July 11, 2013

Mengatasi Demam Ketika Berpuasa

Assalammualaikum,


Saya mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan Selamat Berpuasa kepada semua pembaca. Oke la tuh walaupun lambat sehari. Ahkak dah 4 hari demam oke. Kukuh tak alasan?

Puasa adalah salah satu cara melawan nafsu. Nafsu mengawal makanan, nafsu berbelanja, nafsu amarah. Selain itu bagus untuk penghadaman. Badan akan buang segala toksin atau benda yang tak diperlukan oleh badan. Bagi yang menghadapi demam ketika berpuasa adalah disebabkan oleh pembuangan sisa-sia yang tidak berguna seperti toksin yang berlebihan akibat gaya pemakanan sebelum ini.

Simptom-simptom di awal Ramadhan
Bagi yang menghadapi demam di awal Ramadhan, simptom pening kepala, demam, lemah badan, berpeluh menunjukkan bahawa badan kita sedang dalam proses pemulihan dan pembaikan.




Rawatan berkesan
Pengambilan ubat-ubatan seharusnya dielakkan kerana kita masukkan balik bahan kimia yang tidak diperlukan badan. Dan akhirnya, proses pemulihan semulajadi tadi adalah sia-sia jelah nohhhhh.... Seharusnya pengambilan air maksima yang mungkin di awal sahur dan selepas berbuka amatlah penting untuk mengatasi hidrasi (kurang air dalam badan). Rajin-rajinlah menjaga diri sendiri wahai sahabatku :)

Ibadah puasa telah diwajibkan oleh Allah swt kepada hamba-hambanya sebagai satu rahmat kepada manusia. Berpuasa bukan sahaja menjaga kesihatan badan tetapi juga membentuk rohani yang mantap dan menundukkan hawa nafsu.




Segala sumber telah diolah supaya pembaca dan penulis tak terasa boring Ngeee..



20 comments

July 11, 2013 at 11:39 AM

jaga hati.jaga diri.jaga semua.hehehe.

July 11, 2013 at 11:52 AM

tq utk perkngsian =)

July 11, 2013 at 12:11 PM

Alhamdulillah, nasib baik I memang jenis suka minum air...insyaallah semoga proses pemulihan dalam badan berjalan dengan baik :)

July 11, 2013 at 1:10 PM

Happy Fasting awak :)

July 11, 2013 at 2:11 PM

hai awak.. sy pun tgh demam ni.. tertarik nk bace.. hihiihi
btw, sy baru je balik klinik tp masih lagi berpuasa ni.. tu la sy pun tkjut first puasa da sakit tekak n selsema.. mcm tau2 je nk puasa.. tp sy mgkin akn makan ubt sakit tekak je kot..dan waktu shur sy mmg byk mnum air suam

July 11, 2013 at 3:55 PM

salam...xela..kite seghope...sudah 4 hari demam...=) (jln2 bulen pose)

July 11, 2013 at 4:00 PM

suka post ni...

thanks for sharing...

July 11, 2013 at 4:17 PM

thanks for da tips... :) alhamdulillah, puasa je terus deno baik demam :)

July 11, 2013 at 4:31 PM

Thnks utk tips ni..

*mmg tak kacak pun saje je siok sendiri..haha

July 11, 2013 at 4:49 PM

Thanks for the tips. Demam ialah salah satu tanda badan kita kekurangan air. That's why kena minum air banyak2. ^^

July 11, 2013 at 7:21 PM

dia sebenarnya demam terkejut. yelah tiba2 perut tak diisi apa2.. jadi, kena teruskan berpuasa. bagi perut dan tubuh badan tu terbiasa :)

July 12, 2013 at 1:42 AM

ooh demam ye...alhamdulillah dah ok kan...hehe apa2 pun selamat berpuasa ye xila....

July 12, 2013 at 8:37 AM

fiqa ni 2nd day puasa dh demam muntah2.. haish dugaan berpuasa betul..

July 12, 2013 at 12:05 PM

start dari waktu berbuka dah kena minum air banyak2 ,

July 12, 2013 at 1:31 PM

tq share this yer, bagus sgt !

July 12, 2013 at 3:13 PM

insyaAllah.. moga kita semua sihat selalu hendakNYA..

July 12, 2013 at 10:22 PM

Salam ramadhan dan terima kasih atas perkongsian :)

July 13, 2013 at 3:53 PM

alhamdulillah..sy sihat, tak demam d bln puasa ni..awk sihat? hehe. betul tu, tak elok ambik ubat2 kimia ni..bykkan minum air suam :)

July 14, 2013 at 10:32 AM

terima kasih... selamat meningkatkan pahala.. :)

July 16, 2013 at 11:41 PM

tips yang bagus.. :D

Post a Comment
 
HOME | ABOUT ME | PORTFOLIO | BLOG TIPS | SITEMAP | CONTACT ME
This is a personal web blog and any opinions expressed here was represent my own unless otherwise specifically stated.
If any entry had been share from this blog should be credit given to www.lovexils.blogspot.com.
Thanks for your visit sweet people. :D
copyright 2007-2016 to Love,xils!