July 13, 2013

Hukum Makan Sushi

Assalammualaikum,

Sepatutnya entry ni dipublish harini tapi entah macam mana terpublish jugak semlaam bersama entry lagi satu ni. Well, nak buat cam mana, taip bukan main awai. Idea banyak weh, banyak menda nak cerita ni. Tapi saja nak taip awai takut lupa dan cukuplah sekadar kongsi cerita sehari sekali kenn.

 Google


Penjelasan hukum makan sushi dari UAI


Hukum makan sushi bergantung pada keadaan. Bak kata UAI, boleh makan kalau di basuh dan cuci daripada sebarang kekotoran sehingga bersih dahulu dan selagi ia tidak mendatangkan kemudaratan. Bila dah yakin tak ada darah ikan barulah masuk dalam periuk dan masak! Sebab darah ikan itu merupakan najis. 

Kalau sushi kena lebih teliti dan alert lah sebab kadang-kadang penjual sushi akan letak arak untuk menambahkan rasa sedap dan buat ia tahan lama. Lagi geli tengok rumors otak berulat sebab makan sushi! Yewww. Hati-hati..



13 comments

July 12, 2013 at 5:19 PM

Asyik suka mkn sushi..lg pelik lg best tp xdelah mkn yg mentah2..

July 13, 2013 at 12:32 AM

geli plak dengor otak b'ulat tuh! eiiiyarrkkhh..! sib baik leez xminat sushi. fuh!

July 13, 2013 at 4:41 AM

Tak suka sushi . Huhu . Thanks for sharing yaa :)

July 13, 2013 at 11:33 AM

Rietta xmam sushi....coz of the smell...ekekek...

July 13, 2013 at 12:20 PM

salam..=)

btul tu zila..makan makanan mentah ni ade jga xeloknye..pernh dgr jga brita ttg org yg suke mkn sushi@mknan menth,otak berulat pdhal org tu hidup lg..heee..xmau! >,<

July 13, 2013 at 12:53 PM

dulu suka sgt dengan unagi..tapi unagi mmg xhalal sbb dah celop arak...huhu... certain sushi je kita boleh makan.. kne hati2

July 13, 2013 at 3:06 PM

a'ah.. yang otak berulat tu sumpah "euuuuwww"

July 13, 2013 at 3:49 PM

langsung tak minat mkn sushi ni..x pernah mkn pon..hihi

July 13, 2013 at 10:08 PM

suka jugak makan sushi ni. tapi sushi jusco tu je lah. makan dua dah muak. hihii

July 14, 2013 at 10:29 AM

teringin pulak mkn sushi...

tp... tu la kadang2 kita pun tak dapat pastikan..

July 14, 2013 at 12:19 PM

hmmm, tak suka makan sushi

July 15, 2013 at 2:01 PM

kita suka makan sushi tapi takde la fanatik sgt..hihi..

July 16, 2013 at 7:46 PM

nasib baik dia tak kata harom. dahlah sushi lover!

Post a Comment
 
HOME | ABOUT ME | PORTFOLIO | BLOG TIPS | SITEMAP | CONTACT ME
This is a personal web blog and any opinions expressed here was represent my own unless otherwise specifically stated.
If any entry had been share from this blog should be credit given to www.lovexils.blogspot.com.
Thanks for your visit sweet people. :D
copyright 2007-2016 to Love,xils!