August 14, 2013

Hina Dan Salahkah Berwajah Buruk?

Assalammualaikum,

Baru seminggu kita menyambut Hari Raya Aidilfitri, aktiviti kegemaran para gadis, dan mak-mak gadis, mulai rancak kembali. Iaitu gossip! Mengumpat la lagi sentap..

Aktiviti beraya ke rumah orang sangat digalakkan untuk mengeratkan silaturahim di bulan Syawal ni. Yelah setahun sekali je jumpa kan. Bila lagi ye tak? Tapi sedihnya kalau layan lama-lama sembang bagai, makin banyaklah topik bicaranya. Paling best petik gossip. 

perempuan hodoh, Fair & Lovely, love, yakin diri, beauty, Hari Raya 2013, Hari raya aidilfitri
sumber Sape la rajin edit ni hee. Maaf ini bukan Robert Pattionson tau.


Satu hari di hari raya, ada seorang makcik ni pertikaikan pertunangan kawan anaknya :
Bukan cantik pun, tua pulak tu, tapi dapat laki muda kauuu...
Laku jugak eh walaupun dah 30-an?
Mak tunang dia tak kisah ke dapat menantu tua?

Saya yang dengar depan-depan ni mengucap panjang. Astarghfirullahalazim... Setan mana yang rasuk dia ni. Keluar, keluar. Hahah. Dalam hahah macam nak je cili mulut makcik tuh. Biadap tahu tak? Apa salah perempuan tu tak cantik tapi dapat laki muda? Cakap depan pandang-pandang, diri sendiri ada pandang? Biar wajah buruk, jangan perangai ikut buruk. Buat mak cik yang dikasihi, semoga dibukakan hati untuk menginsafi diri anda dan jadikanlah cerita ini sebagai teladan ye kawan-kawan. Yang buruk buang jauh-jauh, yang jernih harap dapat dikaut oke.

Tipikal orang-orang tua melayu kita, pandai salah, tak pandai salah, cantik salah, tak cantik salah, rajin salah, senyum salah, buat tu salah, buat ni salah, apa yang betul tak tahulah.. Jangan biarkan diri anda dari dipengaruhi anasir-anasir negatif sebegini. Shaaa...~ (efek bunyi)

Jom audit diri :)



36 comments

August 14, 2013 at 11:09 PM

As'salam,
jodoh pertemuan di tangan Allah, tidak mengenal usia/harta/darjat mahupun pangkat.

Terima je la. dan doakan saja perhubungan sampai ke jannah..:)

August 14, 2013 at 11:27 PM

ada je yang tak kena di mata mereka..

August 15, 2013 at 9:21 AM

huhuu. tak ada benda yang nak di bualkan barangkali. -_-

shaa~~

August 15, 2013 at 9:59 AM

kadangkan...yang tuan empunya badan ni tak kisah, family pun siap terima dengan ikhlas....mulut2 orang je suka mengata ni..kan kan kan. semua nak kena perfect kat mata dia.


eh...kalau dah perfect tu tetap dikatanya juga. percaya la kata mak cik ni nak zila oii..semua tak kena la senang citer..huhu.

August 15, 2013 at 12:10 PM

@♥ Nana BamBam ♥
betui betui betui...doakan saya sekali wawawa..

August 15, 2013 at 12:13 PM

@Aien Not Alien
em em positif2...barulah awet muda huuuuu ;p

August 15, 2013 at 12:13 PM

@ct kektus

sahaaa~~~

August 15, 2013 at 12:15 PM

@dear xila
sahaa pulak.
salah2.
shaaaaaa~~~~

August 15, 2013 at 1:37 PM

biasa la manusia...semua pown xkena...

psss...tadi nek opis, ada org letakan sampul coklat...thanks xila...suka sgt dengan manik manik tu....sangat fancy...bleh lah rietta pkai outing hujung minggu ni....thanks yea...

August 15, 2013 at 1:40 PM

audit diri ekh? hehehe....cool....mak cik mane ni? meh cili cili je...kat rumah masha bnyak cili...hehe

August 15, 2013 at 6:52 PM

jom audit
jodoh kan dah ditentukan biar tua atau muda terima saja

rupa bkn ukuran
jhanji hati baik

August 15, 2013 at 7:17 PM

kawen sonok tau makcik.,harhar2

psst.salam hariraya yee

August 15, 2013 at 9:49 PM

ish3..xsyg mulut betol..2 la manusia..bukan sng nk puaskn hti smua org =)

August 16, 2013 at 12:06 AM

As Salam..Saya setuju dengan Xila

Pernah suatu hari ini, seorang makcik ni tetiba ckp seorang rakan saya ni sombong sedangkan rakan saya ni punyalah baik orgnya. Alasan sbb makcik tu kata org perempuan kalau muka lawa mesti sombong..adoi la

August 16, 2013 at 12:11 AM

dengki le tu tak dapat menantu mcm tu.. mak cik.. mak cik..

August 16, 2013 at 12:54 AM

klau die cakap camtu kat family saya saya memang dah lame baling periuk belanga kat dapur haha
Asalkan cantik dipandangan Allah itu yg lebih penting.

August 16, 2013 at 8:15 AM

nama pon jodoh.. kena terima la.. asalkan hati budi wanita 2 baik kira ok la.. hai, makcik 2 memang minta dicilikan kot.. huahuahua.. slamat hari raya :)

August 16, 2013 at 8:31 AM

Mulut manusia bukan boleh dihalang, tapi tu la kan berpada2 la, rupa paras bukanlah ukuran, yg penting hati ikhlas

August 16, 2013 at 10:12 AM

TAPI BAIK KITA MENGUTUK KEJADIAN ALLAH..

August 16, 2013 at 11:21 AM

Thumbs up xila...setuju sgt.Biar muke tak cantik,perangai jgn ikut same x cntik.Sebenarnya ciptaan Allah ni sume cantik.X baik kutuk.Huhuh.

August 16, 2013 at 11:57 AM

kawannya tak cakap apa..dia pula yang sibuknya....

August 16, 2013 at 1:01 PM

Cantik pulak Mr Bran jadi perempuan cenggitu hehe

August 16, 2013 at 2:19 PM

Assalamualaikum xila! ngeri okey kalau pergi beraya dengar orang mengumpat. baik dok senyap2 jamah kuih2 je. hehe selamat hari raya. maaf zahir dan batin. sheila mohon sharing entri awak dekat fanpage sheila ye :)

August 16, 2013 at 2:31 PM

@HeNRieTTa JoSe okla tu kalo suka...takut la kot2 tak suka ka hehe

August 16, 2013 at 2:32 PM

@Ainim Suju adoyai...muka tak lawak xsombong la pulak ye? duniawi2~

August 16, 2013 at 2:32 PM

@Sheila Salim silakan...kalau ianya bg manfaat sheila ngeee :)

August 16, 2013 at 2:41 PM

Biasa yang suka mengata cenggitu bukan reti nak cermin muka dan perangai sendiri. Maklumlah, mengata ni memang best sebab bila mengata orang lah dapat tunjukkan diri kita lagi best dari orang yang dikatakan tu.

Atau, mungkin jugak makcik tu jeles tak dapat laki muda stok-stok anak ikan masa dolu-dolu. Hahaha

August 16, 2013 at 3:09 PM

selambe je makcik tu kan.. mulut macam tu.. xbaik tau.. cantik tu kan subjektif..

August 16, 2013 at 4:14 PM

itu la dia..pndai mmbuat ketupat..
huuuuuu

August 16, 2013 at 5:50 PM

Kesian nye Mr Bean ni diedit jadi owg pmpuan....

#Selamat hari raya

August 16, 2013 at 10:54 PM

Kebahgiaan bukan terletak kpd usia, harta atau apa2 yg bersifat lahiriah, ia terletak pada hati dan kejujuran...Nabi Muhammad saw pun beristerikan Khatijah yg 15 tahun lebih tua darinya, mereka bahagia dlm rumahtangga hingga hari terakhir Khatijah...

August 17, 2013 at 12:55 AM

sapa jadi menantu makcik tu mampus laa.. abis semua benda dia nk citer dgn org lain kn ;p

August 17, 2013 at 11:47 PM

tumbok je sape yg kate gitu :P

August 18, 2013 at 10:31 AM

tp sy yakin sy tetap tercomel.. :D

August 20, 2013 at 1:40 PM

biarla dimata mereka nmpk salah..yang penting kita dgn MAHA PENCIPTA..=D

August 25, 2013 at 3:07 AM

hehe biasa la tu manusia...tapi dalam kes ni rasanya makcik tu jeles lah tu...hihi....

Post a Comment
 
HOME | ABOUT ME | PORTFOLIO | BLOG TIPS | SITEMAP | CONTACT ME
This is a personal web blog and any opinions expressed here was represent my own unless otherwise specifically stated.
If any entry had been share from this blog should be credit given to www.lovexils.blogspot.com.
Thanks for your visit sweet people. :D
copyright 2007-2016 to Love,xils!