi takut nak baca sebab ada lah komen-komen yang menyeramkan.. Wuuu~~


Sape Google ni woih??? Huu


Dan malam-malam ku yang seterusya sentiasa memikirkan perkara-perkara yang menakutkan dan menyeramkan otak. Serabut! Ditambah lagi adalah jugak tragedi-tragedi yang menyeramkan. Seperti ada benda yang menarik selimut time tengah tido atau adakah ianya hanya sekadar imaginasi? Jeng jeng jeng

Baru-baru ni jugak ada singgah blog Afzalsukasuki yang bercerita pasal benda-benda seram yang berlaku dikampungnya. Adalah jugak pernah baca cerita-cerita seram yang lain dari tok Afzal. Kisah alam angker dengan Afzal memang tak dapat dipisahkan. Mencik. Seram tapi gagah jugak nak baca! Kan mendapat hehe.. Tapi tak sangka tok ni pencuak gak ehh kekonon je gagah.. :p

Sumpah Takmau Tulis Kisah Seram Dah!!




September 9, 2013

Our Online Shop - KNZeq.SHOP

Assalammualaikum, 

Hai pembaca sekalian. Rindu nak bermanja di hati korang. Yelah hati korang yang tengah baca bait-bait ayat ni kan. Ada ke pembaca yang suka baca blog kuat-kuat? Angkat tangan?! Anda boleh masuk AF. Tiba-tiba dan tak lawak. So tak boleh masuk Raja Lawak. (Fuhh macam mana nak buat ayat pendahuluan ni???)


online shop, shopping online, KNZeq.SHOP



Dijadikan topik, saya berjaya membangunkan online shop saya sendiri >> KNZeq.SHOP. Alhamdulillah. Mohon support ya kawan-kawan dan para blogger sekalian.


KNZeq.SHOP ni nak sebutnya biasa je (K.N.Z SHOP), hasil gabungan 3 nama sebenarnya. Nama siapa? Biarlah rahsia dan eksklusif gitu.... Online shop saya ni memang tersangatlah baru dan hampir sebulan nak set up dan berjuang sama ada mahu betul-betul teruskan ataupun tidak. Sebab yelah ingat benda main-main ke xila? Oleh itu, haruslah memerlukan support kan?


Setakat ni kami menawarkan produk peplum iaitu Peplum Qistina dengan pelbagai warna yang menarik. Untuk harga kawan-kawan ataupun blogger insyaAllah kita kasi kaw-tim. So dont worry. Dalam masa terdekat, kami akan tambahkan produk kami seperti jubah, peplum, baju kurung, dress, baju Muslimah, tudung, fesyen dari Korea dan aksesori wanita yang lain. Untuk para lelaki sasa diluar sana elok sangatlah hadiahkan kepada gadis-gadis pilihan anda supaya anda kelihatan semakin sweet seperti Aaron Aziz. Ouchhhh kih kih


Semalam baru lepas tengok drama Anugerah Dendam Terindah lakonan Aaron Aziz dan Nadia Nisaa. Ok lah not too bad. (out of topic) :D


Oh ya kembali promote. Mohon like ya kawan-kawan. InsyaAllah dalam masa terdekat nak buat mini giveaway lah untuk kawan-kawan blogger. Nanti sokong tau! Hehe. Jemput bertandang ke blog dan Facebook Page KNZeq.SHOP ya. Kasi cuci-cuci mata dulu lah.... Kami promote online shop kami khas untuk blogger dan kawan-kawan terdekat kami tau... Terharu tak? Ngeeee....


Blog : www.knzeq.blogspot.com
Facebook Pagehttps://www.facebook.com/KNZeq.SHOP



September 6, 2013

Yay Menang Alhamdulillah

Assalammualaikum,

Baru-baru ni, tapi takdelah baru sangat, sejak Ramadhan lagi lah cerita basi ni tapi baru kesempatan nak update sekarang. Em sorryyy. Malam ni jangan lupa tengok Amir Raja Lawak dalam Super Spontan. Eh sekarang Amir Beatles lah. Tengok Super Spontan semata-mata Amir okeeehhhh. Weird tak? Hahah

Saya ni saja tak updatae entry sebab saya merupakan seorang blogger yang tiada sentuhan magik dalam menaip buat masa sekarang. Kadang-kadang blogger perlu berehat. (Alasan) Zzzzz. Atas permintaan ramai saya kembali. Lihat, dunia semakin indah sekarang tapi saya tahu kita semua sedih dengan nasib saudara kita di negara 'sana'. Kita kena yakin, senjata orang Islam ialah doa dan iman. Itu yang membezakan kita dengan 'mereka' yang kononnya hebat.


eh sumber

Berbalik kepada tajuk diatas haaa, syukur alhamdulillah saya menang peraduan, contest, giveaway dan seumpamanya. Pertama kita up dengan giveaway dari blog kisahemasputih.com. Walaupun hadiah saguhati tapi rezeki juga kan. Keduanya saya pemenang utama contest gambar di Facebook anjuran blog Tempoyak.

Saya jugak menang giveaway dari em em (tengah korek otak sebab pelupa kennn) blog Coklateyes.my dan juga contest like kat Facebook. Cuma like je boleh menang kauu. Lagi satu baru-baru ni menang giveaway anjuran Blog Asyik Maiburogu. Alhamdulillah walaupun semua hadiah takdelah beriban ringgit tapi rezeki ni kalau kumpul mahunya jadi gunung.

Tak lupa juga buat pihak Nuffnang bagi CPUV Escape - Teaser, DOVE SAMSON D, dan juga Twisties Traxxobeats. Terma kasih semua penganjur kerana memilih blog Dearxila.my. Ternyata pemilihan yang tepat. kihkih.... ♥




September 4, 2013

Segmen Khas Sempena Ulang Tahun Kelahiran Mama'D

Segmen Khas Sempena Ulang Tahun Kelahiran Mama'D pada 06/September/2013 , dianjurkan oleh www.nazlee.com



Assalamualaikum dan salam sejahtera ..

Terdapat 3 kategori untuk membolehkan anda join segmen ini, sebelum itu baca syarat-syaratnya terlebih dahulu ;

Syarat-syarat penyertaan
  1. Terbuka kepada semua blogger

  2. Like Page P.C.L 
  3. Join dalam tempoh masa yang ditetapkan ( 01 ~ 06 September 2013 11:59 malam)

Kategori 1

Para peserta tidak perlu buat entri cuma dikehendaki  mendedikasikan ucapan kreatif ~ terus ke Wall Facebook Nordiana Mohd Saad [klik sini].

*Hanya pada tarikh 06 September 2013 / 12am-12pm SAHAJA.

*Sila nyataka url blog anda selepas ucapan.



#Hadiah : Review Blog/Page (6 pemenang akan dipilih oleh mamaD sendiri ~ kreativiti ayat diutamakan)



Kategori 2

Peserta  memberikan cadangan satu hadiah yang munasabah dari PCL kepada mamaD, taipkan ke dalam kotak komen entri ini ~ contoh ;

Saya cadangkan Pcl hadiahkan mamaD sepasang Jubah Hajaba...supaya mamaD sentiasa nampak ayu di pandangan mata pcl.


#Hadiah : Promosi header/banner anda selama 6 hari di ruangan bawah header blog penganjur . (6 blog akan dipilih oleh Penganjur)



Kategori 3

Boleh buat entri  dengan tajuk "Segmen Khas Sempena Ulang Tahun Kelahiran Mama'D", hanya salin kod html dalam entri segmen penganjur  (klik banner) ; sila letakkan url entri penyertaan anda di ruangan komen segmen ini.



#Hadiah : Review enam   1 entri dalam blog anda yang terpilih.(6 + 6 blog akan dipilih oleh Penganjur)


Didahului dengan ucapan Terima Kasih.

~pcl


Di bawah ni adalah code HTML yang dimaksudkan, hanya perlu  >>  klik [New Post] kemudian [HTML] dan masukkan kod tersebut di dalam post entri anda.




September 2, 2013

Hati-hati Dengan Nombor Telefon Hantu Ini

Assalammualaikum,

Pernah tak dapat nombor telefon yang tak dikenali tapi menyamar sebagai staff syarikat telekomunikasi besar seperti Maxis? Ataupun syarikat terkenal yang lain ke? Yang mengatakan kita menang hadiah ke, cabutan bertuah ke, nombor telefon bertuah ke? Ada? Mula dengar hadiah je mesti teruja kan tapi dalam keterujaan anda jangan lupa selitkan rasa gelisah ya. Shaaaaa~~

panggilan palsu, nombor telefon penipu, nombor Maxis, Maxis Centre

Nak dijadikan cerita saya dapat panggilan dari nombor ni, 03-22609688 baru-baru ni. Siapa dapat nombor ni silalah berwaspada dik noonnn. Tak payah angkat pun takpe. Buang masa je. Masa mula angkat phone tu depa terus tanya nama korang (nama yang berdaftar dengan prepaid/postpaid Maxis) dan perkenalkan diri dia sebagai staff HQ Maxis. 

Masa ni korang akan yakin gila dia dari staff HQ Maxis sebab yelah dia tahu nama dan maklumat anda. Korang mula rasa lega dan kurang curiga bila part ni. Tapi drama saya agak kelainan sikit. Emmm buat conversation jelah, susah nak menaip ni haa..

Maxis : Hello boleh bercakap dengan dot dot dot
Saya : Ohh takde orang nama tu. (Pada mulanya berlakon)
Maxis : Saya dari staff HQ Maxis dan betul ke cik dot dot ni pengguna nombor 012xxxxx?

(Ok mula cuak. Pehal? Pehal? Aku ada buat salah ke?)
Saya : Oooo aah memang nama tu yang daftar nombor ni tapi sekarang saya yang guna.
Maxis : Siapa dia ya cik dot dot dot ni?
Saya : Kawan.
Maxis : Siapa nama cik? Umur? Pekerjaan? Berapa lama guna nombor ni?
Saya : Ning Baizira (Tipu) bla bla bla...
Maxis : Wowww cik kerja sebagai tettttt? 

(Masa ni dah mula pelik. Pehal kau? Pastu saya diam je, dan dia turut diam.)

Saya : Ada apa ya telepoNNN ni??? (Terpaksa tanya sebab kot kot ada problem ke)

Dan dia mula terangkan yang nombor telefon saya dipilih oleh Maxis sebagai pengguna setia dan menerima pakej insurans yang ditaja oleh syarikat insurans apa entah dengan kerjasama Khazanah Malaysia. Masa ni memang takde perasaan dengar insurans-insurans ni walaupun 'pengguna bertuah'. Dan dia mula bla bla bla panjang gila cakap pasal insurans. Sepanjang perbualan saya hanya balas, ohyee, ahaa, em emm, ok, teruskan, ohyeeke, ahaa, em em... Nampak sangat kurang berminat tapi ternyata si dia ni hebat dalam berkata-kata. Konfiden je bila dengar. 

Maxis : Cik ada apa-apa soalan ke?
Saya : Macam mana insurans ni dibayar bagi pihak saya?

Dia mula dah terangkan balik sampai A-Z tadi. Kedengaran suara dia macam geram. Yelah memang tak jelas kot pasal pembiayaan insurans ni. 

Saya : Sebenarnya insurans ni dapat kat sape? Saya ke cik dot dot?
Maxis : Err pengguna semasa nombor ni. (Suara ada sikit goyang)

Saya dah mula syak dan dalam kepala tengah fikir ayat apa nak end up telefon ni eh. Atlast telefon mati. Bateri sudah kong brader! Vaahhhh aman dunia. Terus bukak laptop cari details pasal insurans ni kat laman web Maxis dan Khazanah Nasional. Tak ada apa pon hebahan pasal insurans.Tak kan nak buat suprise kot kat pengguna Maxis. Puiiii. Bila bateri dah penuh, on je telefon ada 8 missed call dari 'Maxis' ni. Lusa tu dia gigih call lagi. Tak kuasa nak angkat..

Akhirnya, jawapanku dijawab...

panggilan palsu, nombor telefon penipu, nombor Maxis, Maxis Centre
Forum Maxis.


Ps :: En Maxis ni salah orang sebab dia pilih blogger!





August 31, 2013

Jika Kau Fikirkan Boleh

Assalammualaikum,

Jika kau fikirkan kau boleh, kau hampiri kejayaan, jika kau fikirkan ragu-ragu usaha mu tidak menentu. Percaya apa kau lakukan.. Eh eh sudah cukup sudah. Kalau zaman sekolah rendah dulu, tiap-tiap kali perhimpunan setiap hari isnin, pihak sekolah akan putarkan lagu 'Fikirkan Boleh'. Tak pernah dengar? Eeee awak ni mesti lahir jaman 2000 an an an...

Siapa yang bersekolah di SRK Puteri Pandan 2 je berpeluang nyanyi lagu ni masa perhimpunan. Sekolah korang hade? Kalau ada, yay sepp. Ni sekolah budak-budak perempuan tau, yang mana sebelah sekolah kitaorang sekolah budak-budak lelaki. SRK St Gabriel. Budak perempuan ejek budak lelaki, Singa Bogel dan budak lelaki kutuk sekolah kitaorang Puteri Pondan. Tahu tak matang. Nama pun budak-budak... Benda gini mesti gaduh dalam bas sekolah kaler oren tuh..

Kalau tiap-tiap hari isnin tu memang sentiasa bersemangat. Tapi tak ingatlah, rasanya randomly lah pihak sekolah akan pasang lagu patriotik setiap isnin. Selepas lagu Negaraku, Lagu Sekolah, dan akhirnya salah satu lagu patriotik Malaysia. Terbaikkk...

Tapi sedih nokxx, sempat bersekolah disana sampai darjah empat. Darjah 5 dan 6 sekolah di SRK Cheras Indah. Sekolah baru yang wujud masa tu. Belakang rumah je. Well, well, saya bangga sebut nama sekolah saya. Walaupun cikgu besar sekolah baru tuh gelarkan kami semua batch darjah 5 sebagai mawas masa perhimpunan. Tuan-tuan dan puan-puan, awak umur je besar, akal ada fungsi? Awak berucap depan budak-budak kot. Penjajah!


Nah....Fikirkan Boleh! Yeahhh korang boleh! Malaysia Boleh!



childhood, 1Malaysia, Selamat Hari Merdeka, doodles, celebration, merdeka, yakin diri
Selamat Hari Merdeka, Malaysia!! 





August 28, 2013

Kopiko L.A. Coffee

Kopiko L.A. Coffee
Low Acid Coffeemix




August 27, 2013

Beli Tudung Online di Mulawa Fashion

Assalammualaikum,


Dunia sekarang ni mudah saja berbelanja atau shopping online di hujung jari dengan adanya teknologi internet. Nak beli tudung online? Baju online? Contact lenses online? Kosmetik online? List kan aje semua ada. Tapi perlulah cari blog atau web online shop yang diyakini tiada unsur-unsur bakal kena tipu, ditipu atau tertipu hehe.


Kalau sape-sape nak beli tudung online bolehlah berkunjung ke Mulawa Fashion. Mereka menawarkan fesyen tudung sama ada dalam rekaan bawal ataupun shawl dengan trend terkini. Sesuai digayakan oleh para remaja dan semua peringkat umur. Buat encik abang, silalah beli tudung disini untuk para emak dan para isteri masing-masing. Jadi lelaki sweet boleh tak? Ngeee


shopping online, kenapa suka shopping online, beli tudung online, online shop
Mulawa Fashion featured dalam majalah Remaja. Cantik kan?

shopping online, kenapa suka shopping online, beli tudung online, online shop
Promosi sempena Bulan Merdeka 2013 dari Mulawa Fashion.



Di Mulawa Fashion, pembeli boleh membeli sehelai tudung sehinggalah berhelai-helai tudung. Maksudnya beli secara borong atau pukal. Kalau beli harga borong maknanya untung banyaklah!

Sekarang ni, Mulawa Fashion tengah menawarkan harga diskaun untuk pembeli secara borong. Boleh jimat sehingga 10%. Apa lagi, rebut peluang ni! Boleh buat peluang rezeki ni ataupun sesuai sangatlah nak sponsor saudara-mara atau kawan-kawan untuk bakal majlis pernikahan korang ke...


shopping online, kenapa suka shopping online, beli tudung online, online shop
Jangan tak tahu Mulawa Fashion bekerjasama dengan Ainan Tasneem


Yang penting tudung online dari Mulawa Fashion cantik-cantik dan lain dari yang lain. Jarang lah jumpa kat kedai biasa. Kalau nak lain dari orang lain, jom beli tudung online di Mulawa Fashion. Untuk maklumat lanjut mengenai Mulawa Fashion, silalah layari :







Koleksi Kad Raya Kreatif

Assalammualaikum,


Fenomena kad raya sempena Hari Raya Aidilfitri by pos masih lagi relevan. Buktinya ramai blogger dapat kad raya kan dari blogger lain? Kalau bukan blogger pon masih dapat jugak kan? Terutama sekali bagi syarikat atau badan organisasi yang suka hantar kad raya pada pelanggan mereka. Siapa dapat kad raya je yang tahu perasaan menerima kad raya. Manis tau..


Terima kasih ya kepada semua yang telah tambahkan koleksi kad raya saya. Kena simpan woo mana boleh buang moment-moment macam ni. Rasanya koleksi kad raya saya bermula sejak 2002. Kalau juai laku tak? Behave xila...


Cerita raya 2013, Hari raya aidilfitri, koleksi kad raya, Hari Raya 2013, kad raya buatan sendiri, DIY, DIY kad raya, kad raya kreatif
Sebahagian koleksi kad raya saya sejak tahun 2002.

Cerita raya 2013, Hari raya aidilfitri, koleksi kad raya, Hari Raya 2013, kad raya buatan sendiri, DIY, DIY kad raya, kad raya kreatif
Kad raya 2013 dari Blogger Henrieta Jose


Fenomena kad raya by pos ni harus diteruskan lah rasanya. Sebab kita yang patut memeliharanya untuk generasi akan datang supaya mereka juga dapat merasai moment terima dan balas kad raya ni. Insyaallah tahun depan nak beri kad raya besar-besaran lah untuk semua pembaca blog Dearxila.my ni. (Catit dalam buku lima jap).

Tapi macam saya sendiri, suka buat kad raya atau apa saja jenis kad yang berunsur kreativiti. Tahun ni dalam simpanan saya, kad raya yang dibeli dikedai ada 3 ketul. Masa tu dah nak hujung Ramadhan, nak tak nak kena buat jugak lagi tiga kad raya sendiri, yelah tak kan lah nak tangguh je balas kad raya kawan-kawan tahun-tahun lepas punya kan.

Buat kad sendiri la baru rare. Tak dak juai kat kedai punya maa.. Disamping jimat dan ada unsur-unsur jari jemari seni. Kad raya saya tak adalah kreatif sangat. Tak tengok pon contoh buat kad raya kreatif ni kat internet. Bila dapat gunting dengan kertas je terus buat patent ikut sesuka hati je. Sebab tu kad raya saya takde yang jenis duplicate. Tapi takdak contoh lah sebab semua kad raya yang saya buat sendiri dah masuk dalam sampul baru teringat nak snap gambar. Huhu.


Cerita raya 2013, Hari raya aidilfitri, koleksi kad raya, Hari Raya 2013, kad raya buatan sendiri, DIY, DIY kad raya, kad raya kreatif
Kad raya yang baru nak balas. Kebanyakannya kad raya yang saya terima tahun 2012 dan 2011. Teruk punya perangai kan.





August 26, 2013

Dapat Voucher RM 50 Dari Zalora Malaysia

Assalammualaikum,


Dapat voucher dari Zalora Malaysia bernilai RM 50. Jumlah yang banyak bukan? Tak disangka pihak Zalora sendiri yang hantar email untuk bekerjasama dengan blog Dearxila.my. Alhamdulillah. Kata Zalora, mereka berkenan dengan entry saya mengenai baju kurung. Rujuk entry ni. Hahah malu rasanya baca entry tunggang terbalik tuh. Dorang buat research mengenai fesyen kat Google kot. Terima kasih ya team Zalora Malaysia. 

Pada mulanya, ingatkan spam email tau tapi pelik jugak sebab dorang sertakan sekali link entry blog saya. Lepastu terus Google kot-kot ada blogger lain dapat invitation dari Zalora jugak. Perhh rupanya berderet blogger yang dah lama bekerjasama dengan mereka. Sekitar awal hingga pertengahan bulan 2013 lepas, Zalora banyak bekerjasama dengan blogger. Saya je yang lambat dan tak tahu sebab masa tu tak aktif blog.


Email dari pihak Zalora


Takut jugak nak bekerjasama sebab kalau kena tipu macam mana? Kerjasama Zalora dengan blog Dearxila.my diwakili Nadirah Adam. Ini lagi cuak sebab personal person dari Zalora yang email. Ditambah dengan domain email dari Zalora Singapura. Walaupun Google sebelum ni rata-ratanya hampir semua blogger berinteraksi dengan domain email team Zalora Malaysia, hmm redah jelah. Mungkin dorang dah upgrade sistem email dorang kot kennn. Maka terhasillah entry kerjasama dengan Zalora. Rujuk sini.

Akhirnya dapatlah hadiah voucher RM 50 dari Zalora Malaysia. Cuak masih belum habis sebab validkah voucher ni? Dalam email, dorang kata valid sampai 2014. Terus skodeng website Zalora untuk try voucher code yang diterima dan akhirnya barang yang dibeli secara online selamat tiba di rumah dalam masa satu hari selepas pembelian disahkan. Nak tahu barang apa yang saya beli? Next entry boleh? Pinky promish hehe

Dalam banyak-banyak carian Google mengenai kerjasama pihak Zalora dengan blogger tadi, ada satu blogger ni jenis tak de sivik tau. Yelah Zalora dah bagi voucher kat dia tapi kemain kutuk tanpa tapisan pasal khidmat dan servis di Zalora. Katanya, berterus terang. Tapi berlapik boleh? Dalam menulis ada gaya dan caranya...







August 23, 2013

Cerita Seram di Malam Raya

Assalammualaikum,


Pada suatu hari menjelang malam raya pertama, biasalah saya ni kalau tak tidur awal tak sah. Masuk tidur dalam pukul 11 malam gitu. Saya percaya untuk mendapatkan kualiti tidur yang sihat kenalah tidur awal dan cukup sekadar 6 hingga 8 jam semalaman. Hehe. Padahal dah lemah sangat sebab yelah petang raya tu dengan sibuknya bermain dengan sepupu, main bunga api, kacau orang buat ketupat, buat persiapan takbir raya, dan lain-lain lagi.

Oh waktu ni di kampung belah ayah di Ipoh. Raya kat kampung kan meriah. Masa tu tingkatan satu ke dua. Entah kenapa sepupu semua masih rancak bermain tapi saya dah surerder. Terus rebah di pembaringan. Saya berkongsi bilik dengan mak saudara. 

Biasalah orang-orang tua waktu malam raya nilah dorang sibuk kan jadi saya seorang jelah dalam bilik waktu tu. Habis semua lampu dipadam, pintu ditutup rapat demi mendapatkan tidur yang selesa. Pada mulanya saya dapat tidur dengan nyenyak. Tiba-tiba...






Saya terdengar orang mengilai. Mula-mula buat tak endah je. Tapi bila dah rasa, eh mula-mula jauh je bunyinya tapi semakin lama semakin dekat apehal pulak? Suara mengilai tu dengar dengan jelas sekali. Dah bunyi mengilai tu macam rasa dekat je terus rasa ahhhh seram gilerrrr!! Dan teringat pulak cerita sepupu yang hantu suka bertempek kat pokok pisang. Ditambah lagi, memang luar tingkap tu memang banyak pokok pisang. Tak tahan terus meluru lari keluar dari bilik tu sambil menangis dan dapatkan mak abah.

Biasalah orang tua-tua ni. Tak kanlah dorang nak mengiyakan kan? Terpaksalah dorang memanipulasi dan psikologi balik budak-budak yang terasa ketakutan diganggu hantu. Lepastu semua saudara bagi semangat 'lekluuuu mana ada hantu la kat dunia ni'







Well, ingat ai budak darjah satu? Malam tu terus je dapat tidur lena sebab penat banyak menangis kot. Esoknya raya pertama, buat muka selamba je macam tak ada apa-apa berlaku malam tadi. Reverse psikologi namanya. Hehe.





August 22, 2013

Percaya Pada Kemahuan Diri

Assalammualaikum,

Suatu ketika dulu, blog ini mengalami perlbagai transformasi dari segi url blog, header blog, layout blog, nama penulis blog semuanya lah disebabkan kebosanan memiliki blog, eh eh tak nak buat macam mana nafsu pada blog bergantung kepada arah angin monsun... (ikut mood sangat tau this gal)

Well pasal url blog kita tolak tepi dulu, tapi kita cerita pasal owner blog dulu ya. Saya memang suka animasi. Bila waktu kecil dulu, penyakit curiousity sangat tinggi bila tengok kartun. 'Eh how to do like that?' Ekspresi wajah kartun tu sendiri membuatkan diri ini sangat kagum dengan karya-karya animatur tempatan ataupun antarabangsa terutamanya dari Jepun. Mula-mula memanglah membesar dengan Nobita dan Doraemon yang tak reti-reti nak membesar, kemudian beralih kepada Slamdunk, Cardcaptor Sakura, dll yang waktu tu banyak ditayangkan di NTV7. Well, siapa yang membesar tahun 90-an, where you at? Jom sep sama-sama..

Percaya Pada Kemahuan Diri


Ingat bila dah dewasa ni, malu sangat bila ada penyakit kartun dalam diri. Lebih-lebih lagi kalau takde kawan yang ada hobi yang sama. Semua kawan-kawan uni kebanyakannya feminine sangat. Lagi-lagi ambil jurusan 'koporat' kenn. Saat itu, kartun dari Jepun semua beralih kepada drama Korea. Biasalah drama korea yang best mestilah ada selit komedi kan macam Boys Over Flower, Flower Boys Next Door, dan Google sendiri lah.. Drama Korea bergenre action, romantic, yang mendayu-dayu tak berapa layan..

Well bila semua fasa hidup ini telah dirasai, barulah ku sedar kartun/animasi, drama atau filem bergenre komedi ni memberikan hidup penuh dengan kegembiraan tersendiri walaupun dilalui bersama duka dan durjana. Paham? Sentimental sudah... So I wont let anasir negatif-negatif ni merubah pandangan mata kasarku. Aumm

Dengan ini, saya mahu teruskanlah minat men-doodle walaupun bukan amatur.. Bila jenguk blog doodle, semuanya melibatkan cara penyampaian melalui karekter doodle. Bukan nak feeling budak-budak sangat pun kan.. Ianya lebih kepada kepuasan. Tapi bergantung jugak kepada masa ya huhu. Oh lupa, dulu blog ni pon kaya (tak kaya sangat la) dengan doodle. Lukis dengan MS paint je pon. Dan dulu down sangat sebab semua karya lukisan dalam laptop kena format. Wuaaa. Jangan ditanya kenapa tak sambung jurusan art. Sedih hati mak, nokkxx....

doodles, yakin diri, xila, inspiration

"Magic is believing in yourself, if you can do that, you can make anything happen."
Johann Wolfgang von Goethe 

“that there are many things that we cant understand. the past. the bad things that happened... and we become afraid. of what might happen in the future. its okay to be afraid. but we have to keep hoping and believeing... to keep hoping and trying our best to be good and do good. even when we're afraid”
  Nafisa Haji


doodles, yakin diri, xila, inspiration
 Tak ingat la gambar ini dari entry mana.

doodles, yakin diri, xila, inspiration
 Oke kenapa dari dulu suka benar gambar dengan kawan-kawan ni. Xila dan kawan-kawan bak kata SW.

doodles, yakin diri, xila, inspiration
 Ini dari enty sini.



 Don't be afraid to be amazing, people!! :D



August 21, 2013

CPUV Dari Nuffnang Lagi

wordless wednesday, CPUV Nuffnang, nuffnang, advertorials, terima kasih, The Smurfs 2
Terima kasih Nuffnang bagi CPUV lagi. Tapi awat yang Twitties Traxxobeats 30 July tu baru appear sekarang? Why mehh? Walaupun CPUV dari Nuffnang semakin kurang rancak, tapi ku masih bersyukur. Bagi la lagi ye Nuffnang sempena birthday saya akan datang. Kuikuikui

Untuk CPUV The Smurfs 2 boleh refer sini. Ada cerita pasal sinopsis, trailer, lagu tema The Smurfs 2-Ooh La La nyanyian Briteney Spears, dan gambar berkaitan The Smurfs 2 lah. Cuma malas nak review je sebab citer kureng best la...hehehe


Takziah buat semua 33 orang mangsa terkorban dari Genting Highlands.



August 20, 2013

Tip Pakaian ke Rumah Terbuka (Open House)

Assalammualaikum,

Syawal kan sebulan, mesti korang dapat jemputan ke rumah terbuka sana sini sampai tak menang tangan kan. Tak pun jemputan kenduri kahwin. Lepastu pening nak fikir baju apa yang nak dipakai sebabnya lebih banyak anda dapat jemputan ke rumah terbuka, lebih banyak lah pakaian yang perlu disarung. Tak bestlah kalau asyik pakai baju yang sama je kannn....

Tapi pemilihan pakaian untuk ke rumah terbuka haruslah kena pada tempat, masa, dan lain-lain faktor. Kalau pakai simple sangat pon tak best kan, kalau over bergaya takut overshadow tuan rumah pulak. Takpe, janji kau yang paling cantik..hehe..


Baju Kurung / Tradisional

Kalau pakai baju kurung atau tradisional yang lain memang sesuai untuk semua majlis rasmi atau tak rasmi. Yang penting pemilihan fabrik, design dan warna kenalah sesuai dengan faktor-faktor tadi. Pemilihan baju kurung atau tradisional kan lebih manis, sopan, selamat dan paling tepat untuk ke rumah terbuka.

contoh bergaya dengan baju kurung

Jubah / Kaftan / Blouse / Skirt Labuh

Kata beraya rumah orang kan. Ciri-ciri penting seperti sopan harus dititikberatkan. Sebab nanti kalau kena tegur dengan orang tua-tua baru tahu. Dan salah satu tanda kita hormat majlis orang. Lainlah kalau party cocktail kan, pakai baju kurung atau baju yang lengan meleret-leret, semua memanglah tak sesuai. Ingat balik faktor tempat ya.


Hari raya aidilfitri, tips, Hari Raya 2013, tip fesyen ke rumah terbuka, info, beauty, fesyen, peplum fesyen, inspiration, bergaya ke rumah terbuka


Konsep Mix and Match

Kebanyakan baju raya korang dah pakai kan, apa kata cuba konsep mix and match pulak. Cuba padankan skirt labuh, blouse dengan tambahan cardigan panjang atau pendek ke ataupun padankan seluar slack atau palazo dengan blouse ke. Kreatif, manis, dan masih sopan! Musim peplum masih in, bergaya dengan peplum pun comel :)


Don't!

Jangan sesekali bergaya dengan jeans. Tampak tak manis. Alah hari minggu atau hari-hari yang biasa yang lain kan korang selalu bergaya dengan jeans, apa kata di hari atau waktu rumah terbuka macam bulan Syawal ni korang bergaya lebih manis pulak. Bukan selalu...

Untuk idea yang lebih baik, apa kata korang lawat Zalora Women's Butik. Mana tahu ada pakaian atau aksesori yang dah berkenan tu bolehlah terus shopping untuk dijadikan koleksi anda pada masa akan datang. Semuanya boleh didapati dari hujung rambut hingga hujung kaki di Zalora. Apa tunggu lagi, jom bergaya dan beraya :)


ps : bergambar pon kena sopan tau..tapi bila jumpa member haruslah crazieeeee ;p



August 18, 2013

Cara DIY Scrub Muka Dengan Teh Hijau

Assalammualaikum,

Pentingnya scrub muka dalam tempoh 2 kali seminggu (paling kurang) dapat membersihakan muka, membuang sel-sel kulit mati, membuatkan kulit muka lebih licin, cerah dan sihat. Kulit pada wajah lebih lembut dan sensitif, jadi aplikasi scrub pada muka haruslah secara lemah lembut dan betul.

Mengapa pilih DIY Scrub Muka Dengan Teh Hijau ?
Apabila memilih scrub muka, pilih scrub yang diperbuat dari bahan semula jadi seperti kulit kacang tanah, apricot dan sebagainya. Bahan-bahan ini mudah menanggalkan kotoran di wajah tanpa meresap sehingga ke liang pori-pori. Tapi saya lebih suka guna scrub teh hijau dan tomato sebab mudah didapati. Scrub guna tomato jarang sangat nak guna tapi lain kali saya share lain eh.

Bahan-bahan DIY Scrub Muka Dengan Teh Hijau :
1. Teh hijau (uncang atau serbuk)
2. 2 - 3 sudu besar gula
3. Kapas muka
4. Air panas
5. Air suam
6. Air lemon, yogurt atau Baby Johnson oil (optional)

DIY, Facial scrub dengan teh hijau, DIY Scrub muka dengan teh hijau, teh hijau, kelebihan teh hijau, go green, tutorial, tips, cara buat scrub muka sendiri, beauty, info, inspiration, yakin diri
 Bahan dan cara DIY Scrub Muka Dengan Teh Hijau


Cara-cara buat DIY Scrub Muka Dengan Teh Hijau :
1. Rendam teh hijau tadi dengan air panas selama 120 saat. Minumlah teh yang korang buat tadi dan tinggalkan sedikit air teh untuk digunakan kemudian. Tapiskan serbuk teh bagi yang guna serbuk teh. Bersihkan uncang teh dan keluarkan isi serbuk teh bagi yang guna uncang teh. Ada paham ka?

2. Bersihkan wajah dengan air suam. Kemudian, lapkan muka dengan tuala yang bersih.

3. Campurkan serbuk teh hijau dengan 2- 3 sudu besar gula tadi dan digaul sama rata. Letak sedekit lebihan air teh hijau tadi tu untuk melarutkan gula supaya tak terasa kasar sangat gula tu. Amboi macam memasak pula..

4. Titiskan bersama dengan sedikit air lemon, yogurt atau minyak baby Johnson. Ini suka hatilah nak letak ke tidak. Untuk kesan yang lebih dramatik hee.

DIY, Facial scrub dengan teh hijau, DIY Scrub muka dengan teh hijau, teh hijau, kelebihan teh hijau, go green, tutorial, tips, cara buat scrub muka sendiri, beauty, info, inspiration, yakin diri
Abaikan mata besar tu. Orang nak buat demo ni...


5. Ambil kapas muka dan applykan di muka anda secara rata. Biarkan selama 1 minit.

6. Gunakan jari anda dan gosok-gosok sikit secara bulatan di bahagian jerawat atau black/white sekitar hidung, tenyeh-tenyeh secara lembut tau, dan feeling muka cantik macam Fazura. Huhuh

7. Ambil kapas muka tadi dan serapkan dengan lebihan air teh hijau tadi dan applykan di muka anda sebagai toner pula. Kemudian pakai pelembap muka.


Muka yang berjerawat teruk tidak digalakkan memakai scrub pada muka sebab takut mudah merebak dan semakin teruk. Jadi sila refer dokotr pakar untuk teknik lebih berkesan (mengurangkan jerawat) oke.Semoga info Cara DIY Scrub Muka Dengan Teh Hijau ini beermanfaat untuk anda praktikkan. 

Go green ♥



August 16, 2013

Tolong Like, Sayang ♥

Assalammualaikum,

Tolong awek aku pontianak. Eh bukan, dulu selalu ulang cerita tolong awek aku pontianak tu. Alhamdulillah sekarang dah normal tapi dok ulang Despicable Me 2 pulak. Hahah. 

Sekarang ni tuan puteri saya nak mintak tolong lah. Jarang kan mintak tolong kat korang jadinya rasa nak mintak tolong jugak tak kira. Ngee. Tolong like gambar contest je. Malu tau first time join benda contest like-like gambar ni. Pada mulanya nak join sebab penyertaan terawal dapat rm 5. Terus tanpa pikir banyak songeh sume, hantar penyertaan. Alhamdulillah peserta terawl. Kuikuikui

Contest gambar hot raya ni anjuran blogger Tempoyakz yang suka kentut kat blog orang. Ahchummmm. 

Like gambar ni je... 1 LIKE, 1 ♥.

Memandangkan gambar dalam laptop semua dah terformat, naseb baik ada Facebook! Feeling-feeling sunset. Nak usha gambar apa try la click weiiiihhh. :P


Kalau yang dah like tu bagi la hint oke. Malas nak share kat Facebook peribadi sebab malu lah titew ihik ihik. I will away sepanjang hujung minggu ni sebab beraya. Ada masa nak promote la contest ni... Terima kasih in advanced sebab tolong like bagi yang dah like. ♥

Ps :: Time ni la nak bershayang-shayang ;p


August 14, 2013

Hina Dan Salahkah Berwajah Buruk?

Assalammualaikum,

Baru seminggu kita menyambut Hari Raya Aidilfitri, aktiviti kegemaran para gadis, dan mak-mak gadis, mulai rancak kembali. Iaitu gossip! Mengumpat la lagi sentap..

Aktiviti beraya ke rumah orang sangat digalakkan untuk mengeratkan silaturahim di bulan Syawal ni. Yelah setahun sekali je jumpa kan. Bila lagi ye tak? Tapi sedihnya kalau layan lama-lama sembang bagai, makin banyaklah topik bicaranya. Paling best petik gossip. 

perempuan hodoh, Fair & Lovely, love, yakin diri, beauty, Hari Raya 2013, Hari raya aidilfitri
sumber Sape la rajin edit ni hee. Maaf ini bukan Robert Pattionson tau.


Satu hari di hari raya, ada seorang makcik ni pertikaikan pertunangan kawan anaknya :
Bukan cantik pun, tua pulak tu, tapi dapat laki muda kauuu...
Laku jugak eh walaupun dah 30-an?
Mak tunang dia tak kisah ke dapat menantu tua?

Saya yang dengar depan-depan ni mengucap panjang. Astarghfirullahalazim... Setan mana yang rasuk dia ni. Keluar, keluar. Hahah. Dalam hahah macam nak je cili mulut makcik tuh. Biadap tahu tak? Apa salah perempuan tu tak cantik tapi dapat laki muda? Cakap depan pandang-pandang, diri sendiri ada pandang? Biar wajah buruk, jangan perangai ikut buruk. Buat mak cik yang dikasihi, semoga dibukakan hati untuk menginsafi diri anda dan jadikanlah cerita ini sebagai teladan ye kawan-kawan. Yang buruk buang jauh-jauh, yang jernih harap dapat dikaut oke.

Tipikal orang-orang tua melayu kita, pandai salah, tak pandai salah, cantik salah, tak cantik salah, rajin salah, senyum salah, buat tu salah, buat ni salah, apa yang betul tak tahulah.. Jangan biarkan diri anda dari dipengaruhi anasir-anasir negatif sebegini. Shaaa...~ (efek bunyi)

Jom audit diri :)



Honey Pop Strawberry Cameron Highlands


wordless wednesday, honey pop strawbeery, cameron highlands, produk cameron highlands, danial


wordless wednesday, honey pop strawbeery, cameron highlands, produk cameron highlands, danial

Ber-honeypop strwberry dari Cameron Highland sambil menonton R.I.P.D.



August 13, 2013

Tip Penjagaan dan Pemakaian Contact Lenses

Assalammualaikum,

Kali ni nak kongsi tip atau cara penjagaan kanta lekap aka contact lenses. Bahaya weh contact lenses kalau tidak dijaga dan pakai dengan betul. Boleh buat seriau. Tapi dari 2006 lagi pengalaman pakai lenses ni tak ada apa masalah lagi. Nikmat mata yang Allah bagi ni kenalah jaga elok-elok kann... Sekali rabak camne? Oke tak nak fikir! Gerun!

contact lense, jenama contact lense, cara pakai contact lens, cara jaga contact lenses, kanta lekap bewarna, contact lense murah, tips
Casing Lense bersama colored contact lense

Tip Penjagaan dan Pemakaian Contact Lenses :

1. Kebersihan Tangan

Yang ni nombor satu. Tangan haruslah bersih dan dicuci dahulu dan dilap dengan tuala bersih sebelum pakai dan tanggalkan contact lenses korang tu. Untuk mengelakkan sebarang jangkitan kuman dan bakteria jahat!


2. Contact Lenses Baru

Contact lenses yang baru dibeli dan dibuka haruslah direndam dahulu bersama lense solution (cecair) minimum selama 2 jam sebelum dipakai. (Yang ni baru tau wuaaaa) Disarankan beli solution jenis multipurpose yang dapat digunakan untuk mencuci dan merendam contact lense anda. Gitu...


3. Tempoh Penggunaan Contact Lense

Kalau korang beli contact lenses yang dapat dipakai untuk sebulan, kebiasaannya tempoh pakai dalam masa sehari tak lebih dari 8 jam. Kalau beli yang untuk dipakai sehari (pakai buang) atau tempoh seminggu, korang boleh refer optometrist masing-masing oke. Jangan tidur dengan contact lenses! (Zaman belajar dulu selalu pakai terlebih-lebih jammm dan pernah tidur bersama beliau. Tobat!) Dan jangan guna kalau contact lenses dah expired!


4. Casing Lenses (Tempat simpan lenses korang tu)

Pastikan casing lenses kerap dicuci bersama lense solution. Jangan sesekali guna air paip! Untuk mengelakkan kuman dan bakteria. Casing lense harus ditukar dalam tempoh 3 bulan sekali. Jangan guna solution jenama berlainan dalam satu casing. Jangan la campur-campurkan ke. Walaupun contact lenses korang tak dipakai hari-hari, tapi harus dicuci dan ditukar airnya hari-hari. Fuhhh membazir tapi nak antek tak?? Haha


5. Make-up Bersama Contact Lenses

Pakai dulu contact lenses barulah boleh make-up antek-antek. Tanggal contact lense sebelum cuci muka dan bersihkan make-up di muka. Pastikan sebelum tanggal tu tangan bersih ya.

contact lense, jenama contact lense, cara pakai contact lens, cara jaga contact lenses, kanta lekap bewarna, contact lense murah, tips
 Feeling-feeling Barbie huuu


6. Penggunaan Contact Lenses di bawah Penghawa Dingin

Contact lenses mudah kering kalau kita dalam bilik yang berhawa dingin. Disarankan pakai ubat titis mata untuk mengelakkan dari kering. Tapi saya tak pernah pakai. Takut. Huhu


7. Penggunaan Contact Lenses di bawah Cahaya Matahari

Contact lenses mudah cair kalau kerap atau 24 jam di bawah cahaya matahari. Tak tahulah betul ke tidak. Tak pernah lagi berhadapan panas terik dalam tempoh yang lama.


8. Tanda-tanada Tidak Selesa Pada Mata

Kalau mata terasa gatal, merah, pedih, bernanah, berair yang melampau cepat-cepatlah tanggal. Tak reti-reti? Kalau terasa makin teruk sangat ke jumpalah pakar mata secepat mungkin.


9. Jangan Pakai Contact Lenses Rosak

Kalau contact lenses korang terkoyak walaupun sikit je kat hujung-hujung tu, tolonglah jangan pakai. Bahaya sehhh. Tak pun contact lenses korang jadi kering ke, bertukar warna ke, terkena air paip ke. Buang je walaupun tapi sayangggg~~


10. Tip Membeli Contact Lenses

Sebelum beli contact lenses, korang tanya la pendapat optometrist di kedai contact lenses yang korang pergi tu. Kalau yang first time pakai tu, korang kena lah rajin tanya macam-macam, contohnya tempoh pemakaian ke, cara nak jaga ke, dan optometrist tu mesti akan panjang lebar bebel kat anda.

Seeloknya cuba buat pemeriksaan mata untuk contact lenses. Saya belum pernah buat lagi sebab takuttttt. Tahu mata ni tak elok dan takut kena bebel. Sekarang ni saya dah jarang pakai lenses. Nak rehatkan mata jap.Jangan sesekali beli jenama contact lenses yang tidak dipercayai!


11. Cara Pakai Contact Lenses Dengan Betul



Cantik-cantik juga, penjagaan yang rapi dan kebersihan contact lenses harus dijaga. Jangan lupa sentiasa syukur dengan nikmat penglihatan yang ada. Alhamdulillah sekali jom. Bagi yang nak dapatkan contact lenses online yang harganya murah, top branded, berkualiti dan original sila ke sini. Ada voucher RM 20!

Ps :: Jangan sesekali nangis dengan contact lenses! :'(



 
HOME | ABOUT ME | PORTFOLIO | BLOG TIPS | SITEMAP | CONTACT ME
This is a personal web blog and any opinions expressed here was represent my own unless otherwise specifically stated.
If any entry had been share from this blog should be credit given to www.lovexils.blogspot.com.
Thanks for your visit sweet people. :D
copyright 2007-2016 to Love,xils!