February 22, 2013

4 Cara Share Blog / Entry Baru dengan Google plus (Google+)

Assalammualaikum,

Penting ke ada akaun Google Plus (Google+)? Boleh [refer sini] untuk maklumat lanjut. Rasanya, kebanyakan blogger tak ramai yang share blog atau entry baru di Google+ dengan sistematik dan efficiency sangat. Haaah. Haruslah ada ilmu ini supaya para pembaca setia korang alert dengan entry baru korang selain share kat Facebbok / Twitter / dashboard blogger oke..


Cara Share Blog / Entry Baru dengan Google+ :
1) Share secara umum (public) di akaun Google+ masing-masing.
Kalau sesiapa yang ada akaun Google+, automatik lepas publish je entry baru akan keluar pop up macam bawah ni, share secara public, dan tekan button share. Cara share macam ni akan dilihat oleh sesiapa je yang add korang dalam circle depa. Atau yang follow korang di Google+ la...


2) Control your share di Google+.
Maknanya korang boleh control lah korang nak share dengan circle yang korang follow je ke, semua orang yang dalm circle korang je ke atau antara cicrle orang yang follow korang. Haa faham? Everyone can see your post man... Publisiti, publisiti! Hahah. Yang nih highly recommended. Gitu...


3) Browse people.
Korang boleh jugak share dengan cara browse people. Motif nak kawan-kawan korang yang rapat je tahu entry terbaru korang. Emm maybe. Suka hati korang lah kan. Akaun masing-masing. Klik je pada simbol gambar tambah orang tuh. Dan taip jelah nama kawan korang. Cam tu je...
 

4) Share among komuiniti blog yang korang join di Google+.
Kiranya macam groups-groups yang korang join kat facebook lah. Kalau di Google+ saya ada join +Malaysian Bloggers , dan dua tiga group komuniti blog lain. Korang boleh directly share kat group macam gambar gajah bawah nih.




Saya selalu share cara nombor dua dan empat. Tapi tolong lah paham jangan nak private sangat akaun Google+ korang. Kalau takde blog takpela. Tapi yang ada blog, siap rajin blogwalking lagi, yang hangpa pi private sape suruh. Jangan tak tahu kenapa orang tak mai blog korang haa sebab ni lah.

Kalau nak private jugak, suka hatilah. Private kan sekali blog korang. Cara nak tahu korang ada setting private Google+ ke tak? Refer entry kak Nieyxzha nih...

Oh sebenarnya penting tau nak update entry baru ke Google+ korang sebabnya, bila blogwalking, readers akan refer post kat akaun Google+ korang. Jangan biarkan readers tercari-cari entry baru dan link blog korang. Hargailah readers anda. (Tiba-tiba).




Ps :: Ish gigih gila gua taip entry nih untuk korang alert...


25 comments

February 22, 2013 at 3:26 PM

ohh..thanx share...bru tau..

February 22, 2013 at 3:42 PM

best sharing.. :)

February 22, 2013 at 3:50 PM

Betul aDa jugak kepentingannya tu.. =D

February 22, 2013 at 4:08 PM

oo mcm tu ke caranye..tq.

February 22, 2013 at 4:29 PM

kite selalu buat no.1 hihihi

abis je publish terus tekan share. haha

mls nak setting2 bagai tu

February 22, 2013 at 5:11 PM

setuju

sngt penting share

sbb kite tgk same je entry

rupenye da lme update x dshare

nice one!

February 22, 2013 at 10:17 PM

terbaik :-)

February 22, 2013 at 10:19 PM

oh saya memang dah account google. so belasah je setting public semua. bila update, notify je semua :D

February 22, 2013 at 10:53 PM

kurg berminat ngn Google +..uhuk..TQ share ye..hueee

February 22, 2013 at 11:18 PM

dah buat akaun tu tapi tak tahu nak guna.thanks share

kdg2 ada jugak jenguk blog yg guna ni tapi kdg2 susahkan kita nak cari entry terbaru.huhu

February 23, 2013 at 12:38 AM

baru tau ni..kih kih kih

tq shre..

February 23, 2013 at 5:13 AM

nice info ni :)
Singgah www.rimaalliq.com

February 23, 2013 at 8:39 AM

Terima kasih kerana berkongsi ilmu :)

February 23, 2013 at 10:14 AM

nice sharing here..terbaik..memang betul..klu private sgt memang susah nak trace..memang tak dpt pergi blog yg macam nie..huhuu

February 23, 2013 at 11:39 AM

okeh bebeh,tqqqqqqq....... aku bab2 google+ ni masih tak pandai,haha...

p/s: wei kau nak buat GA ke? cepat lah buat ,nak join,haha

February 23, 2013 at 12:26 PM

bagus sebenarnya google plus ni.. boleh menaikkan traffik kita, naikkan rank alexa juga mungkin.

February 23, 2013 at 2:59 PM

betul tu...kekadabng susah nak bw..sebab takde link kat google + tu....

February 23, 2013 at 6:04 PM

betui apa yg hang kata tu....depa ni nak private2 baik takyah buat akaun sosial...hihi dah nama pun sosial kan...

February 24, 2013 at 12:12 AM

apakata kita tukar2 klik google plus tu..sy klik awk punyerrr, awk klik sy punyerr haha barter gituuu :P

February 24, 2013 at 2:18 PM

Salam.

Ooo..baru lana clear sikit beza empat2 ni..

Awal guna G+ ni, lana salu buat cara no dua.. skrg ni, public je.

February 25, 2013 at 4:06 AM

baru tahu pasl ni...hahahaha...slalu xamek kisah pon..tenkiu2

February 26, 2013 at 2:36 PM

betul2.. kekadang xdpt nak balas jejak sedihhhss.. huhu da la kite ni kaki jalan, tp xde jalan yg terbentang jd nk jalan kt mane. ha *poyo kat situ :P ~thx xila gogreen~

February 27, 2013 at 8:29 PM

Wah dia buat entry ni..bagus2...akak guna semua kecuali yang browse blogger tertentu..taknak la..nanti diaorang kata annoying pulak..hehe

~ thanks share link tutorial akak ^^♥

May 17, 2013 at 11:26 AM

macam mana nak buat ea kalo orang klik nama kita terus direct ke blog, kalo terus ke profile Google+ leceh la,..pastu klik url blog lagi pastu baru jumpa...ada yang tau macam mana nak buat?

October 4, 2013 at 9:04 AM

Ok. baru tahu ada buttan private tu.. hahahaha... dah ubah.. thanks.. ce tgk jap google plus saya keluar tak entri blog???????


Nanti kabo kat blog saya neh kalau keluar ke tak. hehe

Post a Comment
 
HOME | ABOUT ME | PORTFOLIO | BLOG TIPS | SITEMAP | CONTACT ME
This is a personal web blog and any opinions expressed here was represent my own unless otherwise specifically stated.
If any entry had been share from this blog should be credit given to www.lovexils.blogspot.com.
Thanks for your visit sweet people. :D
copyright 2007-2016 to Love,xils!