February 6, 2013

Dapat Tawaran Dari Les' Copaque?

Assalammualaikum,

Tahu tak apa tu Les' Copaque? Bukan tajuk lagu terbaru Justin Bieber tau. Les' Copaque merupakan sayrikat yang menerbitkan rancangan popular kanak-kanak no 1 di Malaysia gitu, Upin dan Ipin. (betui,betui,betui)

Bukan saja popular dikalangan kanak-kanak okeh. Orang tua turut terhibur dan kasi layan itu Upin dan Ipin setiap jam 5.30 dan 6.30 petang walaupun siaran berulang-ulang untuk kali ke berapa entah. Belum lagi kat Astero.




Dapat tawaran dari Les' Copaque? Seriusly macam nak pengsan banyak kali. Actually bukan tawaran lah. Kau hengat kau cukup baguih ka xila! Panggilan temu duga je pon. Jangan nak kepoh sangat aih.

Bukan sebagai pelakon tau, tapi sebagai penulis skrip. Kau gila penulis skrip? Jauh sangat dengan ijazah yang kau dah genggam? Kata hatiku. Dalam bulan lepas kot dorang ada bukak tawaran kerja kat paper/website/facebook. Syaratnya ialah, mempunyai ijazah dalam apa jua bidang. Kau gila tak nak terai??


Dijadikan cerita, hari terakhir permohonan lah baru dapat hantar cv dan juga contoh manuskrip. Mula-mula rasa rendah diri plus down gila nak hantar sebab yelah…tak yakin kan. Hantar jelah. Penat aku menaip tergesa-gesa masa tu. Rasanya macam tak all out. Tup tup semalam pihak Les' Copaque ada call sekali. Tak perasan ada call masa tuh. Petang sikit baru dapat terai call balik,


’hello sape di situ’? (sebenarnya panjang lagi tapi kasi short)

‘hello Las Copaque disini..’

Pengsan.


Depa kata nak call balik sampai lani tunggu tak call pon. Bukak gmail tengah malam semalam baru perasan email dari pihak Les' Copaque. Kita pon reply lah kat mereka. Sampai sudah takde pon maklum balas. Mungkinkah depa dah berubah pikiran? Wuaa.. Kalau takde rejeki tak mengapalah. Allah maha mengetahui yang terbaik untuk hamba-hambanya kan. 
Positif xila!


Risau gak tentang bayaran gaji. Takde pengalaman kan…Selalunya dibayar lump sum setiap projek. Eh ye ke? Correct me if im wrong. Memang ada menanam impian kot nak jadi salah satu tulang belakang Upin dan Ipin. Perasan kan yang saya selalu tulis cerpen. Saja nak improve mana patut. Tulis cerpen dulu, lepas tu baru yakin nak ke tahap novel. Insyaalah nak terai..





Ps :: Tengah layan K Drama. Maleh dah ar nak update pasni...




60 comments

February 6, 2013 at 6:42 PM

aslkum.. u have so nice blog ...bleh sy follow u? if can pls follow me back ya.. thx =_=
http://slapmestore.blogspot.com/

February 6, 2013 at 7:39 PM

wow.. jgn dileoaskan peluang keemasan ni..

February 6, 2013 at 7:54 PM

if u got it i want to say...






err...you're so lucky !!!!

February 6, 2013 at 8:40 PM

good luck then :)

February 6, 2013 at 8:45 PM

whoaa *ternganga*

les kopak tuu . bestt bestt . mesti dpat insyaAllah :)

February 6, 2013 at 8:52 PM

kte pn ade niat yg sme dlm bdang penulisan ni..
prnah gak ade hati nak jadik penulis novel.
tp rse mcm x layak plak.
hehe.
xde ilmu sgt dlm bab2 ni. hee

February 6, 2013 at 9:11 PM

wah,,,tahniah tau awak..hehehe.. jangan lepaskan tawaran dan peluang yang baik tu tau.. ambil peluang yang ada tu, dan lakukan sebaik2nya :)

February 6, 2013 at 9:13 PM

@amer akat ><" kau memaksa, aku terpaksa kah?

February 6, 2013 at 9:14 PM

@LYAfrina hmmm insyaallah kalau ada rejekinya

February 6, 2013 at 9:18 PM

@uchi kay-f Ahmad ya bah kalo ada rejekinya

February 6, 2013 at 9:18 PM

@najihahfara tenkiu najihah

February 6, 2013 at 9:19 PM

@iAmCekbolat insyaallah...nak lolipop itu!

February 6, 2013 at 9:19 PM

@mieza boleh ade passion ade bakat mendalam cari dlm diri oke...

February 6, 2013 at 9:53 PM

wahhh, bunyik macam mantap. smoga dimurahkan rezeki..kalu dh ditetapkan, mmg rezeki tu tak lari ke mana...

February 6, 2013 at 10:01 PM

semoga paris berjaya...

mane tau boleh promote cerita pasal aku...

hihihi

February 6, 2013 at 10:04 PM

mohon lu tulis skrip drama pepetang, kompom gua tak tertido time nonton, penulisan lu best bang :O


all the best dlm apa jua bidang

February 6, 2013 at 10:07 PM

gua nak jadi Jargit :(

February 6, 2013 at 10:08 PM

wahh kerja yg berat jgk tu..lebh2 lg lau yg xde pglmn..huu
xpe..ade rezki,ALHMDLH..lau xde, bnyk lagi sedng mnunggu...^_^

February 6, 2013 at 10:36 PM

kalalu ada rezeki nanti insyaAllah... boleh ler tgk versi upin dan ipin ala ala...xila pulak....

February 6, 2013 at 10:38 PM

syarikat popular kat malaysia tu, jgn lepaskan peluang

February 6, 2013 at 11:28 PM

all the best. good luck yea :D

February 6, 2013 at 11:35 PM

Mesti dapat punya diorang busy lah tu tak call back awak. huhu

February 6, 2013 at 11:46 PM

kalau dah rezeki, tak ke mana..
all the best..
kak dulu verangan nak jadi penulis skrip drama radio aja....

February 6, 2013 at 11:54 PM

dah lama x tngk upin ipin. wahhh, good luck ya. insyaAllah akan dpt kerja tu, amin :D

February 6, 2013 at 11:57 PM

fuhhh ! terbaik...kalau dah rezeki tak kemana....
salam kenal
azie singgah sini...weee

February 7, 2013 at 12:47 AM

wah syoknya...jadi penulis skrip ek...apa2 pun tahniah..penulisan zila pon menarik mmg sesuai sgt utk citer2 kartun tu...

February 7, 2013 at 1:10 AM

wahh.. tahniah n gudluck zila... :DD

February 7, 2013 at 2:48 AM

woot! woot! les copaque tu...retis la xila pasni XD

February 7, 2013 at 3:04 AM

uwah3.. congrats.. :D

February 7, 2013 at 3:30 AM

wow..in shaa allah ada harapan..cerpen akk buat tu pon best..hehe

February 7, 2013 at 8:30 AM

gud luck okayh..kalau ade rezeki x ke mana...;)

February 7, 2013 at 9:04 AM

wah,untungnyaa...

February 7, 2013 at 9:04 AM

percaya pada rezeki..klu ada tak kemana tu..klu takde pun boleh buba lg..teruskan menulis..:)

February 7, 2013 at 9:13 AM

Best of luck xila.. anyway congrats :)

February 7, 2013 at 9:19 AM

wowwww...
tahniah, harap terus memajukan dunia animasi Malaysia..
ehehehee

February 7, 2013 at 9:56 AM

wahh pasni lau tgk upin ipin igt kat xila lah ea hehehe
aah dah rezeki..pergi aje bila lagi kan..alang2 leh jumpa upin ipin haaa kauu haha

February 7, 2013 at 10:51 AM

pergi la rty xila! ni chance sgt tau! ;)

February 7, 2013 at 12:01 PM

salam perkenalan xila..tq singgah blog akak..kite exchange blog yer.!!hehehe.. syok nyer kalau dpt kerje dgn les copaque tu..glamour nanti..

February 7, 2013 at 12:12 PM

oh, yeke.. waa.. moga ada rezeki utk xila ye.. =)

February 7, 2013 at 1:17 PM

tahniah...

February 7, 2013 at 3:11 PM

WAHHHH TAHNIAH!!!


btw, try call dorg balik tanya feedback mereka macam mn

nnt dr situ dorg akan fikir yg u really serious bout diz job :D


p/s: nnt kalau dapat keje kat sana, nnt roger2 la kalo ade keje kosong jugak. hahaha

February 7, 2013 at 3:32 PM

ok da tu kalo dapat panggilan temuduga utk penulis skrip.
good luck :)

February 7, 2013 at 4:47 PM

nak kena mintak sgnature xila awal-awal ni, nanti dah glamor mesti mahal, hehe...gud luck ok!

February 7, 2013 at 5:37 PM

wahhh...gdluck awak =)

February 7, 2013 at 8:13 PM

huaaaa insyallah klu ad rezeki tak kemana..

February 7, 2013 at 8:21 PM

Fuyooo dpt tawaran keje.. Best tu..

February 7, 2013 at 9:11 PM

waaah, dasyat! pagi je terus pejabat dia tnya. huhu. :)

February 7, 2013 at 9:52 PM

tahniah! esk jgn lupe wat citer sal blog skali huhu :)

February 7, 2013 at 10:23 PM

tahniahhh dpt twrn sebegitu.mudah2an dpt rejeki tulis skrip ;)

February 8, 2013 at 3:37 PM

insyallah..ada la rezeki tu...^_^

February 8, 2013 at 10:34 PM

harus cuba. mana nak tau reeki kat situ. gah tau keja kat situ

February 9, 2013 at 7:49 AM

wah.. bestnya.. nanti jangan lupa kita eh? heheh all the best dear :)

February 9, 2013 at 10:06 AM

alhamdulillah.. menarik juga pekerjaan tu

February 10, 2013 at 12:00 AM

pluang yg trbaik utk awk nehh...

February 10, 2013 at 3:01 AM

wahh..tahniah..tak apa, InsyaAllah kalau ada rezeki tak kemana..saya doakan. Saya pun berangan nak masuk les copaque, tak pun animonsta..nak jadi animator. Tapi kalau tak dapat jadi dubbing pun okay juga..hehe

February 11, 2013 at 12:54 PM

nie dah dikira rezeki nie..takpe cuba dulu mana tahu lama2 jadi minat..sekarang susah nk dapat kerja..jgn lepaskan peluang yg ada..:-)

February 11, 2013 at 7:43 PM

Untungnya ! Semoga maju jaya ;)

February 12, 2013 at 10:59 PM

wah.. hebatnye.. semoga berjaya.. :)

February 14, 2013 at 4:18 PM

wah...jadi penulis skrip..good luck k...
selalu berangan nak buat suara kartun jer..hehe..
Set penyusuan shaklee !!!

March 6, 2013 at 9:13 AM

waaa.. syoknye.. tahniah.. kalau ade rezeki tak ke mane.. ape yang Allah beri tu kebaikan untuk kitekan even kite tak suke atau sedih dengan sesuatu tu..

Post a Comment
 
HOME | ABOUT ME | PORTFOLIO | BLOG TIPS | SITEMAP | CONTACT ME
This is a personal web blog and any opinions expressed here was represent my own unless otherwise specifically stated.
If any entry had been share from this blog should be credit given to www.lovexils.blogspot.com.
Thanks for your visit sweet people. :D
copyright 2007-2016 to Love,xils!