November 13, 2011

Cara Pilih Nama Blog Yang Bagus

Assalammualaikum,

Pemilihan nama blog yang bagus memainkan peranan penting pada sesebuah blog atau blogger itu. Kerana penerimaan akal yang susah untuk mengingat setiap blogger yang berbillion-billion lemon kat dunia nih. Tipu je otak saya je lambat nak pickup. Punca? Kuat berangan. Heh.

Nama Samaran
Rasanya saya cadangkan korang guna nama samaran seperti Paris Lipton yang poyoyoh ni. Macam juga seorang novelist, kebanyakan mereka menggunakan nama samaran. Marketing je lebih. Tapi guna nama samaran ni bukan beerti kita ni faker tapi entah, hahah. Kalau dah guna nama samaran tuh, pilihlah yang mudah diingat. Janganlah pelik-pelik dan susah dieja pulak tuh. Contoh.

Pawrishe Lipstone Coldx atau Ai lurve youu likey a lurve shong bebeyh.


tips, nama blog yang bagus, Cara Pilih Nama Blog, blogger, cara guna blog, cara buat blog


Nama Sebenar
Boleh letak nama sebenar, tapi janganlah sampai ke nama datuk pula. Lagi-lagi nama korang betul-betul panjang macam dalam ic tuh. Kalau boleh gabungan nama pendek anda dan bapa anda. Dua perkataan yang mudah dan senang. Contoh.

Erin Malek atau Aaron Ajis, Jangan pula seperti ini.

Sharifah Shahirah Aini binti Dato' Syed Al-Abbas Mokhtar


Nama Kebanyakan
Kat Malaysia je ramai didaftarkan nama Aishah (contoh). Cuba bayangkan seberapa ramai blogger nama Aishah? Memang susah bila yang datang ke blog ini bawa nama Aishah. Maka bila berkunjung ke blog dia admin pon terpinga, "Eh Aishah yang mana ni? Dia tukar template ke ni? Eh dia ke Aishah yang minat Kpop tuh? Eh. Eh." Boleh guna nama Aishah tapi seperti contoh ni.


Jangan Aishah/Mira saje. Tapi,
Selitkan something yang boleh diingat. Aishah Kpop atau Mira Pinky ke. Heheh


Nama domain, blog, blogger
Kalau boleh ketiga-tiga nama ni bagi seragam sekali. Contoh.

Url - Nobita.com
Nama Blog - Blog Nobita
Nama blogger - Nobita

Jadi, nama Nobita akan terus melekat pada setiap serebrum otak pengunjung. Kalau tak ingat mungkin dengan berkunjung untuk kali kedua dan ketiga akan mudah ingat. Lebih-lebih lagi nama yang mudah diingat. Kalau tak ingat jugak, katuk pala dia ! Saya dah lama blogging baru sedar ni. Hohoh.





18 comments

November 13, 2011 at 10:19 AM

nama paris lipton senang nk ingat..puncak paris pun senang nk ingt hehe..

nama sy pun x full name..bukan sbb x bangga dgn nama yg parents bagi, bangga sangat. tapi utk keselamatan diri, betui tak? :P

November 13, 2011 at 10:29 AM

g0od entry....tengs yer...pengajaran baru nieyhhh..

November 13, 2011 at 10:42 AM

aie guna nama blog yg senang org nak ingat jugak,hehe..^^

November 13, 2011 at 10:46 AM

lalalala . . heee~

November 13, 2011 at 11:03 AM

wahh..bagus la entry ni...tepuk2 puk!! 2x sudah la...hehehe

kita punya url dgn nama blog tak sama la..itu masa dl2 buat blog main terjah je, bkn tahu apa pun...huk3

November 13, 2011 at 11:51 AM

macam aku ler tu an? hahahahahhhah

November 13, 2011 at 11:54 AM

tepok3

skong

dlu missran

kini nme sbnr

ade ke org nme sme ngn sy???

November 13, 2011 at 1:03 PM

hmm,hmmm *angguk2 kepala*

November 13, 2011 at 9:37 PM

heeeeee
saya gune name sebeno
heee
ade gak nak pkir tkr url tu
tapi takot efek
ye efek ke eh?
hehehheee

November 13, 2011 at 10:27 PM

bgs3.skg 101%...haha..:)

November 13, 2011 at 10:29 PM

Nak tukar ke nama JocastaQusarynino la...

November 14, 2011 at 2:17 AM

hohoho! azza baru tukar nama blog jadi azza azman je.. hehehe. sayangkan nama chempaka sari tapi.. tak pelah biar ada perubahan.

November 14, 2011 at 2:18 AM

@Jo Qusary amboi JO... power giler nama dia hihihi.

November 14, 2011 at 12:38 PM

bagus tips ni..nama paris lipton rasanya ada 1 je..senang nak ingat dan kenal

November 14, 2011 at 4:54 PM

moonkey ..? dari form 2 lg tu.. haha

November 15, 2011 at 4:55 AM

hi...

saya angah.. hehehe.. mcm tu boleh?

November 15, 2011 at 7:05 AM

yes...im hani mofa.

April 4, 2012 at 4:17 AM

----------------->
syatoza zai..keh3 :P

Post a Comment
 
HOME | ABOUT ME | PORTFOLIO | BLOG TIPS | SITEMAP | CONTACT ME
This is a personal web blog and any opinions expressed here was represent my own unless otherwise specifically stated.
If any entry had been share from this blog should be credit given to www.lovexils.blogspot.com.
Thanks for your visit sweet people. :D
copyright 2007-2016 to Love,xils!