February 28, 2013

Perbezaan Personal Google Profile (Google+) dengann Google+ Page | Laman Sosial Baru Google

Assalammualaikum,

Rasanya ramai yang tak tahu lagi kan tentang akaun Personal Google Profile (Google+). Sebabnya ada antara blogger yang belum kemas kini profile Google + pon kat blog dorang. An an an...

Perbezaan Personal Google Profile (Google+) dengan Google+ Page? Macam pening je nak terangkan sebab tuan punya blog pon terasa pening lalat la ni... Banyak sangat akaun laman sosial. Tapi dah namanya blogger, haruslah tahu jugak sikit-sikit tentang dua benda nih.


1) Personal Google Profile (Google+)
Yang ni fungsinya macam akaun personal Facebook. Korang boleh share entry baru korang dengan Google + dengan memastikan entry baru akan diterima oleh semua notification dalam circle korang. Refer [entry ini] untuk tahu cara nak share lebih lanjut. Jangan tak tahu Google+ pun ada hashtag-hashtag nih. Kiranya Google+ nih kacukan facebook dan twitter. Ceh buat pening kepala je. Huhu..




2) Google+ Page
Yang ni pulak fungsinya macam fanpage Facebooklah. Adoyai nya pon, dah terbuat dulu, makanya kena teruskan jelah. Tapi tak perlu pun takpe. Cis. Sayang pulak nak delete. Sama je macam akaun personal Google+, boleh share blog juga.... Goole+ Page nih artis je kot sesuai buat... Ermmm k fine..




Ps :: Dah tuh apa lagi, jangan lupa follow dan tekan G+ semua yang ada kat blog ini oke. ^^


February 27, 2013

Kutuk Jejari Runcing? | WW

Assalammualaikum,


Ramai nau cari jejari runcing kat blog ni. Tapi fikirkan balik macam scary jugak. Pernah ke blog ni post yang tak elok pasal jejari runcing? Atau memuji barangkali? Last time pernah sebut-sebut pasal jejari runcing dalam [ENTRY] ni.

Cuak lah gak sebab jejari runcing kan tak suka orang dok sebut-sebut dia. Eh? Larikkk..





Ps :: Wordless wednesday sangat...


February 26, 2013

Koleksi Lagu Loghat Negeri Sembilan

Assalammualaikum,

Selain loghat negeri Sabah, Utara Malaysia, Timur Malaysia, negeri Negeri Sembilan merupakan feveret loghat den. Kalau Melaka, Johor, Sarawak, tak berapa nak expert dan terdedah dengan loghatnya. Tahu hawaww, lahabaww, kamek, kitak, zapin je gheti. Maaflah loghat Perak den tak berape gemor *larikkkkk

Koleksi Lagu Loghat Negeri Sembilan :


Blues Gang - Apo nak dikato


Rafidah Ibrahim feat Dato' AC Mizal & Stellar Band - Apo kono eh jang 2012


W.A.R.I.S - Rembau most wanted


Lirik Rembau Most wanted sumber

I representin this place
Where people say murder is the case
REMBAU
the food gonna make your tongue blaze
Step forward,hold your head high
Be proud for where you came from and stay fly
Dats what Im doin
Hobin Jang Hobin
We aint trippin Jang
Tahun dopan ado laie
Pialo Malaysia kito pogang
Lagu nogori berkumandang
Semuo player masuk padang
Tabik hormat tando monang
Kito monang kito monang(kito monang yo)
Duo satu kocik bona
Ompek satu sonyum lebar

Teringek bilo poghah keringek
Nyabit rumput poie sawah
Kojo macam nk mati tapi gaji kocik anak
Itu orang dulu
Tak mcm budak2 sekarang
Susah sikit yo
Dah lari kampung tinggal bondang
Dulu maso kocik2 cito2 angkosawan
Bilo bosa jadi rapper tukar dialek nogori sembilan
Tak ponah terlinteh kek ati nak lupo'an daratan
Sapo tak pueh ati
Jom kito jumpo dopan dopan

Being the most wanted
Dont wake me up from my dream C.R.E.A.M
Rembau Most Wanted
To my boys in N9
Who worked hard and strugglin
Rembau Most Wanted

My brain works faster than computer
Cuz Im the prime mover
Entrepreneur yes I am
Weve been busy chasin dollars
Chillin at Mui Fong with my homies yaw
And If u keep talkin shit others might listening bro
Then gangin up, just pick up your gear
Listen dear
I aint messin wit the coward
I aint messin wit fake gangstas
All I know I keep my rap clean
Being the most wanted
Don't wake me up from my dream
C.R.E.A.M

Lombu ado tali takdo pon tak guno
Tunggu hujan dh ghobeh
Baru payung nk dibuko?
Kojo tak kuek tapi berangan nak hidup sonang
Baik poie mampuih dari susah'an semuo urang
Polik Bona bilo pikir orang tuduh bukan2
Takpo tunggu den dah kayo jangan cubo nadah tangan
Mintak pinjam duit apotah laie tandotangan
Time tu takdo nak berbaik
KAU BOLEH POIE JALAN

Being the most wanted
Dont wake me up from my dream C.R.E.A.M
Rembau Most Wanted
To my boys in N9
Who worked hard and strugglin
Rembau Most Wanted

Rajo Beralam
Penghulu Berluak
Lembago berlingkungan
Buapak beranak buah
Anak buah duduk bersuku-suku
Berapo suku eh?
12

loghat negeri, koleksi lagu loghat negeri sembilan, apo kono eh jang, rembau most wanted, apo nak dikato, Negeri Sembilan, rap negeri sembilan, beautiful song-my fav
Mari mengenal bendera Negeri Sembilan



Saje nak highlight Rembau most wanted. Walaupun den takdo kono mongono dongan Nogori Sembilan, tapi terasa emm emm semangat 1 Malaysia. Huhui. Nanti den lotak koleksi loghat Perak yaww. Yang penting lagu doghian by Mr. os... Ok ok fine teringat gigi dia. Agak-agak lagu Faizal Tahir ni boleh challenge depa tak? Kbai..


Ps :: Selasa yaww yaww...tiba-tiba.


February 25, 2013

Blogger Pulau Pinang


Tanggal 24 Oktober 1988 lahirlah seorang bayi perempuan yang atototo tomey-tomeynya. Kecik-kecik lagi wajahnya dah persis Preitty Zienta (how to spell?). Saja bagi hat hover punya perbandingan. Hakikatnya bayi ini tiada lesung pipit manis di pipi. Namun semua ahli masyarakat waktu itu gembira dengan kelahiran beliau. Happy intro...huhu..

Sedang dalam proses kelahiran sehinggalah dalam berusia 5 tahun, sepatah hape pun dia tak dapat ingat memori kebangkitannya sebagai budak baru nak berjalan, ketawa, dan semuanyalah. Puas dikorek memori serebrum ke sereblum dia ke...entah...persetankan..



Oh rupanya budak perempuan atototo (sambung sendirik) nih lahir di Pulau Pinang (Penang). Haa lihat saja buktinya di atas. Lahir saja di Penang, tapi sepatah kuturunan mahupun adat istiadat, budaya, kronologi pembangunan Penang tak pernah di ambil peduli. Patutlah, keluarga belah ibunya hanyalah anak rantau dari Perak ke Penang. Versi cucu-cucu saja yang keluaran Penang...

Penang...Penang...walau hanya waktu tempoh berpantang dan setiap kali raya saja kita berpaut, namun darah masyarakat Penang terasa mengalir di tubuh ini... Bendera Penang ada pokok kelapa... Teringat kat Marsha Milan Londoh. Oh tertengok AF pulak dulu-dulu... Lepas Google baru tahu sebanarnya pohon pinang, bukan pokok kelapa! Hahah. Buang daerah! Nasib baik sempat Google!

Sapa tatau si debab nihhh


xila :: Im proud to be Penangian, Malaysian, berpaksikan Bumi, dunia pinjaman Allah. Syukur.


February 23, 2013

10 Tanda-tanda Korang Dah Gemuk !

Assalammualaikum,

Tanda-tanda yang korang nih dah gemuk? Atau bahasa sedapnya, berat badan bertambah. Mesti streesss kan kalau berat badan naik. Lebih-lebih lagi orang perempuan nih. Isk isk isk...

Google. Dah macam ni baru tersedar kan ermm..


10 Tanda-tanda Korang Dah Gemuk:

1) Korang akan rasa lebihan ketulan di bahagian badan diri sendiri. Bila tengah rileks-rileks menonton Rindu Bertamu di Abu Dhabi, terasa perut terjojol keluar dan sedap diletak picit tv atau teh tarik atas perut sendiri. Erti kata lain korang dah boroi..

2) Bila berjalan di Danok, Selatan Thailand,, betis berselisih dengan betis. Ada geseran antara betis kiri dan betis kanan. Lepastu baru korang sedar, betis semakin berkembang! (nih la sumber alert saya huhu)

3) Asyik nak makan makan makan. Bila dah tersedar korang terlebih makan, korang akan feeling macam ni..., 'Ehh banyaknyee aku makannn!!?

4) Jalan berlari atau jogging dalam beberapa minit je dah terasa mengah gila.

5) Terasa malas nak angkat punggung. Nak bergerak dari satu tempat ke suatu tempat pun rasa malas. Walaupun jaraknya hanya beza 3 depa camtu... (Eh ni orang pemalas nih..!)

6) Kawan korang akan tegur korang gemuk. Dan korang akan memperlekehkan pandangan kawan korang tuh dan beriya tak nak mengaku korang gemuk. Kawan adalah cermin sejati korang tau...

7) Bila lalu depan kedai Takasima ke Ogawa ke, akak promoter akan panggil korang untuk cuba mesin exercise yang terbaik untuk korang test. Lalu korang jalan laju-laju dari promoter naif tersebut... 'Eh aku kurus oke...'

8) Seluar atau baju korang semakin mengecil. Sebenarnya sah korang semakin membesar. Lepas tu terasa nak pergi shopping baju lain. Membazirnya korang nih...!


9) Pakwe atau makwe korang mintak clash... Hahah..


10) Tak muat pakai baju peplum ready made bagi si gadis... Sadisnye... Makkkkk...!



Bagi mereka yang berbadan gempal, ayuh bersenam demi kesihatan pada masa hadapan dan kehidupan bahagia yang bebas penyakit. Harus tau sebab nanti kita malas, cepat letih, stress, manja terlebih, gedik. (Eh?) Saya kalau badan naik sikit mulalah rasa berat punggung. Bukan nak cantik langsing pon, tapi kesihatan, ya kesihatan..ya ya..

Ayuh rakyat Malaysia, mari amalkan pemakanan yang sihat dengat oat. Harus!!




February 22, 2013

4 Cara Share Blog / Entry Baru dengan Google plus (Google+)

Assalammualaikum,

Penting ke ada akaun Google Plus (Google+)? Boleh [refer sini] untuk maklumat lanjut. Rasanya, kebanyakan blogger tak ramai yang share blog atau entry baru di Google+ dengan sistematik dan efficiency sangat. Haaah. Haruslah ada ilmu ini supaya para pembaca setia korang alert dengan entry baru korang selain share kat Facebbok / Twitter / dashboard blogger oke..


Cara Share Blog / Entry Baru dengan Google+ :
1) Share secara umum (public) di akaun Google+ masing-masing.
Kalau sesiapa yang ada akaun Google+, automatik lepas publish je entry baru akan keluar pop up macam bawah ni, share secara public, dan tekan button share. Cara share macam ni akan dilihat oleh sesiapa je yang add korang dalam circle depa. Atau yang follow korang di Google+ la...


2) Control your share di Google+.
Maknanya korang boleh control lah korang nak share dengan circle yang korang follow je ke, semua orang yang dalm circle korang je ke atau antara cicrle orang yang follow korang. Haa faham? Everyone can see your post man... Publisiti, publisiti! Hahah. Yang nih highly recommended. Gitu...


3) Browse people.
Korang boleh jugak share dengan cara browse people. Motif nak kawan-kawan korang yang rapat je tahu entry terbaru korang. Emm maybe. Suka hati korang lah kan. Akaun masing-masing. Klik je pada simbol gambar tambah orang tuh. Dan taip jelah nama kawan korang. Cam tu je...
 

4) Share among komuiniti blog yang korang join di Google+.
Kiranya macam groups-groups yang korang join kat facebook lah. Kalau di Google+ saya ada join +Malaysian Bloggers , dan dua tiga group komuniti blog lain. Korang boleh directly share kat group macam gambar gajah bawah nih.




Saya selalu share cara nombor dua dan empat. Tapi tolong lah paham jangan nak private sangat akaun Google+ korang. Kalau takde blog takpela. Tapi yang ada blog, siap rajin blogwalking lagi, yang hangpa pi private sape suruh. Jangan tak tahu kenapa orang tak mai blog korang haa sebab ni lah.

Kalau nak private jugak, suka hatilah. Private kan sekali blog korang. Cara nak tahu korang ada setting private Google+ ke tak? Refer entry kak Nieyxzha nih...

Oh sebenarnya penting tau nak update entry baru ke Google+ korang sebabnya, bila blogwalking, readers akan refer post kat akaun Google+ korang. Jangan biarkan readers tercari-cari entry baru dan link blog korang. Hargailah readers anda. (Tiba-tiba).




Ps :: Ish gigih gila gua taip entry nih untuk korang alert...


February 21, 2013

Makanan Malaysia Yang Meriangkan Perut Anda

Assalammualaikum,

 Nasi + kuah tomyam banjir... Boleh?


Saja nak highlight askem kaler pink tuhhh.... Dah tak juai...


 Maggie Curry + Cili padi extra pedas gila nak mampus!! grrr (padan muka)


Den kalo dapat nasi, sambal, ngan kicap dah selera habis.


 Crepe manis giler nak mampus.... First ttrial yang hampeh..


Mee kari mak.


 Aiskrim makan petang-petang like a boss


Chip cekelat filling mint. Sedap gilerrr biskut nih wehhh!!


Omurice Korea / Omellete Rice (Nasi goreng pattaya sudah...)


Idea makanan such a good entry untuk blogger yang diluar kawasan. Marilah tatapi makanan bertemakan Malaysia. Lah sangat kann... Karang letak banyak-banyak gambar makanan hang pulak pc korang. Jangan lupa baca bismillah sebelum makan aa...

Ps :: Craving loabster boleh? Wah mewah sangat! ;p


February 20, 2013

Cukup Syarat Dah Nak Cashout Nuffnang...

Assalammualaikum,

Jumlah terkumpul Nuffnang dah boleh cash out sangat. Dah boleh beli cikedis selama setahun. Eh ye ke. Itupun kopok durian yang 20sen tuh. Alhamdulillah jugak apa... Rezeki Allah tu...

Tapi bila dok pikiaq perabih baik, rasa macam nak tunggu raya. Barulah semangat nak raya. Duit dari Nuffnang kita kasi beli heels raya banyak-banyak lepas tu tak pakai, duit Churp-Churp kasi kat budak-budak. Boleh? Duhh rasa macam tak sabar nak raya!! Oh sila ganti puasa dulu akak-akak, makcik-makcik sekalian...


 BE/CPUV dari Nuffnang lagi... Kamsahamida... Mwahhhx. ;p




Ps :: Bila tiba hari raya....(suara ala-ala Black Dog Bone)


February 19, 2013

Sehangat-hangat Asmara Tahi Ayam

Assalammualaikum,



Jika sebelum nih dalam [previous entry] ada membebel pasal diary lah, biografi lah, pong pang pong pang lah tapi tak buat pon. Maaflah kawan, tak sempat aih. Macam masa cemburu sangat dengat ai. (kipas-kipas-kipas).

Jadi terwujudlah semangat sehangat-hangat asmara tahi ayam, akhirnya jatuh dibantal empuk juga. Terasa malas, penat, bosan, tak sempat nak update entry dan blogwalking dalam keadaan terkejar-kejar. Jadi la ni terasa nak autopublish entry. Podahhh. Kita cuba! Cayok-cayok. La-la-la-la terliuk-liuk dengar lagu akak Yuna nih...





Lyric :
LIVE YOUR LIFE
Find your light
Don’t hide from what you are
And rise before you fall
And hope for something more
Live if you really want to

All my life I’ve been looking for something amazing
It’s almost like I’ve been stargazing
The sky is right above me
We were meant for something bigger than this
Don’t ever try to dismiss yourself cause you don’t have to

(Chorus)

All my life my dreams just seemed so far away
And now it’s like they’re here to stay
I hold it close to me
We were meant for something bigger than this
Don’t ever try to dismiss yourself cause you don’t have to
(Chorus) x2
Credit : Yuna Music




Ps :: Yeahh blogwalking 120km/j. Tapi malam kang 450km/j. Hahah


Pentingnya Diari dan Biografi

Assalammualaikum,


Apakah kriteria seseorang untuk diiktiraf sampai ke peringkat biografi? Biografi merupakan kisah tentang keseluruhan kehidupan seseorang. Kebiasaanya tokoh atau pemimpin yang banyak berjasa. Yang asyik bebel kat blog duduk diam-diam.

Ok la fine-fine. Terasa nak taip setiap sejarah yang berlaku dalam hidup saya. Dari lahir (kalau ingat) sampailah sekarang. Bukan apa ini bukti sayang diri sendiri hehe. Mana tahukan suatu hari nanti jadi nyanyuk atau hilang ingatan ke bolehlah recall dan baca balik. Hukaloh.



Sebab tuh saya dah prepare sebuah diari/buku (tangan ke dada) dan tulis semua benda penting (telefon no, password dan id blog fb/twitter/blog) dan semua tarikh atau peristiwa penting. Buku nih hanya hahahahubbyhahaha je yang boleh baca. Mulanya ada buku nih bila ex boss suruh wajib jugak buka 1 diary. Tapi bila boss takdek, mula la ngelat kat ofis layan sketch.

Kalau tercicir nasiblah kau xila! Habis segala rahsia sulit kerajaan idaman yang kau bina bocor ditangan perisik Amarika, heh. Dan ada juga lah part untuk sketch secara huru hara.


Oke itewww kasi usha siket jewww ;p

Dan korang bolehlah tatap dan menghayati kisah peribadi hambo molek deh kalau suatu hari hambo kelik menghadap Ilahi. Alamak seram. Dont worry mati itu pasti. Insyaallah akan start melalui esok setiap jam 12.01am keatas. Atleast adalah modal nak taip entry kalau takdak idea nohh. Jangan lah baca ya kalau ada post tengah malam. Jeng jeng jeng. Stay tuned chuolsss on xila'channel. xoxo. Kbai.

Ps :: Hello monday...*krik krik krik


February 16, 2013

Iklan Produk Kesihatan Zaman Sekarang

Assalammualaikum,



Iklan produk kesihatan zaman sekarang semakin meletops you all. Macam-macam ayat maneh (manis) yang dipancing oleh syarikat pengedar. Bila baca kat paper/pamplet ke, bunting-bunting liar kat supermarket ke, rasa macam malu nak baca! Ayat terlampau! Siap tempek sekali muka pakcik/makcik tua yang sengeh semacam. Yekkk. Kesian kat cucu enkorang..

Inikah yang dikatakan strategi marketing yang berkesan?




Ps :: Plan ke Kelantang sah ditunda ke minggu depan ><"


February 15, 2013

Lelaki Bunga Sebelah Pintu

Assalammualaikum,

Lelaki bunga sebelah pintu? Rasa macam pondan je tajuk. Kalau di google translate memanglah begitu. Ahh google translate bukan genius mana pon. Huhuh.

Sekarang tengah mood melayan Korean Drama 'Flower Boy Next Door' drama sambung-sambung tak renti gelak sakit perut, pastu jari terasa nak ber-nex-next episode je sampai nak tahu ending cerita bagaimana. Fuhh. Cerita nih best sebab sengal dia macam nak gigit-gigit jari.


Kompilasi watak dalam drama nilah yang menghidupkan cerita kot. Suka dengan watak game developer yang baru berumur 17 tahun, seorang budak lelaki cantik yang sengal dan suka terkinja-kinja. Rasa macam nak lempang je dia nih. Suka gak watak 2nd hero yang sorok identiti dan admire si heroin selama 3tahun. Untuk watak antagonis, perempuan yang fake baik dan ayu padahal perangai hampeh..

Watak heroin macam sedih sangat lah rupa dia. Ada gak watak lelaki Jepun yang tinggal di Korea sebab nak belajar masak. Suka karakter dia. Dan ermm haha ada watak boss 2nd hero yang gila kerja, psyco, dan andartu! Tengok drama nih macam terubatlah sedih yang masih lara.. 

Kalau korang nak tengok jugak pi kat [sini]. Kalau error link [sini] pulak. Korean punya brand takpe kasi pirate. Shhh.. Oh lupa, second hero serius muka macam Hizami - owner blog [Budak lelaki sebelah pintu].. Kebetulan sama-sama sebelah pintu tuh..




Ps :: Maaf lupa letak linknya hahah. Ok dah letak tapi awas, internet kelajuan kuda je kot dapat tengok dengan senang lenang. ><"

Ps :: Maaf gak tak letak nama pelakon sebenar. Malas nak Google dan kenal lebih lanjut...><"


Awas Bahaya Pengambilan Vitamin C !

 Assalammualaikum,

Tadi berfacebook terjumpa satu artikel akibat pengambilan vitamin c. Sekarang kan ramai orang dok ambil vitamin c untuk kekal awets muda remaja dan cuns selalu. Boleh je ambil vitamin c tapi haruslah tahu cara pengambilannya yang betul. Baca kisah yang dicopy dengan berjemaah di Facebook :


Kejahilan meracun diri sendiri

Seorang wanita tiba-tiba mati dengan tidak disangka-sangka dengan tanda-tanda pendarahan dari telinga, hidung, mulut & mata. Selepas bedah siasat awal ia disahkan bahawa kematian disebabkan keracunan arsenik.

Dari manakah arsenik yang datang?

Polis melancarkan siasatan secara mendalam dan meluas. Seorang profesor institusi perubatan telah dijemput untuk datang membantu menyelesaikan kes itu.

Profesor dengan berhati-hati melihat kandungan dari < h. Dalam kurang dari setengah jam, misteri itu dapat diselesaikan.

Profesor itu berkata: 'simati tidak membunuh diri atau dibunuh, beliau meninggal dunia akibat kemalangan dari kejahilan!'

Semua orang hairan, mengapa kematian akibat kemalangan dari kejahilan?

Profesor itu menjelaskan: 'arsenik dihasilkan dalam perut si mati.' Si mati yang mengamalkan pengambilan Vitamin C setiap hari, yang dengan sendirinya tidak menjadi masalah.

Masalahnya ialah bahawa dia makan sebahagian besar udang semasa makan malam. Makan udang tidak mendatangkan masalah dan tiada apa yang berlaku kepada keluarganya walaupun mereka telah sama-sama udang. Walau bagaimanapun, pada masa yang sama si mati juga mengambil vitamin C ', itulah yang mendatangkan masalah!

Penyelidik di University of Chicago di Amerika Syarikat, mendapati selepas melalui uji kaji, makanan yang seperti kekerang lembut (shell) mengandungi kepekatan yang lebih tinggi lima sebatian arsenik kalium.

Makanan itu segar dengan sendirinya tidak mempunyai kesan toksik terhadap tubuh manusia.

Walau bagaimanapun, dalam mengambil vitamin C, tindak balas kimia berlaku dan asal unsur-unsur bukan toksik berubah kepada unsur-unsur toksik.

Keracunan arsenik mempunyai peranan magma dan boleh menyebabkan kelumpuhan kepada saluran darah yang kecil. Oleh itu, orang yang mati akibat keracunan arsenik akan menunjukkan tanda-tanda pendarahan dari telinga, hidung, mulut & mata. Oleh itu sebagai langkah berjaga-jaga, JANGAN makan udang apabila mengambil vitamin C '.


bcoz i care, vitamin c, awas bahaya vitamin, pengambilan vitamin c, kesan mengambil vitamin c


Tak tahu kesahihan kematian cerita di atas. Pernah gak baca yang udang dan vitamin c tidak boleh diambil bersama. Bahaya sebab asid asekronikalmakkau pada udang (kot) dengan vitamin c boleh buat korang kebabbomm meletops aka bahaya lah!! Boleh membawa maut. Take a note guys. Nak dapat event best pi sini.


February 14, 2013

Boringnya Drama Rindu Bertamu di Abu Dhabi

Assalammualaikum,

Satu Malaysia sedia maklum dengan drama baru Tv3 setiap 7 petang kan. Diganti dengan drama [Setia Hujung Nyawa] yang ada awek cuns. Fenomena tuu.. Rasanya rangking hits sangat sebab Nelydia Senrose kot. Kot lah...




Dah beberapa hari follow drama Rindu Bertamu di Abu Dhabi tapi rasanya macam boring semacam je. Mungkin sebab heroin dia plastik kot. Ayaq mata plastik je setiap kali dok teriak. Lagi pulak jalan cerita macam melayu tipikal. Rebut harta. Ke mungkin mood kami je yang masih dalam kesedihan. [rujuk entry nih].

Permulaan jalan cerita setiap drama memainkan peranan penting. Dah klimaks nanti kot Rindu Bertamu di Abu Dhabi nih syiok gilerr or giler syokkk(heh). Macam drama Cinta Itu Milikku yang ada ending psiko..




Ps :: Tak sabar, tak sabar tunggu Filem Pilot Cafe yang mesti macam hampeh ><



February 13, 2013

Doakan sama-sama ya kawan-kawan

Assalammualaikum,

Nangis teresak-esak bila dapat tahu sahabat tersayang - Nik Najwa tengah dalam kritikal akibat terkena buatan orang. Kejam gila kau! Tak berapa tahu sangat sama ada santau/sihir/ilmu hitam. Tapi tadi Kay telefon beritahu keadaan Najwa dah macam perempuang mengandung yang sakit sangat sebab dalam badan dia ada roh perempuang mengandung. Wallahualam. Dan Kay juga ada mimpi Najwa seperti mengandung!

Patutlah haritu terasa rindu sangat sampai ada special post untuk BFF nih (Najwa dan Kay). - [Kenangan Zaman Sekolah]

Kami rancang nak melawat Najwa di Kelantan hujung minggu nih. Semoga dia tetap kuat. Tapi rasanya better Allah cabut nyawa dia kalau dia rasa terseksa sangat. Tapi harapnya sempat jumpa dia lah. Nak minta ampun dengan dia selama lebih 10 tahun ber-BFF dengan dia (dan Kay). 




Mana taknya sekolah dan matrik sama-sama kot. Siap jadi roomate lagi. Sayang gilaaa sangat kat dia. Siyes nak minta maaf sebab rasanya banyak kali dia tersinggung dengan perangai mengada-ngada saya. Rasanya dia memang banyak mengalah...sob sobss.

Disebabkan gedik kitaorang bertiga, kitaorang je yang rasa, makanya terwujudlah blog gedik kami. [Puteriskayangan.blogspot.com.] Tak aktif pon tapi adalah juga kenangan kan..



Mohon korang doakan terbaik untuk Nik Najwa Wan Yussof ya. :'(


Diet Dengan Oat






Diet dengan oat? Berkesankah?
Sekarang tengah mode diet dengan oat.
Cayok-cayok !




Ps :: Hello wednesday. Hello wordless. :)


February 12, 2013

Talent of The Day

Assalammualaikum,







 







All photos taken last week punya...huhu
Maaf kualiti henpon cap gajah duduk.


Bagi sesiapa yang ingin menempah perkhidmatan kami, (foto gedik bersama Ahmad Danial), sila ke kaunter B. Sewa untuk sejam, RM 7k. Haa mampu? Eh mana gambaq you xila? Eh eh tak perlulah... Nanti masuk Mastika, ai jugak yang rimas nak layan peminat...kahkahkah.




Ps :: Yayy esok sekolah!~


February 11, 2013

Di-imaginasi-mu


'Bertuahnya kamu dapat saya..'


Heliza memulakan bicara setelah beberapa minit menahan sejuk. Diselitkan dengan senyuman yang cukup indah di mata Aliff. Lama renungan sayu terhadap Heliza dibalas dengan segumpal salji yang disambar tepat ke muka Aliff. Sempat lagi Heliza mengambil kesempatan ke atas Aliff yang ralit berkhayal. Perang salji bermula!

Bangku kosong, pohon oak, dan salju putih telah menjadi saksi cinta mereka. Tawa, riang, juga hilai diiringi besama. Semuanya tampak indah bagaikan bumi Eropah seperti milik mereka berdua. Mereka mula rebah di bahu jalan.

"Awak janji akan selalu ceria macam ni ya?" pinta Heliza.

"Dengan izin Allah, Nur Heliza.." Aliff berjanji.

Jawapan dari Aliff meresahkan benak Heliza. Betul Aliff akan mengotakan janji padanya? Adakah cinta mereka akan tetap utuh walau badai melanda? Adakah dia akan menerima setiap musibah yang menghalang cinta mereka? Dia buntu. Riak resah di wajah Heliza dapat diteka oleh Aliff.

"Kita kan dah berjanji nak habiskan masa kita disini. Tempat yang telah menuai cinta kita. Ingat lagi tak?" soal Aliff.

Masih kuat diingatan Heliza saat pertama kali dia bertemu dengan Aliff. Sewaktu melawat taman bunga di Keukenhof. Seniornya waktu di Cardiff Universiti dulu. Dek kerana telanggar Heliza, habis Aliff dimakinya. Jangkaan Heliza yang mamat tersebut merupakan warganegara China telah diperli oleh Aliff. Terkejut dan malu besar Heliza waktu itu. Titik pertemuan itu telah mendatangkan bibit-bibit percintaan.

"Jahat tau awak masa tu." usikan Aliff telah mematikan lamunan Heliza. Senyap. Dibiarkan Aliff yang terasa ingin meneruskan bualan. "Saya langgar sikit je. Terus awak nak maki-maki saya. Ishh hilang sopan santun sebagai wanita melayu tau."

Heliza tertawa kecil. "Mati-mati saya ingatkan awak apek cina..Rupanya melayu tulen!"

Aliff mula beraksi. Ditariknya hujung mata seperti apek cina. Tawa Heliza semakin besar. Lagak Aliff benar-benar mencuit hatinya. Aliff spontan memegang erat tangan wanita campuran Bugis itu. Senyap.

"Awak jangan pernah lupakan saya dan kenangan kita tau.. Jangan pernah hapuskan ilusi saya dalam imaginasi awak.." Aliff merayu. Air-air jernih laju mengalir dipipinya. Air mata dari hati seorang lelaki. Waktu sangat terkesan di pandangan Heliza.


Di keesokan harinya, Aliff telah mengejutkan Heliza dengan persiapan sarapan pagi diparkir kediaman tumpangan mereka. Indah dihiasi berpuluh lipatan kertas merah berbentuk hati yang terjuntai dari langit dinding. Dan juga ditemani oleh Mr.snowman!


"Taraaa...selamat ulangtahun perkahwinan kita yang ke...err genap 5bulan!" begitu teruja Aliff.


Heliza hanya mampu berbicara dengan air mata. Aliff berpura-pura terus tersenyum memujuk hati. "Saya tahhu, kita mungkin tak sempat..."


Walau beribu kilometer mereka cuba lari bersama buku merah, namun mereka tetap harus bersedia menghadapi realiti. Aliff disahkan meninggal dunia seperti yang dijangkakan oleh doktor pakar. Barah tahap empat telah meragut nyawa suaminya. 


'Jauh mindaku melayang, terkenangkan dirimu sayang. Kau pergi, ku sendiri...' 


Heliza syahdu mengenangkan kenangan bersama suaminya. Peritnya hanya Tuhan yang tahu. Dia berjanji akan selalu mengundang Aliff di alam imaginasinya dan tabah mengharungi hidup bersama anak mereka yang bakal lahir. Hanya Aliff Syauqi yang akan bertakhta dihatinya sehingga hujung nyawa. (ececeh)...

TAMAT.



krik..krik..krik..




Ps :: Ngapain aku enggak bisa berkhayal tentang cerita cinta yang dihujungnya ada indah sihhh? Hehe entry nih dah lama terperam...tahu tade sape baca. Keke.



HIJABSTER GIVEAWAY BY SHIDAIZY BOUTIQUE




HIJABSTER GIVEAWAY BY SHIDAIZY BOUTIQUE 

Sudah join Giveaway dari Page Facebook Shidaizy Boutique. Jual produk online dah sekarang... Baguih la angpa, baguih.. Teruskan usaha ya. Teringin gak nak berjual beli online-online nih. Tapi heheh belum lagi kot. Sape nak join klik lah banner.

 Tag : Alien dan Raksasa. (keke jgn mara aa..)



February 10, 2013

Aku Suka Dia

Assalammualaikum,

Ya aku suka kamu semua yang sudi baca disini. Kau semua ohsem.(meow, meow..).





Dulu masa Ainan Tasneem bawak lagu ciptaan dia 'Aku suka dia', rasa macam urghh melalutnya lagu nih, tak harmoni langsung, lirik cam bagus, tah hape-hape punya lagu.. bla bla bla tutup tv, bakar radio, campak laptop, bunuh diri (bunguk).

Tapi, tapi sekarang dah mula bersiul-siul lagu nih. Bila dengar lagu ni bagaikan berada di galaksi. Heheh propa. Tulah orang kata, tak boleh benci sangat nanti jatuh cinta. Apapun bila mamat nih nak melamar kitew phewww..

Dalam video clip nih rasanya outfit Ainan tak berapa sesuai la dik noonnn. Budak-budak baru nak up memang ada kecelaruan pemilihan pakaian kot. Sama seperti Najwa Latif. Meh hire akak jadi perunding imej...Bayar gaji RM 89,000 je sebulan...Haa ade bran?




Ps :: Psy datang Malaysia bila? ;p


February 9, 2013

Ujian Dalam Bercinta

Assalammualaikum,

Petang tadi dah berazam nak tengok hindustan. Lakonan Shah Rukh Khan dalam Veer-Zaara. Mengisahkan percintaan Veer(hero) dan Zaara(heroin) yang dihalang oleh, oleh, err oleh orang ramai... 

Cinta? Hmm boring... Sambil tengok Veer-Zara, sambil masak, sambil makan, sambil online. Nampak betapa boringnya cerita cinta yang syahdu? Tapi sejam terakhir, memang fokus 100%. Sedih.. Veer meringkuk dalam penjara selama 22tahun dan akhirnya kebenaran terbongkar. Selama 22 tahun jugaklah cinta mereka bersatu kembali. Suka tengok part bicara dalam mahkamah. Kat dalam dunia nih 1 dalam 10 juta je peguam yang betul-betul telus dan tulus. (larikkk)


  Nasi goreng tom yam cili padi plus plus.


Naik meluat lah nokx tengok konflik Shila-Sharnaaz-ND Lala. Dah tengok video Shila Hamzah nangis sedu-sedan dalam youtube? Kehadapan Shila, mengadulah dengan Allah yang Maha Mendengar oke. Tolonglah muhasabah diri, perbaiki mana yang kurang, dan matang! Orang lain pun bercinta jugak.. Annoying dengar/baca masalah enkorang je..heheh

Cinta nih susah sebab perlukan komitmen. Komitmen pada diri, pasangan, ibubapa, semualah dan juga pada Allah. Kalau rasa tak mampu, jangan gatal nak bercinta!




Ps :: Gong xi fa cai.


Live Life to The Fullest !

Assalammualaikum,

Baru lepas habih tengok Korean drama, 'Scent of woman'. Lakonan Sam soon (Heroin My Lovely sam soon) dengan Goh Chan (Hero My Girl). Nama sebenar tak tahu. Harap dapat Google sendirik okeh..huhuh

Drama nih mengisahkan heroin yang bakal menemui ajal akibat kanser dan ditakdirkan jatuh cinta dengan Pengarah Syarikat terkenal.. Alololo nak jatuh cinta dengan pengarah jugak (ngeee). Tipikal drama Korea kan. Wanita miskin jatuh cinta dengan lelaki kaya yang ego. Lepas tu happy ending.. Tau sangat dah..




Suka cerita nih sebab ada feveret hero dan heroin. Cerita start dari part sengal-nangis-syahdu-nangis-sweet-fighting. Senang je review kan. Mesej yang disampaikan ialah hargai diri, nyawa, kehidupan dan orang disekeliling anda, be happy and always be a kind heart person oke! =)




Ps :: Tade mood tapi terupdate jugak..haa acane tu?


February 7, 2013

Misteri Warung Pak Munawer [Part 2 - Tamat]



Hussin beralih tempat ke ruang makan yang ber-aircond pula. Lega. Hiruk pikuk di warung Pak Munawer dah macam disko gamaknya. Ishh idakler Hussin suka tempat-tempat cenggitu. Eh pesal penulis pun bertutur dalam loghat Perak yop? Ate kome baca jelar... Hiks xoxo. *duckface.

"Ini menimbulkan kemarahan!" Hussin pantas menepuk meja lalu berdiri tanda protes. Marahnya lagi. "Bro, wa bengkekk giler dengan service lu orang dowh. Wa datang lima minit dulu dari dia kot, yang kau layan order dia dulu nape? Punggung dia pon tak dan cecah bangku tuh!"

Pelayan yang ditengking Hussin tadi tidak mengendahkan tempikannya. Sekadar memandang dan terus fokus menulis pesanan pelanggan yang disapa tadi. Selepas itu barulah dia mula mendekati Hussin. "Hmm encik nak minum apa?" selamba.

Panas Hussin semakin membara. Seperti dicabar. "Bagi aku cappucino satu, chicken lasagna satu." sengaja Hussin memesan makanan sebegitu. Mahu diuji tahap kesabaran pelayan muda yang tampak seperti tidak menghiraukan kemarahannya.

"Itu je ke?? Banana split with bluberry sauce tak nak?" pelayan tadi seakan memerli. Lekas dia beralih kepada pelanggan lain. Tidak sampai 10 minit, makanan yang dipesan telah terhidang. 

"Nah. Ayam paprik satu, kopi Jantan satu." 

Hussin yang bengang dengan gaya persembahan makanan tadi mula terbantut selera untuk menjamah makanan. Yelah. Ada ke patut kesemua ayam paprik tadi dari kategori tengkuk. Tengkuk?? Hussin terpana. Mungkinkah apa yang selama ini Pak Derus syak mengenai warung Pak Munawer nih ternyata benar. Dia mula meninjau keadaan sekeliling warung. Mana tahu terjumpa 'benda' yang tak patut..

"Hey Hussin...Wahh apa khabar kamu?" Pak Munawer menyapa. Hussin yang sedang ralit menyiasat sekitar pemparitan warung mengalih pandanggannya.

"Ehhh, ada Pak Munawer..? Ingatkan menguruskan cawangan warung baru kat Universal Studio Singapore tu...Yelah trending kat twitter kan..."


Pak Munawer tertawa kecil. "Idakler...aku suruh anak aku si Leman yang menguruskan.. Haa kamu dah makan? Dah cuba menu baru kat sini?"


"Iya? Menu apa tuh?" Hussin seakan tertarik. Pasti boleh menjadi bahan bukti penyiasatannya.


"Chicken Teppanyaki with mushroom soup. Kita gunakan ayam fresh dari ternakan usahasama dengan Lembaga Pertubuhan Peladang. Yang uniknya kita specialised tengkuk ayam je untuk menu nih. Haa.." semangat Pak Munawer memberi penerangan.






Tengkuk? Yes. Kesnya semakin sampai ke puncak. Memang sah orang tua nih dah memperdayakan semua orang-orang kampung, Dato Bandar, pengerusi BN, DAP, PKR dan ahli-ahli korporat yang lain. Hussin yang seakan khuatir akan menjadi mangsa seterusnya, pantas menarik perhatian pengunjung warung Pak Munawer.


Ketung..ketung..ketung...


Senduk yang diketuk lantang pada kuali buatan Itali itu menarik perhatian ramai.


"Kau buat apa nih Hussin? Press conference ke? Kau ade jemput krew Jalan-jalan Cari Makan ke? Jap jap aku nak tweet dulu..." soal Pak Munawer.


Hussin seperti berang. "Henti ler lakonan mu itu wahai Pak Munawer...Pak Derus dah ceghita segalanye pada teman...bahawasanya... Pak Munawer nih ada 'membela' dan  menggunakan 'pelaris' kan kan?"


Haaa? Orang ramai mula tergamam. Statement berapi Hussin telah mencetuskan suasana. Ditambah pula dengan keyakinan diwajahnya.


"Apa kau merepek nih Hussin?" Pak Munawer cuba menyangkal.


"Kalau kamu semua tak percaya..sile ler tanya pada Pak Derus. Teman pun dah siasat semua nih. Tengkuk yang kamu semua dok pelahap tuh lah 'benda' tuh..." Hussin mula meyakinkan orang ramai..


Haa? Sekali lagi suara kaget pengunjung warung Pak Munawer bergema.


"Ish tak baik kamu tuduh macam itu Hussin. Makanan yang berasaskan tengkuk nih baru je diperkenalkan oleh Pak Munawer. Tengkuk-tengkuk nih sangat ler berkhasiat. Lebih-lebih lagi telah diinovasikan dengan suntikan vitamin c untuk keanjalan kulit." ulas Haji Mansor, ajk surau berpengalaman. Belum sempat dia mengulas, Pak Munawer mula memintas.


"Lagipun yang kamu sebut-sebut nama Pak Derus nih kenapa? Kamu ada jumpa dia ke sejak kamu balik sini? Dia dah lama arwah Hussin oii.. Dalam 5 bulan lepas. Sah kamu dah 'menegur' dengan penunggu dia!"


Serta merta Hussin berasa sangat terkejut. Mana mungkin Pak Derus dah meninggal dunia? Baru dua hari lepas dia bertegur sapa dengan orang tua tuh. Nampak sihat aje. Siap tunjuk six pack dia lagi. Tapi, tapi mee goreng yang dia makan tuh siapa yang masak? Pui pui pui diludah-ludahnya air liur seperti terasa cacing berada dalam mulutnya!



Tamat.
Peaceee ;p






Ps :: Kekonon nak release date sama dengan Hantu Kak Limah 2 ;p


February 6, 2013

Dapat Tawaran Dari Les' Copaque?

Assalammualaikum,

Tahu tak apa tu Les' Copaque? Bukan tajuk lagu terbaru Justin Bieber tau. Les' Copaque merupakan sayrikat yang menerbitkan rancangan popular kanak-kanak no 1 di Malaysia gitu, Upin dan Ipin. (betui,betui,betui)

Bukan saja popular dikalangan kanak-kanak okeh. Orang tua turut terhibur dan kasi layan itu Upin dan Ipin setiap jam 5.30 dan 6.30 petang walaupun siaran berulang-ulang untuk kali ke berapa entah. Belum lagi kat Astero.




Dapat tawaran dari Les' Copaque? Seriusly macam nak pengsan banyak kali. Actually bukan tawaran lah. Kau hengat kau cukup baguih ka xila! Panggilan temu duga je pon. Jangan nak kepoh sangat aih.

Bukan sebagai pelakon tau, tapi sebagai penulis skrip. Kau gila penulis skrip? Jauh sangat dengan ijazah yang kau dah genggam? Kata hatiku. Dalam bulan lepas kot dorang ada bukak tawaran kerja kat paper/website/facebook. Syaratnya ialah, mempunyai ijazah dalam apa jua bidang. Kau gila tak nak terai??


Dijadikan cerita, hari terakhir permohonan lah baru dapat hantar cv dan juga contoh manuskrip. Mula-mula rasa rendah diri plus down gila nak hantar sebab yelah…tak yakin kan. Hantar jelah. Penat aku menaip tergesa-gesa masa tu. Rasanya macam tak all out. Tup tup semalam pihak Les' Copaque ada call sekali. Tak perasan ada call masa tuh. Petang sikit baru dapat terai call balik,


’hello sape di situ’? (sebenarnya panjang lagi tapi kasi short)

‘hello Las Copaque disini..’

Pengsan.


Depa kata nak call balik sampai lani tunggu tak call pon. Bukak gmail tengah malam semalam baru perasan email dari pihak Les' Copaque. Kita pon reply lah kat mereka. Sampai sudah takde pon maklum balas. Mungkinkah depa dah berubah pikiran? Wuaa.. Kalau takde rejeki tak mengapalah. Allah maha mengetahui yang terbaik untuk hamba-hambanya kan. 
Positif xila!


Risau gak tentang bayaran gaji. Takde pengalaman kan…Selalunya dibayar lump sum setiap projek. Eh ye ke? Correct me if im wrong. Memang ada menanam impian kot nak jadi salah satu tulang belakang Upin dan Ipin. Perasan kan yang saya selalu tulis cerpen. Saja nak improve mana patut. Tulis cerpen dulu, lepas tu baru yakin nak ke tahap novel. Insyaalah nak terai..





Ps :: Tengah layan K Drama. Maleh dah ar nak update pasni...




Gadisku

Sebahagian sahabat.




February 5, 2013

Review : The Impossible

Assalammualaikum,

Movie The Impossible diadaptasi dari kisah benar tragedi tsunami pada tahun 2004 yang telah melanda Thailand. Ingat lagi tak? Alah Malaysia serta Indonesia turut terkena tempias tsunami nih. Ramai yang telah terkorban. Alfatihah..

The Impossible memetik kisah benar keluarga Bennet berhadapan dengan tsunami. Mereka memilih Thailand sebagai destinasi untuk meraikan perayaan krismas. Tapi tak dijangka tsunami pula melanda la kan. Musibah dan peringatan Allah tuh. Mereka anak beranak pada mulanya terpisah dan akhirnya bersatu kembali...



Filem The Impossible nih korang memang kena tengok sendiri. Best dari segi penghayatan dan kesyahduan cerita sangatlah ohsemm. Boleh menang Juara Lagu. Hohoh. Yang penting filem nih dah buat ai menangis oke. Demm yu *baling selipar




Ps :: Tapi ada dua part yang uncensored. Tutup mata tau!


February 4, 2013

Minggu Akhir Setia Hujung Nyawa (Episod 25-28)

Assalammualaikum,

Drama Setia Hujung Nyawa bakal ke episod akhir. Episod kemuncak sudah. Minggu ni ada 4 episod je lagi. Episod 25 hingga 28. Semua dah tahu kan yang Setia Hujung Nyawa berakhir dengan happy ending...hehe terpecah rahsia pulak.



 
Takde lah berapa suka sangat dengan drama nih. Cuma tertarik dengan watak Erniza lakonan Sherry Ibrahim. Ai minat dia you. Huhuhu. Tak pernah baca pun novel Setia Hujung Nyawa nih. Review drama dan novel nih dari Google je. Tertarik dengan jalan cerita yang berbeza antara novel dan drama Setia Hujung Nyawa. Tengok tv lah best. Berdebor...

Tengok preview minggu akhir Setia Hujung Nyawa kat tv macam kelakar bila Ersalina menyamar jadi perempuan tua semata-mata nak jumpa dengan Zain. 



Ps :: Untuk makluman, saya tengok je semua drama tv3 setiap jam 7malam. Yang lain habiskan masa depan laptop gitu... Weee ;p


Pemilik Tudung People Yang Cun

Assalammualaikum,


Tudung People. Tudung Orang. Anda bila nak bertudung? Hehe.

Wanita Islam sudah diajar sejak kecil bahawa menutup aurat adalah wajib. Tapi kenapa perlu memberi seribu alasan untuk ingkar? Terlalu banyak halangan luaran dan dalaman mungkin. Kita tak perlu menghukum. Islamkan bersifat toleransi. Didik secara berhemah, kasih sayang, damai, etc etc...

Banyak pulak membebel. Dijadikan ceghita nya pon, saya ada seorang kawan yang free hair. Saya ingat nak hadiahkan dia sehelai tudung sempena hari lahirnya. Ok tak? Ke nanti dia anggap macam kita perli dia? Help me....

bcoz i care, tudung people, pemilik tudung people, tudung people online, owner tudung people, pemilik tudung people yang cun
Pemilik Tudung People Yang Cun

Suka tengok owner butik online Tudung People nih. Wanita yang paling cantik pernah saya lihat. Sumpah. Suka tengok ekpresi muka dia. Like fan page Tudung People pon sebab nak tengok dia je. Hihi. Koleksi Tudung People semua labuh-labuh. Sesuai lah untuk mereka yang berniat untuk bertudung. 

Untuk maklumat lanjut, layari Facebook Tudung People di :


Ps :: Ini bukan iklan berbayar ok. Khidmat masyarakat. :D


February 3, 2013

Segmen Pencarian BloggerStarz

Assalammualaikum,


Ceritakan pengalaman korang yang paling best dan paling hampeh dalam sejarah korang berblog:
Paling Best
Pengalaman yang paling best dalam berblogging nih mestilah ada kawan-kawan maya yang ohsem. Dapat kenal pelbagai ragam manusia maya nih. Pelbagai karakter melalui penulisan. Dan ofkos la ilmu yang kita dapat melalui pembacaan kan. Bagi yang share benda baik lah. Benda kurang baik kita jentik jauh-jauh. Ilmu yang kita dapat tulah yang paling berharga. Ohsemm kate koo..

Paling Hampeh
Paling hampeh bila....bila..bila...banyak kali blog nih bertukar alamat url blog. Hampeh gila rasanya. Rasanya lebih dari 6 kali. Kah kah kah. Baru-baru nih ada masalah domain dot my. Tapi alhamdulillah dah ok. Ahakkkk ;p



Ps :: Jom weh


Pentingnya Google Plus (G+) Follower

Assalammualaikum,

Penting dan perlu sangat ke ada akaun Google Plus (G+)? Dah la akaun laman sosial seperti Facebook, Twitter, Myspace, Friendster, Formspring, pon terhegeh-hegeh nak berupdate, inikan pula nak ada akaun Google Plus (G+). Huk alohhh...

Kalau kamu semua perasan, saya dah tak guna widget follower blog yang biasa tuh. Sekarang nih pakai widget Google Plus (G+). Barulah up to date derr. Ya memang dulu terjebak dengan Google Plus (G+) sebab tengok senior-senior blog berubah ke arah Google Plus (G+). Sebab tuh saya dah ada banyak follower among Google Plus (G+) sebab dah lama bertapak kan. (Banyak lah sangat..) Dalam tahun lepas jugaklah kot.

Pentingnya Google Plus (G+) Follower
Untuk pengetahuan, blogspot untuk blogger nih kan salah satu produk Google. Sekarang nih, pihak Google tengah upgrade blogspot secara berperingkat. Tengok sajelah widget follower yang hat biasa tuh dah tak ada di 'add a widget'. Pihak Google sekarang dok sibuk promosi Google Plus (G+) Follower mereka di column widget kan. Dekat sidebar pon ada kan. 'Upgrade to Google +' bagi mereka yang belum.


Google Page Blog Dear Xila


Thats why anda kena ready dari sekarang. Mana tahu masa akan datang, tiba-tiba widget follower yang biasa tuh akan lupus. Google Plus (G+) Follower berfungsi macam facebook jugak. Dapat share dikalangan rakan yang anda following. Fungsi G+ seperti like di Facebook.

Tapi dari dulu sampai sekarang pening nak manage Google Plus (G+) sendiri. Dah la siap ada [Google page](click) yang fungsinya seperti fan page Facebook. Macam nak kena hire admin lain la. Keke. Lain kali kita bincang pasal dua benda alah ni lagi oke.




Ps :: Rindu zaman keremajaan Myspace dan Friendster!


February 2, 2013

Korang Kenal Pengomen Setia Blog Korang?

Assalammmualaikum geng,

Korang kenal ke dengan pembaca dan pengomen setia blog korang? Haah korang? (kepit kuku). Bagi saya, saya rasa...saya kenal! Saya kenal sayang saya! Heheh. Rata-ratanya kalau blogger yang selalu komen blog kita nih, kita juga rajin komen ke blog mereka. Itulah harmoninya dunia blog. Mengeratkan silaturahim di alam maya dengan hanya berbalas komen. (eh?)

Ayuh kita saksikan carta 10 top pengomen tegar blog ini setakat hari ini. Terima kasih daun keladi, rajin-rajin tau datang lagi. Kami akan gantikan nama mereka nih dengan nama artis. Kelas gitu. Supaya hangpa yang lain pergi terjah dan kenal pasti identiti mereka sendiri ok..




1) Liyana  Jasmay
Blogger nih memang kaki komen paling dasyat pernah wujud atas bumi nih. Kat mana-mana blog yang lain mesti ada dia. Wa suspect lu akak. Akak nih campuran darah alien agaknya kan kan. Ai confirm yang dia nih kalo ngadap blog orang, siap bawak sekali cekedis.. kan? Cara dia komen macam dah boleh buat entry mahupun sajak. Sastera..sastera..

2) Zamani Slam
Nilah retis blog sensasi terkini. Kacak dan digilai ramai. Suara kelas macam Zamani Slam. Entah-entah dialah bakal adik ipar Zamani Slam. Eh?? Dia nih memang kemana-mana ade je kat blog orang lain. Bagus betul. Fofular gitu. Nak sign lekaih pi jenguk blog dia...noh..


3) Ziana Zain
Dia ni orang Perak yop. Bride to be. Atototo. Semoga semuanya berjalan dengan lancar ya. Jangan lupa jemput-jemput. Ate teringenn bebenor makan nasi minyak. Ada lauk pecal tak nanti? Keh keh.


4) Misha Omar
Kita orang sama baya. Tak pe, ai bagi peluang kat you kahwin dulu. Minah nih minat gile dengan katak. Nak aje bagi katak puru besar yang real punya bagi kat dia. Nak test tahap sayangnya dia pada katak.Tapi kita sama hijau! Yay seppp!


5) Hafiz AF
Ni lah dia blog ala-ala blog err blog hiburan sensasi hits masa kini. Asyik lirik lagu je kau kan bila takde idea kan kan. Tapi okla blog dia. Student lagi.. Kalau nak gi ngundi Bintang Paling Popular, pergi tanya dia eh cara-cara penyertaan. Hehe


6) Rapunzel with a long hair
Blog budak nih, asal masuk je mesti pasal kejaya dan juga tungannya. Jelesh sangat tau. Haha. Dia nih pon sama nampak je kat kotak komen blogger-blogger lain. Baguih. Keep it up. Blogger bride to be juga. Jangan ganggu haa


7) Shilla Amzah
Ni lagi sorang. Blogger ala-ala hiburan sensasi hits masa kini juga. Tapi dia ada juga update randomly pasal tips, personal life etc. Kita orang sebaya...dan blog dia kaler oren. Wah jelesh disitu.


8) Hermantino
Lahh sebenarnya baru perasaan yang dia nih lelaki. Ngeh. Ingatkan selama nih perempuan? Sebenarnya secara jujur baru perasan blogger nih masa ada problem dot my dulu. Tapi sebelum tuh selalu gak drop komen kat blog dia... Cayok-cayok.


9) Catwoman
Blog adik nih memey meletops gak lah. Kecik-kecik lagi dah jadi blogger yang berjaya. Huhu. Sekarang dia tengah busy pasal study, tu yang jarang update. Utamakan pelajaran dulu oke!!


10) Permaisuri Chomel
Dan yang terakhir adalah permaisuri chomel!! Ok nih memang nama blog dia yang betul. Tenang je bila pi blog dia. Ada zikir terapi jiwa. Blog dia bertambah comel. Sweet-sweet pink gitu. Saya suka, saya suka.




Nih hanyalah review kecil-kecilan je untuk kamu-kamu yang rajin komen ke sini. Nak trace pembaca setia susah ler pulak kan. Terima kasih buat semua pembaca juga. Semoga kekal setia dengan dunia blogging ya? Pinky promish...xoxo.



:D Publish!

Ps :: Bajet Lisa Surihani pulak...hoho


 
HOME | ABOUT ME | PORTFOLIO | BLOG TIPS | SITEMAP | CONTACT ME
This is a personal web blog and any opinions expressed here was represent my own unless otherwise specifically stated.
If any entry had been share from this blog should be credit given to www.lovexils.blogspot.com.
Thanks for your visit sweet people. :D
copyright 2007-2016 to Love,xils!