September 6, 2013

Yay Menang Alhamdulillah

Assalammualaikum,

Baru-baru ni, tapi takdelah baru sangat, sejak Ramadhan lagi lah cerita basi ni tapi baru kesempatan nak update sekarang. Em sorryyy. Malam ni jangan lupa tengok Amir Raja Lawak dalam Super Spontan. Eh sekarang Amir Beatles lah. Tengok Super Spontan semata-mata Amir okeeehhhh. Weird tak? Hahah

Saya ni saja tak updatae entry sebab saya merupakan seorang blogger yang tiada sentuhan magik dalam menaip buat masa sekarang. Kadang-kadang blogger perlu berehat. (Alasan) Zzzzz. Atas permintaan ramai saya kembali. Lihat, dunia semakin indah sekarang tapi saya tahu kita semua sedih dengan nasib saudara kita di negara 'sana'. Kita kena yakin, senjata orang Islam ialah doa dan iman. Itu yang membezakan kita dengan 'mereka' yang kononnya hebat.


eh sumber

Berbalik kepada tajuk diatas haaa, syukur alhamdulillah saya menang peraduan, contest, giveaway dan seumpamanya. Pertama kita up dengan giveaway dari blog kisahemasputih.com. Walaupun hadiah saguhati tapi rezeki juga kan. Keduanya saya pemenang utama contest gambar di Facebook anjuran blog Tempoyak.

Saya jugak menang giveaway dari em em (tengah korek otak sebab pelupa kennn) blog Coklateyes.my dan juga contest like kat Facebook. Cuma like je boleh menang kauu. Lagi satu baru-baru ni menang giveaway anjuran Blog Asyik Maiburogu. Alhamdulillah walaupun semua hadiah takdelah beriban ringgit tapi rezeki ni kalau kumpul mahunya jadi gunung.

Tak lupa juga buat pihak Nuffnang bagi CPUV Escape - Teaser, DOVE SAMSON D, dan juga Twisties Traxxobeats. Terma kasih semua penganjur kerana memilih blog Dearxila.my. Ternyata pemilihan yang tepat. kihkih.... ♥




August 1, 2013

Sebenarnya Saya Start Blogging Since July 2007 !

Assalammualaikum,

Blogger Rileks Minda ada tunjuk jumlah pageview kat entry dia. Jadi terfikir nak usha gak pageview blog Dear Xila ni. Penanda aras gitu. Yelah sekarang dah masuk bulan Ogos kan kenalah ada ciri-ciri fokus dan penambahbaikkan since dah aktif blogging ni. (I am jobless wehh)  Hello Ogos! Be nice to momma. Hahah.

Terkejut punya terkejut dia bila tengok pageview sendiri semacam 'hey hey aku tak percaya cinta'. Biar betul aku dah blogging sejak 2007 nih! Punyalah korek balik memori celah-celah serebrum gua ni. Memang lah motif sebenar blogging ni dari pengaruh cik Khairunnisa ni, tapi tak ingat tahun berapa. Ditambah lagi dengan dah deletenya pon entry lama-lama yang memang kelakar dan tak perlu tunjuk dah huhuu...


Pageview, keyword, pengalaman blogging, blogger, blogger.com, apa itu blog, love, xila
 Are sure Mr. Google?

 Epic moment XD


Satu hari cik Khairunnisa mesej suh bukak internet dan baca blog yang dia baru buat. Biasalah budak lagi zaman tu, jadi teruja dia lain macam. Saya pun gagahlah pi tengok dan terus sign up sebab nak komen blog dia punya pasal. Lastly, blog dia dengan satu ketul entry dia tu terus berkubur. Hampeh punya budak.. Dan waktu tu ada la jugak update blog tapi tak sangka tahun 2007 kau! Thanks God kembalikan keyakinan ini hee.



Pageview, keyword, pengalaman blogging, blogger, blogger.com, apa itu blog, love, xila
July 2007 hingga Sept 2008 blog dibiarkan terabai. Sepi sesepi angin lalu. ?


Dan officially aktif blog bila Puan SDG (Self Development Group) suruh kumpulan saya buat blog. Around 2008 gitu. Masa tu macam..'eh aku ada blog la'. Happy sebab tak perlu sign up dan hias blog sebab dah pernah buat before kan. So kawan-kawan lain pon sibuk tanya macam mana nak buat blog sebab projek ni wajib. Maka, yeahh terharu sebab dapat update blog sampai sekarang. Jom nangis kegembiraan ini bersama-sama. Sroot sroot..

Tapi saya ada satu sifat, bila mana akan tinggalkan blog setahun, setengah tahun, 2-3 bulan lamanya dalam masa setahun. Tak konsisten. Hampeh jugak budak ni. Jadi traffik pernah ke laut dalam! Ditambah pernah terdelete album gambar di Google, semua entry lama error tanpa gambar. Pengalaman mengajar kita..



Pageview, keyword, pengalaman blogging, blogger, blogger.com, apa itu blog, love, xila
 Latest pageview 31 July 2013.

Saya janji...saya janji dengan awak semua saya akan update hari hari... Haa saya janji lagi, nak jadi blogger peramah... Lagi satu saya janji saya nak jadi budak baik *Tiba-tiba Insyaallah :)



Waktu awal blogging dulu, entry Bunga Tulip paling ramai orang view. Yelah dulu-dulu tak ramai ada blog kan. Ini bukan entry riak, tapi entry berkongsi kegembiraan yang secebis cuma. Mak rasa happy sangat nokkkx. Jemput datang rumah raya nanti hehe..!

Tahniah jugak buat jiran yang dapat masuk majalah. Happy for you !
xoxo
;p



January 23, 2012

Elakkan Entry Bermasalah

Assalammualaikum,

Elakkan dari menaip entry blog yang bermasalah ataupun tidak perlu di taip sangat di blog. Contohya :


Contoh 1 - Entry cinta-cinta
"Harini biey datang jumpa kita setelah sehari tak jumpa. Ucuk windu bie sangat-sangat tau. Tadi kan kita pergi Pavilion makan sup buaya sama-sama dengan biey kita, suweet kan kitaorang? Tahuuu sup buaya feveret biey kan kan. Pastu kita karoke nyanyi lagu 'Selagi ada rindu' sama-sama....suweetttt sangat kita kan? Dan bla, bla, bla,.......Sok jumpa lagi,jangan nakal-nakal, ucuck sayang biey tau muah muah muah"


tips, cara tulis entry blog, cara buat blog, blogger, apa itu blog, entry blog, newbie blog
Sumber Google


Boleh lah kot nak buat entry cinta-cinta tapi jangan la melampau sangat. Takut orang meluat. Hengat awak sorang je ada boifren, atau awak sorang je ke sweet? Huhuh. Yelah blog awak, tapi tak patot kot. Kalau nak buat sangat ok je, tapi tak payahlah ping kat FB ke apa.



Contoh 2 - Entry Status Facebook
" Harini kita nak pergi makan Tutti Frutti dengan Melah dan Sameon. Kbai"


Cinonet je buat entry atas ni macam status kat Facebook pulak. Walaupun tak sebaris, tapi ada jugak yang buat entry 3baris pon kira macam status FB la jugak. Tahu awak takde FB, tapi tapi....apa-apa jelah.




Contoh 3 - Entry Terlebih Comel
"ShemaLam haKu giew jaRLan-jalaRn kat Taipenk, PewRock! Gileww bEst koWt kata kaWWw. ShomEl gileww haiOne-haiOne kaT ZooO TaiPenk tuwh. Adew GarJah, haRimaU, uNtew, UngkEw, jiEyraFarh, TewnuK........"


suka Tasha Sila *takde kena mengena

Memang comel dan yunick sekali. Tapi kan entry yang sepatutnya dapat dibaca dalam beberapa minit boleh dibawa berjam-jam. Tak kesian ke kat readers yang mungkin tergeliat bibir nak baca. Tapi jangan tak tau mungkin takde siapa pun teringin nak baca. Simple tu kan sweet. Entry normal sudahhh. Jarngunt Marewhhh.



Contoh 4 - Entry Copy Paste
Yang ini lagi satu masalah jenayah. Kalau korang ada copy mana-mana sumber, silalah bagi credit kepada sumber tersebut. Tak baik tau curi penulisan orang. Peringatan untuk diri sendiri jugak yang kadang-kadang terlupa.



Sampai disini saja. Kalau mana-mana salah silap harap dimaafi ya. 






January 20, 2012

Header Paling Hodoh

Assalammualaikum,

Sebenarnya tengah runsing dengan pemilihan header. Nak suruh orang buatkan, takut mereka kecewa sebab saya sangatlah cerewet. Freelance designer ni bukan suka pon layan orang cerewet kan. Takut penampar makan diaa... Last-last terpaksalah buat sendiri. Guna microsoft paint je.


Header hodoh bukan bermaksud tuan dia pon hodoh. Eh macam kenal je ayat. Tapi rasa macam blog budak-budak pulak. Ahh ada yang kesah? Banyak lagi nak edit. Dah juling dah oi....


Oh saya asalnya memang pakai cermin mata pon. Tapi bukan free hair. Kinda blur? Ehhh memang orang selalu panggil 'mak long blur'. Blur je ponn. Lebih baik jadi blur dari jadi penyamun, kaki rasuah, perogol bersiri, bla, bla, bla, bla.... 






November 13, 2011

Cara Pilih Nama Blog Yang Bagus

Assalammualaikum,

Pemilihan nama blog yang bagus memainkan peranan penting pada sesebuah blog atau blogger itu. Kerana penerimaan akal yang susah untuk mengingat setiap blogger yang berbillion-billion lemon kat dunia nih. Tipu je otak saya je lambat nak pickup. Punca? Kuat berangan. Heh.

Nama Samaran
Rasanya saya cadangkan korang guna nama samaran seperti Paris Lipton yang poyoyoh ni. Macam juga seorang novelist, kebanyakan mereka menggunakan nama samaran. Marketing je lebih. Tapi guna nama samaran ni bukan beerti kita ni faker tapi entah, hahah. Kalau dah guna nama samaran tuh, pilihlah yang mudah diingat. Janganlah pelik-pelik dan susah dieja pulak tuh. Contoh.

Pawrishe Lipstone Coldx atau Ai lurve youu likey a lurve shong bebeyh.


tips, nama blog yang bagus, Cara Pilih Nama Blog, blogger, cara guna blog, cara buat blog


Nama Sebenar
Boleh letak nama sebenar, tapi janganlah sampai ke nama datuk pula. Lagi-lagi nama korang betul-betul panjang macam dalam ic tuh. Kalau boleh gabungan nama pendek anda dan bapa anda. Dua perkataan yang mudah dan senang. Contoh.

Erin Malek atau Aaron Ajis, Jangan pula seperti ini.

Sharifah Shahirah Aini binti Dato' Syed Al-Abbas Mokhtar


Nama Kebanyakan
Kat Malaysia je ramai didaftarkan nama Aishah (contoh). Cuba bayangkan seberapa ramai blogger nama Aishah? Memang susah bila yang datang ke blog ini bawa nama Aishah. Maka bila berkunjung ke blog dia admin pon terpinga, "Eh Aishah yang mana ni? Dia tukar template ke ni? Eh dia ke Aishah yang minat Kpop tuh? Eh. Eh." Boleh guna nama Aishah tapi seperti contoh ni.


Jangan Aishah/Mira saje. Tapi,
Selitkan something yang boleh diingat. Aishah Kpop atau Mira Pinky ke. Heheh


Nama domain, blog, blogger
Kalau boleh ketiga-tiga nama ni bagi seragam sekali. Contoh.

Url - Nobita.com
Nama Blog - Blog Nobita
Nama blogger - Nobita

Jadi, nama Nobita akan terus melekat pada setiap serebrum otak pengunjung. Kalau tak ingat mungkin dengan berkunjung untuk kali kedua dan ketiga akan mudah ingat. Lebih-lebih lagi nama yang mudah diingat. Kalau tak ingat jugak, katuk pala dia ! Saya dah lama blogging baru sedar ni. Hohoh.





October 30, 2011

Tips Tambah Follower

Assalammualaikum,

tips, cara tambah follower blog, blogger, cara buat blog, tip tambah follower, konsep asas blog, Pageview


"Hai, I follow you ya, please follow i balik!" Serius ada tanda seru tu yang buat macam seram. Tak salah cara suruh difollow tuh, tapi cuba gunakan pendekatan yang lebih mesra malah penuh berprofile tinggi. Memang tak tahan sebut profile tuh. Tips untuk blogger baru khususnya. Jadinya tipsnya ialah :

Ping blog & Blogwalking

Rajin-rajinlah ping blog bila dah update. Di facebook sangat membantu ya. Contohnya boleh ping kat  Blogwalking widget ke. Haa kan. Rajin-rajin lah ping. Mana tau kalau yang tengah blogwalking ternampak tajuk blog awak yang menarik tuh akan click entry awak. Untung-untung dia follow sekali ke. Jangan malas nak blogwalking juga! Barulah orang akan sedar kehadiran kita kat industri blog nih! Hang pi dok diam-diam ja buat pa.


Mesra Blogger

Apa salahnya jadi blogger yang mesra untuk dikenali. Rajin-rajin la sapa blogger-blogger lain dan tinggalkan jejak dengan lebih mesra. "Hai awak saya datang sambil follow awak. Sudilah bertandang ke blog saya juga". Kalau rasa macam skema cuba ini. "follow blog comel ni. meh ler ke blog saya ya". Ataupun korang boleh tinggalkan salam dan link entry terbaru. Kalau entry best, tak mustahil orang nak follow kan. Silalah mesra dengan blogger Afzal ni yang sangat mesraaa.


Rajin Join Segmen

Korang boleh join segmen yang kerap la jugak abang Ben Ashaari buat. Tapi segmen dia selalu cepat sangat tarikh tutupnya. Segmen dia bagus untuk blogger baru atau dalam fasa still membangun la. Memang molek sangat. Jugak boleh join segmen dari blogger-blogger lain. Ramai yang menganjurkan segmen-segmen ni. So, jangan segan silu join segmen! 


Rajin Buat Segmen/Contest/Giveaway

Kalau dah rajin join segmen orang, siap ada pengalaman dalam pemerhatian segmen orang lain, apa salahnya korang pulak yang buat segmen bagai. Cara yang mudah mendapatkan follower. Walau tak banyak, tentu ada yang follow punya. Ramai dah blogger guna syarat bila bersegmen bagai "sila follow blog ini". Jangan risau buat je dengan strategi marketing yang rancak. Jangan dok buat tapi tak hebahkan pulak. 


Template Blog

Kalau template blog korang kiut, sedap mata memandang, kemas, tak lambat loading, lain dari yang lain malah menarik, ramai juga sudi nak follow. Tu belum lagi entry yang menarik, orangnya yang cun/kacak, lebih-lebih lagi korang ni ada x-factor lagilah ramai yang sudi nak follow. Rombak balik blog kalau rasa nak terus membangun okeh.


Okeh lah tuh setakat nih. Itu je terlintas. Kalau kamu newbie baca tips penting untuk newbie nih. peaceee.. Semoga Tip tambah follower ni bermanfaat buat semua.


September 7, 2011

Rupa Adalah Faktor Menjadi Blogger Popular ?

Assalammualaikum,


"Muka kau tak cantik macam Yuna!"

"Aku menyampah lah tengok muka kau"

"Bajet bagus lah muka macam tu? Gedik!!"

"Eh abang Ben lagi macho lah dari abang kau..." 

"Pesal blog kau tak hensem?!" Erk???


Itulah antara dialog-dialog yang sering dibicara dalam hati. Korang ada pernah tak terlintas macam tuh dalam hati? Haa kantoiii... Adakah fenomena Hensem atau Cantik rupawan menjadi faktor sesebuah blog itu popular? Seterusnya menjadi salah sebuah blog yang berpengaruh di seantero Malaysia? Mari kita kupaskan.


Ewah dah macam journalist pulak kan? Memang teringin pon.. ><


Kebiasaannya yang mempunyai kata hati seperti dialog di atas terjadi kepada blogger popular. Bagi blogger popular yang juga bukan artis tanah air, sering kali di keji secara halus. Betul tak wahai blogger popular? Jangan tanya saya. Sah-sah tak popular lah Jahh oii. Sering kali juga anonymous datang mengacau blogger popular secara mengeluarkan kata-kata tidak manis dan fitnah. Kan? Kesian kan?


Ini kerana salah satu faktor cemburu. Ya ternyata lebih ramai anonymous menyerang blogger popular berbanding blogger kebanyakan. Tak perlulah disini menyatakan bloger-blogger popular yang sering bermasalah dengan anonymous kan? 



Tapi bagi aku pelik dengan kaum manusia ni. Pantas cemburukan kejayaan dan kehebatan orang lain? Blogger popular juga suatu masa dulu payah untuk sampai ke tahap yang stabil bagi mereka. Telah ramai blogger yang aku perhatikan selama berblogging ni. Tabik spring pada Yuyu Zulaikha. Walaupun blogger popular, tapi beliau sangat humble. (setelah diperhatian sekian lama :P)


Memang senang nak jadi blogger popular tapi bukan senang nak jadi blogger terhebat. Macam denaihati.com kan. Memang tak boleh lawan kan? Rupa denai hati tu pun macam manalah agaknya kan? Faktor rupa bukan prinsip Denai Hati. Masih dan tetap hebat walaupun rupa bukan sandaran utama. Yang pasti mesti confirm beliau ni kacak. Heheh

"Eh dia ni comel/kacak lah. Aku nak follow lah."

Wajah yang cantik hesem rupawan merupakan bonus seseorang blogger. Bagi artis wajah adalah penjenamaan sesebuah blog. Haruslah kan. Saat ini ramai yang mempertaruhkan wajah. Tempek gambau besau-besau kat header. Oh tak salah. Apa kata kita berfikiran terbuka wahai rakan-rakan blogger? Sudah tentu industri blogging di Malaysia meriah bukan?

(Testimonial)
"Anita (bukan nama sebenar) ni kawan aku sendiri, memang beliau sangat cantik. Header dia penuh dengan muka dia je. Tapi dia baik dan mesra. Memang comel. Baru je blogwalking awal tahun ni, tapi follower kalah aku. Beribu je sekelip mata. Anugerah Blogger popular kasi dia. Heh. Last-last dia dah berhenti berblogging dah. Sebab faktor masa dan hilang rasa pada blog mungkin. Motif? Bukan semua orang sejiwa dengan Blog."


Akhir kata bukan sahaja faktor wajah memainkan peranan, kemesraan, rajin berblogwalking, bukan kaki copy paste, pandai bermain SEO, dan banyak lagi faktor yang memungkinkan kita menjadi blogger popular atau terhebat. Susah-susah dulu pendapatan bukan?


ps :: hidung saya kemek..



September 6, 2011

Tips : Yang Newbie Perlu Tahu Tentang Blog

Assalammualaikum,

Ya saya terpanggil untuk membuat entry ini khas untuk blogger newbie. Khas untuk cik abang adik-adikku sekalian alam. Bukan apa, bagi yang baru mereka mungkin tidak sedar dan tak tahu langsung apa yang perlu dan apa yang tak perlu bagi sesebuah blog. Yelah time berblogwalking di blog baru, ada saja yang tak kena. Jom baca selanjutnya....


1) Background and Font
Jangan pandang remeh ya, background penting untuk blog kelihatan menarik. Seeloknya pilihlah warna pastel atau yang lembut-lembut dan sedap mata memandang. Janganlah terlampau striking sangat macam kuning dan pink kaler yang striking tak ingat tuh. Boleh juling mata yang memandang tau.

Paling sakit hati ada blogger yang memilih font yang terlampau kecik nonet. Berpinar mata nak membacanya. Akhirnya tak baca sampai habis pun. Penggunaan font juga teramatlah penting. Kalau nak selamat gunalah macam saya, Verdana gitu. Jelas bukan? Sebab saya sendiri tak puas hati kalau font saya macam cacat. Lagi-lagi nak suruh orang baca.


2) Button Followers
Button followers ini haruslah diletakkan di tempat yang senang dilihat agar mudah di follow. Senang-senang sangat letak kat tempat paling atas sekali di sudut blog. Sebelum header. Hehe. Dibahagian sidebar pon apa kurangnya. Tapi dibahagian paling awal lah. Memudahkan pengunjung untuk follow. :P

Jangan sesekali letak di bawah sekali. Mahupun footer. Lebih-lebih lagi bagi blog yang mempunyai bederet-deret gadget di sidebar. Walaupun mahu bersikap humble, tapi bab ini agak-agak lah. Follower penting bagi sesebuah blog. Siapa yang sudi menjadi follower kita itulah yang sudi baca blog kita kan? Kalau tak nak sape-sape baca sila lah privatekan blog anda. Ok? Tips Tambah Follower


bcoz i care, link, tips, newbie, konsep asas blog, istilah blog, newbie blog, blogger


3) Shoutbox
Shoutbox itu juga penting bagi blogger baru. Yang dah otai macam benashaari.com takpe lah, setiap entry yang di post beribu-riban datang komen. Kuat pengaruh beliau. Tapi bagi yang baru dan kurang publisiti (macam saya) shoutbox merupakan satu medium penting dalam bertukar link. Kita tinggalkan jejak di blog lain, dan InsyaAllah mereka akan menjenguk kita kembali.

Ini juga salah satu cara nak up traffic korang. Malah, jika kita tinggalkan link di blog orang lain, boleh jadi pengunjung yang datang di sesebuah blog tersebut juga akan ke blog kita. Secara semulajadi, blog kita akan di baca oleh orang lain di serata dunia. Huahua. Anda juga janganlah malas nak ke blog orang lain yang telah meninggalkan jejak di shoutbox anda ya.


4) Widget Gadget
Tak perlu rasanya kalau nak letak widget "silalah komen ya" yang ada gambar Rain/Mia Sara bagai. Sangat memedihkan mata untuk membaca entry anda. Ianya juga penyebab blog anda lambat loading. Mula-mula tu kita datang berkobar-kobar ke blog anda, tapi lambat loading pulak. Pastu ada widget kat tepi tepi tu pulak yang mengacau.

Jadi mood membaca entry anda terbantut. Kalau rasa meluat sangat terus pangkah x kat atas tuh. Malas lah. Kita sebagai blogger ni, masih banya lagi masa nak digunapakaikan secara sistematik. Bukan 24jam kita menghadap komputer. Memang lah kiut, tapi tulah saya katakan, sila privatekan blog anda sudah. Tak pun tak payah buat blog, kan senang!


5) Verification Code
Ini lagi satu benda yang sangat-sangat menyakitkan hati. Blog awak dah cantik, kemas, cun so kita baca sampai habis dan terus nak komen entry awak, tapi...tapi....ada pulak pop up yang paling annoying muncul. Suruh kita letak code-code yang tak perlu itu. Aduh, kadang-kadang terus je pangkah blog awak. Malas nak komen. Tadi bukan main semangat tau..!

Sila buang ya. Jangan takut akan spam dan virus-virus cinta. Jika mahu ubah, sila ke Dashboard, Setting, Comments, dan click No seperti rajah di bawah. Then save lah! Buat tau jangan tak buat.



6) Pop Up Window
Ala bila kita masuk blog tu, tiba-tiba ada mesej cinta muncul. Kotak kecil je. Ada yang tulis, "Hai awak, terima kasih datang blog saya!". Lagi tak boleh blah, lepas pangkah kat atas tu ada lagi pop-up tu, "Eh dah nak pergi dah? Datang lagi ye!" Adoii serabut tau kepala akak. Fenin Fenin. Benda tu sangat menyusahkan kalau kita bukak tab banyak-banyak kat window tau.


7) Lagu
Bukan tak boleh letak lagu, tapi berpada-padalah. Janganlah letak lagu rock keras. Masuk-masuk blog awak je terus sakit jantung. Bingit. Kesian juga kat ibu mengandung. Hehe. Lagi satu sila letak lagu yang boleh dipausekan.  Ini tak, letak lagu yang boleh diulang-ulang. Macam hantu tau. Kalau pengunjung tak suka lagu tu (sebab lagu faveret ex dia) so nanti bolehlah kami tekan pause. Kami datang nak baca bukan nak berhibur. :p

Kami datang nak baca entry je bukan nak tengok hiasan-hiasan comel awak tuh. Gambar disidebar jugak agak-agaklah kurangkan. Ianya akan membuatkan blog anda lambat loading. Tips Asas Blog disini. Ini hanyalah cadangan dari pengalaman saya saje. Terpulang pada masing-masing pon....


Jangan terasa hati bagi yang membaca ya. Minta maaf sangat-sangat jika ada terkasar bahasa ke. Penting untuk kita saling tegur-menegur. Kalau yang K.O di blog saya juga silalah kritik ya. Sama-samalah kita maju demi Blogger Malaysia! Satu Malaysia, Satu Malaysia, Satu Malaysia!! (ewahhhhh) 


ps :: Job Hunting!.

September 5, 2011

Tips Asas & Apa Itu Blog?

Assalammualaikum,

Entry ini khas dibuat untuk tatapan umum. Lagi-lagi untuk blog newbie yang baru berjinak-jinak di dalam arena blog ni. Saat ini, ramai yang berminat menyertai dunia blog. Dengan pelbagai tujuan dan pengaruh tertentu. So bagi newbie, anda haruslah wajib baca blog ini sampai habis ya untuk menambahkan ilmu pengetahuan semasa! Dengan pengalaman yang ada, boleh la ye turunkan ilmu siki-sikt.

Blog merupakan singkatan bagi web blog, dimana ianya juga merupakan satu laman web. Bezanya setiap penyampaian penulisan empunya blog dapat dikomen oleh pembaca, dapat bertukar link, malah mungkin meramaikan kenalan anda di dunia maya. Blog dapat disampaikan melalui blogger.com. Salah satu medium percuma untu mendaftar sebagai permulaan ber-blog!

Istilah-istilah blog?
Blog - web blog
Blogger - empunya blog
Blogwalking - berjalan/menziarah ke blog lain
Domain blog - nama unik blog cth: www.domainku.com
Ping blog - entry dan data anda akan diupdate terus ke Google, etc.

Kenapa nak buat blog?
Akhir-akhir ni ramai yang mempunyai blog kan? "So aku pon nak buat jugaklah." Hampir setiap rumah ada blog. Ibrat satu rumah, satu blog. Ewah macam kempen komputer riba pulak. Alang-alang ada laptop sendiri, berbloglah salah satu isi masa lapang bersama laptop tersayang. keke

Terpulang kepada individu itu sendiri atas tujuan ber-blog ini. Ada yang menjadi seperti lembu dicucuk hidungnya. Yelah orang lain ada blog, dia pon nak buat blog jugak. Hehe. Akhirnya, blog ditinggalkan kesepian. Tak apelah mungkin tak kena dengan jiwa raganya.

Rata-ratanya ramai blogger menganggap blog seperti diari kehidupan. Menulis perjalanan seharian sebagai manusia seperti saya juga. Ada juga yang ditubuhkan khas untuk kelab peminat seperti Kamal Adli. Ada juga yang khas untuk menjana pendapatan. Seperti online shop tudung Scarfshawlhoney. Malah blog gosip artis lagi kelasss jah. Macam Abang Nara kita. Hehe Dan bermacam lagi.

Kenapa tak Wordpress?
Terpulang pada individu untuk memilih kan. Saya yang blur ini hanya sayang dan setia pada blogger.com. Eh apa itu wordpress? Wordpress tu fungsi sama macam blogger.com juga, free lagi. Cuma bagi aku ianya agak leceh. Eh yeke? kuikui Kalau nak guna dotcom pon boleh. Ianya berbayar. Kalau nak tahu lebih dan mendaftar sila ke NetKL.


tips, blogger, cara buat blog, cara aktif blog, cara guna blog, istilah blog, konsep blog, apa itu blog


Nampak tak konsep asas sesebuah blog? Seeloknya sesebuah blog itu mempunyai nichie tersendiri. Atau identiti tersendiri. Contohnya, blog berkaitan dengan filem, hiburan, tutorial, komputer dan sebagainya. Ramai yang menulis di blog sebagai diari. Itu bagus juga. Target pembaca hanya untuk kawan-kawan dan diri sendiri. Kiranya macam humble gitu. Macam I. Hihik.


Ala tak ada idea lah nak tulis ape?

Janji niat penulisan blog itu haruslah bersih. Sudah ramai rakan blog yang merupakan kaki plagiat. Kaki cetak rompak namanya. Suka copypaste penulisan orang lain. Membuta tuli lagi. Tahukah anda ia merupakan satu jenayah cyber? Anda akan dikenakan hukuman dihina dan pandang serong oleh blogger-blogger lain. Hahah.

Korang boleh menulis apa saja tajuk blog secara rambang pon. Misalnya kuih. Petik lah apa saja. Hari ini menulis tentang kuih bakar, esok pula kuih almond london, lusa kuih batang buruk. Tak pun kelebihan dan kekurangan kuih tradisional. Tak pun lagi cara membuat kuih. Kan bijak. Kan? Kan?


Cukuplah setakat ini. Jumpa lagi.



September 1, 2011

Blogger.com Dah Naik Taraf !!!

Assalammualaikum,

Mak aihhh, Blogger.com dah naik taraf lah. Taraf yang menyusahkan atau aku yang masih terkial-kial? Cuba tekan cadangan yang diusulkan di dashboard.  Tengah menggodek-godek tahap taraf yang dimaksudkan. Warna oren. Kurang warna juga. Alaaa nak yang dulu!!!

Err boleh patah balik tak. Boleh install yang dulu tak?? Blogger.com pon nak maju jugak dol...Macam Facebook. Tak apa. Usaha mengupdate blog akan berganda. Majulah Blogger.com untuk dunia blog. Tak kan lah di takuk yang lama kan.

Yeahhh. Entry pertama. Selamat Hari Raya ke-3!



ps :: Ke aku yang baru tau pasal ni?
UPDATE :: Boleh switch yang asal lah!!! Aku tak ready mental lagi...



August 23, 2011

Cerpen Pertama : Cinta Akhir Kata


Assalammualaikum,

Mak ai. Berpeluh siapkan cerpen yang buat pertama kalinya karang dan publish lat khalayak ramai. Nak tahu best ke idak. Jom la baca. Tapi tak tahu tajuk apa yang sepatotnya letak. Main petik je.


Cinta Akhir Kata

Hari ini merupakan hari pertama Suri sebagai seorang pelajar di kampusnya. Dia perlu mendaftarkan dirinya di Fakulti Perniagaan. Bagi pelajar jurusan Pengurusan Perniagaan, Suri amat gembira kerana dapat ditawarkan belajar di Universiti Utara Malaysia. Ini kerana kekasih hatinya juga merupakan pelajar di Universiti  ini. Memang Suri sengaja memilih UUM sebagai pilhan pertama untuk menjejaki diri ke menara gading. Namun Suri berjanji akan belajar dengan bersungguh demi masa depannya.


Suri sampai di perkarangan kampus. Kelihatan disekelilingnya terdapat bangunan berlainan warna. Dia agak keliru dengan keadaan bangunan di situ. Kelihatan beberapa pelajar lelaki berada berhampirannya. Dengan dahi yang berkerut itu, Suri terus bertanya kepada salah seorang lelaki tersebut tadi. 

“Er tumpang tanya, kat mana ye Fakulti Perniagaan?’’

“ Freshie eh?” soal mamat yang berambut kuning, gaya ala-ala hiphop. “Mesti nak pergi daftar kan? Takpe abang boleh tolong.” Senyum nakal pelajar tadi.

Abang? Euww. Seluar londeh macam ungka, tak sedar diri. Berseloroh Suri mengata dalam hati.

“Eh awak jangan layan mamat ni sangat. Dia senget sikit”. kawan-kawan dibelakangnya ketawa.

Farid. Jejaka yang berkacamata bingkai tebal berwarna merah. Kemas pakaiannya. Pelajar tahun akhir jurusan Sains Politik. Sesuai dengan penampilannya. 

“Saya Farid” sambil menghulurkan tangan untuk berjabat.

Salam tangan tidak disambut.

“Suri..” sambil menidakkan kepalanya untuk berjabat tangan.

“Ohh.., maaf. Kalau awak nak ke Fakulti Perniagaani awak jalan je terus, depan sikit belah kiri awak akan nampak bangunan warna biru. Naik tangga sampai tingkat dua. Depan sikit tu je tempat untuk mendaftar. Faham sayang?’’

Sayang? Bila masa pulak mamat ni playboy? Mamat senget tadi bingung dengan kawan baiknya yang dianggap lelaki paling baik kat dunia ni. Yelah tak pandang awek langsung. Alah lelaki semua sama je macam aku. Dah rambang mata lah tuh tengok  freshie comel-comel. Ketawa dia bersendirian.

“Em, faham. Terima kasih ya.” Suri mengangguk memberi  senyuman.

Mamat hiphop tadi pantas mencelah. “Eleh awak-awak konon...!” 

“Hai awak, saya Ikram. Panggil abang Am je. Nice to meet you, cantik.” berlagak Am seperti Romeo sambil ketawa.

“Hai. Saya Suri. Pelajar baru kosPengurusan Perniagaan. Eh yang lagi dua orang tu nama apa?”

“Haa yang nampak gagah ini Kamil, Presiden Kelab Taekwando. Nampak je gagah tapi dalam hati ada taman. Yang lagi sorang pulak Bob, dia kuat makan. “ kedengaran ketawa sekumpulan lelaki tersebut.

“Hai Bob, Kamil, Farid, abang Am. Selamat berkenalan semua. Ok la Suri dah lambat ni. Kalau ada jodoh kita jumpa lagi ya.”. Ramah Suri sambil berlalu pergi.

Semua mengekor pemergian Suri.
Farid tersenyum kecil.

Setibanya di depan pejabat Fakulti beliau, Suri pun turut berbaris seperti pelajar  lain. Bukan main ramai lagi pelajar mendaftar. Terasa bosan pula untuk beratur. Di belakang beliau seorang gadis berambut ikal mayang. Cantik. Tapi muka masam mencuka. Takut pula nak tegur.Ishh masa nilah nak dapatkan kawan. Bermonolog Suri. Suri terus mem perkenalkan diri.

”Hai..saya Suri.” sambil memberi tangannya.

“Hai... Intan...Kita yang beratur ni mesti kos yang sama kan?” dia membalas tangan yang diberi sambil tersenyum mesra.

“Aah kot. Ramai pulak ya budak baru intake kali ni. Dengar kata sampai 7 juta. Awak asal mana?”soal Suri beriya.

Dari situ mereka mula bercerita perihal diri masing-masing. Intan. Cantik seumpama nama empunya. Kurus. Tinggi. Manis berbaju kurung merah jambu. Berasal dari Johor. Muka yang masam mencuka tadi katanya bergaduh dengan teman lelaki. Ternyata setelah mengenali dengan lebih dekat Intan seorang yang peramah dan pandai mengambil hati. Rupanya mereka juga ditempatkan di asrama pelajar yang sama. Kolej Mas.

Sejak pertemuan mereka di pejabat pendaftaran, hubungan mereka mula menjadi semakin rapat. Kebetulan hampir semua kelas mereka ditempatkan bersama. Mereka ke kuliah bersama. Pulang ke asrama bersama. Bilik diasrama juga dipisahkan selang beberapa bilik sahaja. Memang mereka ditakdirkan untuk menjadi kawan baik.

Beberapa hari berlalu. Intan datang ke bilik Suri sambil menangis teresak. Suri cuba menenangkan Intan. Apa sahaja masalah yang dihadapi, susah senang mereka telah berkongsi bersama.

“Suri..., Kamal Adli dah putus dengan aku.....” menangis Intan di bahu Suri.

Cepat Suri menenangkan Intan. “Sabar Intan, dasar kaki perempuan macam dia tu tak guna awak dengan dia lagi....’’ Sambung Suri, “Awak kan cantik, mesti ramai lelaki nak kat awak nanti. ”

Teringat pula Suri pada kekasih hatinya. Disebabkan kekasih hati Suri sibuk menyediakan tesis di luar kampus, maka hubungan Suri  dengan teman lelaki tidak seperti pasangan kekasih yang lain. Makan bersama di cafeteria, ulangkaji bersama di perpustakaan, beriadah bersama di kompleks sukan, bersiar-siar di tasik. Itu semua belum sempat lagi Suri merasa kemanisannya.

Namun Suri faham. Tapi bayangkan sudah 2 bulan mereka menempuh alam universiti, cuma tiga kali je mereka berjanji temu. Dalam menghadapi peperiksaan pertengahan semester, Suri mengajak Intan mengulangkaji pelajaran di tepi tasik.

‘’Eh Suri, boyfriend awak ni macam dah tak wujud je. Lebih baik macam tak ada boyfriend langsung.” Intan selamba berkata.

“Tak baik tau. Tahun ni kan tahun akhir dia. Busy sikit tu.” Suri membalas pendek.

“Busy banyak ada lah” mencelah Intan. “Dengan muka boyfriend awak yang hensem macam Farid Kamil tu, mesti junior tergilakan tau. Tup tup Presiden Kelab Sains Politik lagi”

“Hehe. Ada-ada jela awak ni Intan”. Suri malas melayan Intan.

Bengang dengan sikap tak acuh Suri, Intas bertegas. ”Awak ni kena lah kongkong sikit dia tu, satu hari nanti dia melepas kat tangan orang lain, padan muka! You better watch out!”
Suri termenung panjang.

...........

Pintu bilik Suri diketuk dengan kasar. Tok, tok tok. “Suri, Suri, Bukak pintu ni cepat! Suri...,Suri!”

“Haa awak, Apa nye ni? Pagi-pagi lagi dah bising ni”. Suri menguap.

“Cuba awak bukak Facebook, cari nama Maria Alina. Ish cepatlah.” Intan terus menekan butang on pada komputer riba Suri tanpa meminta izin.

“Awak tengok ni dulu, nanti awak akan faham segalanya.” Intan menekan papan kekunci dengan penuh bersemangat.

 “Maria, Maria....Haa dah jumpa!”

“Saya on Facebook tadi, tiba-tiba saya tengok kat wall saya ada gambar budak-budak politik ni kena tag gambar. Minah ni lah yang upload. Nasib baik tak private. Diaorang ni ada dinner antara ahli kelab. Awak tahu tak diaorang ada dinner semalam? Tak tahu kan.....?”. sambung Intan. “Pastu saya nak tengok la dengan sape boyfriend awak berkepit. Rupanya......ishhh”

Intan menekan paparan skrin next itu satu persatu. Beberapa gambar Maria Alina bersama boyfriendnya kelihatan. Hanya berdua. Kelihatan mesra. Mungkin dengan sikap mereka, orang  lain boleh salah meneka yang mereka ini sepasang kekasih.

Suri terpaku.

“Tu lah Suri, saya dah nasihatkan awak dulu awak tak percaya. Tengok sekarang ni?” “Ala budak Maria tu kan sebelum masuk sini dah famous. Apa? Blogger terkenal kan...”. Intan seloroh bercakap.

“Farid ada bagitahu yang Maria tu setiausaha Kelab dia. So, memanglah mereka rapat macam ni.”. Jelas Suri.

“Awak tahu tak, roommate saya cakap, mereka dua ni selalu berkepit sana sini tau. Roomate saya kan budak politik jugak. So, dia tahulah. Fakulti Sains kan jauh dengan fakulti kita. So,  manalah awak nak tahu kan dengan sapa dia kepit selalu”. Intan berlalu yakin.

Suri menunggu sms dari Farid. Dia ingin mendapatkan penjelasan dari Farid. Tak sangka Farid sanggup memperbodohkan dia dengan alasan tahun akhir, kelab, aktiviti kuliahnya dan bermacam lagi.

Tut tutt, tut tut..Sms Suri dibalas.

-          -  I xde ape-ape la dengan Maria. U don’t worry too much ok, honey. U je sayang sy sorang.

Tp knpe semua org ingat dia kapel dgn u? Benci tau..I jeles la u..

-          -  Ok la i bz ni. Due asgnment i next week. Sok kite jmpe ye syg. Love u.

Ok. Sok u explen semuanya dgn i !


..................

Seperti yang dijanjikan mereka bertemu di luar kampus. Secret Recepi menjadi pilihan mereka. Teringat Suri kali kedua perjumpaan mereka bertemu disini. Waktu tu merupakan ulangtahun perkenalan mereka yang ke-empat. Farid menghadiahkan gelang tangan, manakala Suri menghadiahkan sebuah jam tangan jenama kegemaran Farid. Memang sengaja Farid memilih tempat yang sama ni lagi untuk mengukuhkan memori mereka bersama.

Farid terlewat sejam kerana terpaksa berjumpa dengan  pensyarahnya secara tiba-tiba. Suri tidak tahan dengan sikap Farid dengan alasan plastiknya itu.

“U tau tak berapa lama i tunggu kat sini seorang diri? Dah macam orang gila. I fed up tau!”

Mujur tak berapa ramai pengunjung di Secret Recepi tu mendengar mereka bergaduh. Maing-masing ego. Namun Farid sedar, api lawannya bukan dengan api juga. Farid harus menenangkan Suri.

“I kan dah text u yang i lambat sejam, bukan nya i sengaja tadi!” tegas nada Farid.

“U dari dulu sama je. Busy, busy, busy!” Suri membalas geram.

“U ni tak macam Suri yang dulu i kenal. Marah tak tentu pasal, mana kelembutan u yang dulu Suri?”

Suri geram dengan Farid kerana mengabaikan dia. “U tu yang berubah. Sejak jadi senior besar, dah tunjuk berlagak. Memang dasar playboy!”

“Suri, u dengar i cakap ni dulu sayang. I......”

Suri terus berlalu pergi ke luar restoran tanpa menghiraukan Farid memperjelaskan segalanya.
Farid mengejar Suri yang berlalu keluar reatoran menuju ke tepi jalan.

 “Suri, Suri!!!!!!!”

Ponnnnnnnnnnnnnn. Sebuah kereta Alza laju melintas kearah Suri.

Suri  tertolak ke seberang jalan. Bunyi dentuman yang kuat kedengaran. Farid dilanggar. Seluruh darah mengalir dari bahagian hidung dan mulutnya. Suri yang terduduk hanya mampu memandang kearah Farid yang terlentang berlumuran darah. Orang ramai mula berkerumun kearah Farid. Sebuah kereta Alza juga hilang meloloskan diri.

“Ya Allah, Farid!!!” kelihatan Am datang menghampiri Farid dengan keresahan di wajahnya.

Am yang menemani Farid bertemu Suri membiarkan sahaja dirinya menunggu Farid di dalam kereta. Namun apa yang disaksikan tragedi yang berlaku di depan matanya sendiri sukar dipercayainya. Farid dilanggar lari.

“Farid, Farid, kau bangun Farid. Ko kena kuat. Bertahan Farid”.

Suri bangkit perlahan kea rah Farid. Tanpa dapat membendung airmatanya, dibiarkan laju sahaja mengalir di pipinya. Dengan suara yang terketar. “Farid.....,

“Maafkan saya....” teresak Suri menyebutnya.




.............



Kini Farid tiada lagi di sisi. Farid adalah kenangan abadi buat Suri. Ternyata Suri yakin dengan cinta Farid selama ini terhadapnya. Malah sanggup berkorban nyawa untuknya. Entah kenapa Suri termakan dengan hasutan Intan. Intan berpuas hati dengan tindakannya, kerana dia begitu cemburu sekali dengan Suri yang mempunyai teman lelaki yang sempurna dan setia.

Am pula menceritakan segalanya kepada Suri. Bahawa tindakan Intan yang sibuk bertanya hal Farid daripadanya, dan rasa kepuasan Intan terhadap tindakannya pada Suri. Am juga mengatakan Farid memang benar-benar sibuk sebagai seorang pelajar, pemimpin Kelab dan tesis yang harus di kaji dengan sempurna. Dia juga menyatakan bahawa dia mahu Suri berdikari menghadapi hidup di universiti dan tidak mahu menganggu pembelajaran Suri ketika di kampus.

Namun semuanya telah terjadi. Apa yang mampu Suri berikan adalah sebuah al-Fatihah dan doa yang tidak putus agar Farid ditempatkan di kalangan orang yang beriman.  Seutas rantai tangan menjadi memori dan peneman setia disisi Suri. Suri menyesal.

Sekian.

cerpen, cinta akhir kata, blogger, book, cerpen pertama




 ps :: ha ha ha. Cam mana. Kritik sikit?


August 6, 2011

Tutorial Sitemap Blog Tanpa Sempadan


Assalammualaikum,

blogger, info, link, sitemap, tutorial, cara buat sitemap bog, cara buat blog, konsep asas blog


Tutorial Buat Sitemap Blog Tanpa Sempadan
Dengan bantuan serebrum gua, dapatlah menghasilkan satu penemuan baru dalam blog ini. Heh. Yup berjaya jugak buat sitemap blog ni dan tabs-tabs yang lain. Jenuh bukan main. Just simple one. Nak edit cantek-cantek lagi tunggu lain masa lah. Penat tau tak? Aku pon tak tahu apa kepentingan sitemap ni. Yang penting dah edit-edit siket blog ni. Nampak kemas bukan? kiki



Eh, korang pon nak tahu jugak eh macam mana nak buat. Alang-alang menaip nih kasi tau lah eh camne cara-caranya. Okeh first korang kena ada blog je. Wordpress ke, Tumblr ke main jauh-jauh. Sitemap ni boleh lah membuat para pengunjung datang ke blog tanpa rasa sesat. Sape nak buat sitemap blog click link kat bawah nih. Kah kah Bajet nak buat tutorial kan. Takde masa lagi la kawan.



Tutorial Buat Sitemap Blog Tanpa Sempadan:



Selamat Berjaya!.


p/s :: sitemap saya nampak kelam kabut siket...teheee



April 2, 2011

Ulang Tahun Pertama Si Bloggie


Assalammualaikum readers,


After a month, baru nak update belog kannn,,, oooookeh lah tuh...


Today my belog dah berumur Satu Tahun!!
Happy Birthday....~



woot woot~~


Mulai hari ni saya berjanji nak update belog dengan rajin....
He he he
InsyaAllah lar....



So sempena dah Satu Tahun saya nak tukar lah Header kat atas tuh...
Simple je....
Tunggu....

birthday, blog, ulang tahun, kek hari jadi, birthday cake, birthday cke cartoon, satu tahun



Wish us kekal forever together ye.....
muah-muahx...


p/s :: Saranghae....



February 18, 2011

Kewujudan Blog Kasih Sayang......KNZ

Assalammualaikum,


tanggal 18 Febuary 2010.....
terciptalah...
terwujudlah...


blog gedix!!!
winkie winkie

^^







jemput lah singgah...

blog baru lagi...
ngeeee


banyak lagi perlu di touch up..


keh 
daaa


sambung kerja...

^.<


April 28, 2010

blogger separuh masa

hahaha...aishhhh sambung kembali menjadi blogger! tapi separuh masa jela..
ayuh!,,ngeee~
blog ni dh diupdate ye stelah setahun dtinggalkan sendirian..alalala ciannye blogku ni..emmm sbnarnye idea tulis blog cik puan SDG(self development group-lbh kurg mentor mentee) yg suh create,kire cam asgment. entry2 yg dulu sume dh buang sbb x bekenaan ngan blog ni dah..hahahhaa hohoho

blog ni nme bintang..mulai skarang sgla cite suka,duka,luahan ke ape2 ke akan aku luahkan kat bintangku ini...jd,,, yeah, come on zila!!!

go,go, chayok!!!~~ (semangat2~!)

blogger, diriku, love, SDG, separuh masa, blogger.com, newbie blog, pengalaman blogging, konsep asas blog


 
HOME | ABOUT ME | PORTFOLIO | BLOG TIPS | SITEMAP | CONTACT ME
This is a personal web blog and any opinions expressed here was represent my own unless otherwise specifically stated.
If any entry had been share from this blog should be credit given to www.lovexils.blogspot.com.
Thanks for your visit sweet people. :D
copyright 2007-2016 to Love,xils!