December 17, 2010

Persediaan diri sebelum praktikal / Latihan Industri !


Assalammualaikum,


wahh 20 December bakal tiba. it's practicum time!! especially bagi warga UUM. uhhh dup dap dup dap. many things left in my mind. segala rasa bermain di jiwa. extremely feels excited, nerves, ketaq lutut, takut nak mati, teruja kambing, semua all in one. huaa please please help me catch out all this ...


banyak benda nak kena ambil kira dan tahu sebelum mulakan praktikal. kena get ready untuk menghadapi jugak walaupun cuti takat semput tekak je. after bertarung dengan exam for almost a month, then dapat cuti seminggu je sebelum praktikal. tak ke senak hidup. aishh. i need more to do before engaged dengan apa-apa. haa yang penting game!! sapa nak jaga City Ville saya kat fesbuk tuh?? hehe. ehh invite lah saya jadi neighbour kau orang ye..huahuahuaa

persiapan latihan industri, sebelum latihan industri, persediaan sebelum latihan industri, praktikal, training
Persediaan diri sebelum praktikal / Latihan Industri !


lets list all things dan prepare segala benda yang perlu untuk menghadapi praktikal/latihan industri:

 PERTAMA : Ready Minda dan Dwi Otak
what the hal?? ohh mesti-mesti ready minda ma..takut nanti terkezut atau culture shock. mana lah nak tahu kan.. emm minda dari segi apa? yelah just relax kan diri, jangan kabut-kabut sangat because its only few days je ni haa.. wahhhh mulai cuak! jom cuak! .................grrrrr....................okeh, lepas habis mencuakkan diri, cuba tenangkan diri. yeahh. sambung kembali cuak time nak melangkah kat office nanti. huh.


KEDUA : Persiapkan Diri dengan Imej Yang Bersesuaian
sekarang ni mesti imej masing-masing macam-macam ragam kan? ada yang si brutal rambut ala-ala Nash waktu zaman kegemilangan beliau.. terurai macam rapunzel kan. sampaikan tak tau mana satu Nash dengan Rapunzel. ada ke? wat ev.. dan ada pulak yang si selekeh muka berminyak, rambut serabai, misai berterabur, dan macam-macam imej kureng sesuai untuk ditonjolkan diri yang sebenar charming dan jelita tuh. heh...


so tukarlah imej yang lebih menyerlah untuk menunjukkan kau orang tu seorang yang berbeza dengan mak cik jual sayur ataupun budak menengah yang tak lari dari sneakers dan sling bag. hehe. lah kat luar office boleh la.. pastu iron la baju, then pakai kemas-kemas dan jalan dengan tegak...haa kan bergaya tuh...


KETIGA : Alert Segala Requirement yang di Minta
benda nih masing-masing kenalah tanya sendiri penyelia kau orang. ada kes tuh dia orang mintak bawak laptop sendiri, alat tulis, dokumen, surat beranak anak jiran dan macam-macam lagi. senang cerita pergi call penyelia kau orang sekarang walaupun dah weekend. jangan lupa dokumen wajib yang perlu diserahkan kat penyelia kau orang..


KEEMPAT : Belajar
haa bagi yang dah lupa ilmu-ilmu bidang masing-masing sila lah review kembali segala buku yang ada.. penting kot kalau disuruh buat kerja yang berkaitan bidang tapi tak tahu buat apa. nganga.. ala tak tahu bertanya lah. kang sesat jalan pulak. ilmu ada dimana-mana. yang penting willing to learn yah..


tak pun belajar bahasa inggeris. ehem, bagi yang kurang fasih.. macam saya. huhu tapi cuma belajar dari movie je. jugak tengah belajar bahasa Korea yang susah tuh. aishhh... kau orang kena jugak bejar macam mana nak berhadapan dengan orang 'BESAR' nanti. orang besar tuh kena besarkan, aish maksudnya, bos ke, client ke dan bagailah..


KELIMA : Berdoa dan Tawakal je la...
yang ni kena doa banyak-banyak supaya semua perjalan kita nanti smooth je dan diredhai Nya. dan semua lulus cemerlang untuk result nanti. aminnn...




bak kata........ TOWARDS PROFESIONALISM !

p/s: tahulah mana nak bezakan time sekolah, universiti, praktikal, kerja dan rumahtangga kan... profesional konon. waktu kelas PSA kau orang tiru quiz aku kan...ingat tak?? profesional lah sangat huh.

selamat berpraktikal!!


4 comments

December 17, 2010 at 10:13 PM

gud luck 4 ur praktikal sis ! =)

December 17, 2010 at 10:20 PM

gud luck yeah.... :D

December 17, 2010 at 10:24 PM

hak3....i likeee~! ^^
mmng kne btg idung gak la sis.. :P
gud luck prktikl! toward professionalism..ngeh3~

December 17, 2010 at 10:39 PM

lagi satu sem sy prktikal, berguna sgt2 ni :) tq

Post a Comment
 
HOME | ABOUT ME | PORTFOLIO | BLOG TIPS | SITEMAP | CONTACT ME
This is a personal web blog and any opinions expressed here was represent my own unless otherwise specifically stated.
If any entry had been share from this blog should be credit given to www.lovexils.blogspot.com.
Thanks for your visit sweet people. :D
copyright 2007-2016 to Love,xils!