June 25, 2013

Pengalaman Temuduga SPA 2013

Assalammualaikum,

Pengalaman pertama kali dipanggil temuduga SPA rasa macam eksaited lebih sangat. Maklumlah kerja Kastam. Rare kot. Walaupun pangkat SPM, dan kau ada ijazah, tapi tapi ah gua rembat jelah gua nekad! Saje je nak share pengalaman sebab dok Google sebelum nih rasanya macam tak banyak yang membantu pun. Kecewa giler noksssss. Ahaks!

Cerita bermula seawal sebelum Subuh. Dengar cerita Rasulullah bangun sebelum Subuh. Saje nak try bangun sebelum Subuh. Pastu terus selawat sapu kat muka bagai dan bukak jendela. Fuhh udara dia feeling kat puncak Genting. Penuh aroma sejuk-sejuk mintak peluk. Berpeluk tubuh jelah kasi warm-warm gituww..


Credit to Google

Seperti dijadualkan, waktu temuduga pukul 9 pagi. Disebabkan tak sure lokasi kejadian, maka bertolak awal dari rumah pukul 8 pagi. Dan sampai sana lebih kurang pukul 8.30 pagi.

Bila masuk je markas SPA tersebut. Kena mengadap pakcik yang uruskan dokumen bagai. Masalahnya dia dok ajak sembang. Rasa macam semua calon dapat dengar kot. Bukan sembang sebenarnya, membebel. Bukan bebel sebab dokumen tak betul tapi pasal perancangan masa depan lah apalah, apalah.. Dah la pakcik tuh juling nak habaq kat hang, rasa macam tak fokus nak pandang dia... Sengih jelah...

Tak sempat nak duduk warm-up punggung, nombor giliran dah dipanggil. Ahh ini semua salah pakcik tuh. Uhuk-uhuk. Dan ambiklah kesempatan sikit berbual dengan calon yang baru keluar kan. Dia bagitahu siap-siaplah kena perkenalkan diri dalam BI. Maseh calon baik hati... Dan apa lagi, haruslah masuk penuh dengan yakin kennn. Ketuk pintu kuat-kuat kasi gegar kesunyian markas. Untuk jawatan ni setiap jam lebih kurang 4-5 orang je interview...

Dah masuk tuh bagi salam lah dengan senyuman bunga-bunga. Beg tangan dah lah besar boleh isi baby, tapi tak tau letak dimana. Ada nampak meja sebelah kerusi, tapi letak jelah beg kat tepi kaki. Psiko betul. Pastikan postur body stabil dan teruskan senyuman....





Sambung boleh? Ahakssss



14 comments

June 25, 2013 at 11:17 PM

gud luk.. afni da byk kli p exam SPA tp 1 pun xdpt.. hahaha

June 25, 2013 at 11:20 PM

ada izajah tp pangkat SPM?huh sy bagi nasihat secara percuma, kalau dapat baik tolak saja.Rugi.sy ckp ikut pngalaman sj.sbb sy dh lame dlm gomen ni, so bg sy buang masa sj kalau ade izajah tp pangkat setakat spm, w.pon mmg boleh naik pangkat...tp percayalah anda hanya buang masa.

June 26, 2013 at 2:11 AM

tak pernah ada pengalaman temuduga SPA. baru fes time buat permohonan minggu lepas. :)

To be continue ke? hehe... mesti panjang ni. :P

June 26, 2013 at 8:13 AM

uish!cerita tak abis ni...huhu sajer jer..;P

June 26, 2013 at 8:21 AM

xcited ni nak tahu cerite selanjutnye.. sambung cepat...

hehehe...

June 26, 2013 at 8:50 AM

mg berjaya lah hendaknya...bersambung....??? suspen

June 26, 2013 at 9:29 AM

hahak! cepat sambung.. hehe

June 26, 2013 at 11:25 AM

Alahhhhhhhh sambung pulak -_-

Saje buat saspennnn kennn :p

June 26, 2013 at 12:55 PM

nanti i nak share pengalaman interview SPA jgk !! heee samala suasana kita tuuu, nti saya cerita ya

June 26, 2013 at 2:36 PM

wahh suspen nie :) good luck

June 26, 2013 at 3:35 PM

Teringat plak interview rietta utk sahkan jawatan dulu....hehehe....

June 26, 2013 at 5:21 PM

Sambungla lagi haha. Kau bawak baby ke gabak gile beg.

June 26, 2013 at 9:04 PM

Dlu akak pnh interview kastam jgak....jd calon simpanan....mgkin xde rezki tp dpt keje len...gov jgak

June 28, 2013 at 8:13 PM

Sya pun baru je ari tu ada I terview spa n27..tapi tak dan nak story dlm blog.. so acener interview ok tak ada harapan tak :)

Post a Comment
 
HOME | ABOUT ME | PORTFOLIO | BLOG TIPS | SITEMAP | CONTACT ME
This is a personal web blog and any opinions expressed here was represent my own unless otherwise specifically stated.
If any entry had been share from this blog should be credit given to www.lovexils.blogspot.com.
Thanks for your visit sweet people. :D
copyright 2007-2016 to Love,xils!