August 11, 2013

Cerita Raya 2013

Assalammualaikum,

Apa macam Hari Raya Aidilfitri 2013 kalian? Mesti happening kan? Saya punya biasa-biasa je disamping terselit kesyukuran menikmati Syawal kali ni. Sebabnya terasa lah kemanisannya menempuhi Ramadhan dengan penuh bersungguh (insyaAllah). Plus dapat khatam Quran. Syukur alhamdulillah.

Azam saya sepanjang Ramadhan nak khatam Quran. Akhirnya Allah makbulkan. Lebih manis lagi, cuba baca dan fahamkan sekali terjemahannya dalam bahasa Melayu ofkos walaupun ada yang tak berapa nak faham. Yelah kita ni bukan ilmuwan. Cetek lagi ilmu agama di dada. Sebab tu kena berguru takut karang apa yang kita faham isi Quran tu lain dari maksud Allah. Tu sebab wujudnya ajaran sesat. Belajar tak tentu hala... Minta kita semua dijauhi..

Bukan nak riak kat sini dapat Khatam Quran masa bulan Ramadhan. Cuma sebagai inspirasi korang jugak walaupun tak banyak mungkin sikit dari penulisan ni. Sebenarnya ada hikmah semua ni. Yelah saya ni tengah tanam anggur, dah tu masa yang ada ni berazam nak khatam Quran. Kalau saya sibuk bekerja, belajar seperti sebelum ni, mana sempat nak khatam Quran dalam masa sebulan berpuasa kan. Tahu ini semua alasan duniawi je. Alhamdulillah Allah perkenankan niat saya. Dan saya rasa bersyukur dan sentiasa kekal positif yelah orang menganggur ni orang banyak pandang serong dari memberi semangat. Duniawi duniawi. Sekeh kang...haa pulak.

Kalau sembahyang tahajud sepanjang Ramadhan tu agak belum maju lagi la. Kena pelan-pelan kayuh. Dan saya suka Dhuha. Rasa tak buat sehari terasa serba tak kena walaupun bukan hari-hari buat. Isk ruginya. Malam lailatulqadar pulak? Rasanya malam 21 haritula. Tapi semuanya rahsia Allah kan :)

Jadinya Syawal 1434 Hijrah kali ni terasa penuh syukur sangat dapat bersama Ramadhan dengan hati yang tenang. No kerja-kerja. Isk tapi harus gigih lagi cari kerja untuk keluarga pasni. Bayar PTPTN kan. Kenalah bertanggungjawab. Kalau tahu gua jadi nurse je dulu (erk).

Dan semoga sepanjang amalan Ramadhan dulu saya dapat praktikkan di bulan-bulan Islam yang lain pula. Jangan untuk satu bulan je kan. Tak adil untuk 11 bulan yang lain Hehe. Doakan ya. Taknak ah tunjuk gambar raya malu. Banyak gambar selfie. Huhu.

Ni cerita kad raya next entry boleh? Panjang benar entry kali kali ni. Ade orang baca ke? Huuu


Raya pertama
Disebabkan tiap-tiap raya selalu last minit kemas rumah, maka kesibukan malam raya dan pagi raya untuk mengemas rumah amatlah terlampau. Sampaikan handphone entah campak kemana sampai battery kong pon buat tatau je. Biasanya raya pertama rumah saya pitstop pertama buat saudara mara belah abah dan mak beraya. Sampailah ke malam. Haruuuu tapi tentulah best. Masih dapat duet raya lagi weee..

Raya Kedua
Haa raya kedua turn kitaorang pulak beraya sampai ke malam. Raya kedua haritu sempat ke Lumut lagi. Yang stressnya ramai gila kot orang. Parking pon kena round 40 kali! Sepanjang pergi dan balik pun sesak dengan kereta. Mencik tau keadaan macam ni. Boleh buat kedutan!

Raya Ketiga
Hari untuk bersenang-lenang. Lepak je kat rumah tenangkan urat-urat yang gigih berkerja. Keep calm and sleeping-eating-sleeping-eating-kalih banyak kali siaran tv yang tah apa-apa kat tv-and keep calm again!

Raya Keempat.
On my way beraya to KL la ni.... Ini entry autopublish tau. Heee


Selamat Hari Raya Aidilfitri
Maaf Zahir dan Batin!



10 comments

August 11, 2013 at 1:39 PM

Alhamdulillah dpt juga khatam Al-Quran yea..seronoknya..Asyik tak berpeluang nak habiskan dibulan Ramadhan..Tahniah dear..:)

August 11, 2013 at 9:35 PM

Selamat Hari Raya maaf zahir batin jugak kak .. heeeeee :D

August 11, 2013 at 10:49 PM

SELAMAT HARI RAYA !


kite pon masih dapat duit raya wpun dah besar gedegang ni haa. kihkihkih

August 12, 2013 at 3:04 AM

amboi meriah......

August 12, 2013 at 10:24 AM

penuh manfaaft..alhamdulillah.

August 12, 2013 at 1:28 PM

Selamat hari raya, maaf zahir batin

August 13, 2013 at 9:18 AM

selamat hari raya :)

August 14, 2013 at 5:48 AM

Alhamdulillah =) Salam Syawal Xila..beraya sakan..sy xdelah pula mcm tu..jem tnpa roti dihari raya biasa la 2..byakkn bersabar

August 14, 2013 at 12:40 PM

alhamdulillah khatam al-quran..

August 17, 2013 at 1:05 AM

selamat hari raya, xila ^^

Post a Comment
 
HOME | ABOUT ME | PORTFOLIO | BLOG TIPS | SITEMAP | CONTACT ME
This is a personal web blog and any opinions expressed here was represent my own unless otherwise specifically stated.
If any entry had been share from this blog should be credit given to www.lovexils.blogspot.com.
Thanks for your visit sweet people. :D
copyright 2007-2016 to Love,xils!