January 14, 2012

Tips Kuku Cantik Berseri

Assalammualaikum,

tips, kuku cantik, cara jaga kuku, beauty


Siapa tak nak kuku cantik lagi sihat berseri kan. Kuku yang cantik melambangkan personaliti yang sihat dan bersih. Bukan si pengotor yang asyik menikmati makanan dihujung jari. Eh, haa tak potong kuku ye... Kita ni sebagai penduduk bumi plus umat Islam lagi, kena lah jaga aspek kebersihan ye. 


Jom jaga kebersihan kuku!

1. Sebelum memotong kuku, rendamkan kuku anda dalam larutan garam dan perahan limau nipis. Kalau boleh dalam larutan air suam-suam panas. Biar benda-benda asing dan kulit mati hilang begitu saje. Setelah itu, selesai! Boleh potong kuku dengan happy :)

2. Kilatkan kuku anda dengan ubat gigi Colgate. Nak guna ubat gigi RM dua ringgit pon boleh, tapi tanggung sendiri risiko kuku tercabut. Gosokkan je pada kuku dan bilas. Taraa. Tapi jangan buat selalu ye.

3. Kalau tak nak guna colgate pon takpe. Guna je Vaseline. 

4. Kalau boleh potong kuku korang tu ikut shape yang sebenar. Janganlah potong herot-berot, senget-benget dan comot-comot. Kasi kemaslah sikit. Lepastu guna pengikis yang selesa untuk bentukkan lagi kuku tu.

5. Tak payahlah guna pengilat kuku. Bukan budaya kita. :)

6. Potong kuku sekurang-kurangnya seminggu sekali. Lagi kerap lagi bagus. Kalau boleh potong kuku mengikut sunnah Rasullullah lah. Kan elok macam tu. Benda baik kan..



Mula titik beratkan mengenai kebersihan kuku dari sekarang jika korang ambil remeh sebelum ni. Kuku cantik dan bersih perspektif pertama orang pada kita. Kalau penampilan bersih atas bawah lagi bagus. Jom mulakan dengan kuku! Kalau kuku panjang dan kotor, kuman masuk dalam perut acane? Mahunya dibuat buasir sepanjang malam. Hehe.






32 comments

January 14, 2012 at 10:24 PM

hahahaha aku kuku cawannn kot wehhhhh ;p kecik je kuku akuu

January 14, 2012 at 10:26 PM

kuku say pun bentuk gelas^^ tp cepat tumbuh la...

January 14, 2012 at 10:37 PM

err...kuku sy bentuk mug! wOw ^..^

January 14, 2012 at 10:45 PM

kuku saya bentuk tempayan..:)

January 14, 2012 at 11:17 PM

kuku sy sebelah gelas sebelah cawan

ajaibkan?

January 14, 2012 at 11:25 PM

sy kuku besen . semua org jeles .

January 14, 2012 at 11:37 PM

habis kuku saya bentuk apa? hahaha. nice tips! :)

January 14, 2012 at 11:48 PM

Alaaaaa, tips yang no 1 tuu macam malas jek nak buat. Haha.

Kita sama kuku gelas. Cantek kan? Acane? Hehe.

January 15, 2012 at 12:31 AM

soalan gua sila sebutkan jenis jenis kuku manusia..hehehe tetiba pulak aku ni


ya betul, kuku boleh bagi gambaran dikau ini orng jenis apa.. pengotor kah, pembersih kah, telitikah apa kah apakah..:D

January 15, 2012 at 2:20 AM

sebaiknya potong kuku hari jumaat.

#bila nak potong kuku,time tu la pemotong kuku hilang ntah kemana..hehee

January 15, 2012 at 3:59 AM

nt nak try ah! :D

January 15, 2012 at 5:08 AM

shaye pon kuku gelas juga.. malatuuup yuuu.. *gaya rozita cek wan* haha :p

cara-cara tu betul ke? macam tipu je.. kahkahakah

January 15, 2012 at 9:56 AM

saya kuku cawannn..huhu...


kuku pendek cantik dan menawan...kenapa mesti ada yang suka bela kuku ek...

January 15, 2012 at 12:12 PM

kuku mangkuk kot.. ;p

January 15, 2012 at 1:20 PM

yess , betul tu .. kuku cantik , idaman kalbu .. auw ! ~

January 15, 2012 at 2:37 PM

nice entri cik paris lipton. lagipun barang2 yg nak digunakan tu senang nak dpt :)

January 15, 2012 at 3:41 PM

waa. xsangka pulak ada tips2 gini.. huhu


jom baca kejap..=)
http://lolz-l.blogspot.com/2012/01/berkata-dengan-lemah-lembut.html

January 15, 2012 at 4:02 PM

ni tips betollah.....!! grrr ;p

January 15, 2012 at 4:18 PM

Laa..ada pulak yg tak caya...HAha! depa tak jaga kuku leteww!

January 15, 2012 at 4:51 PM

kuku yang cantik melambangkan kita ni pembersih orangnya kan. :)

January 15, 2012 at 6:18 PM

lama tak melepak sini sebab paris dh pemos..:)

January 15, 2012 at 6:35 PM

kuku saye memang buruk. taktau nak potong macam mane jadi cantek. aieh!

January 15, 2012 at 7:56 PM

kena jga kuku . dulu aku ade masalah kuku rapuh tau ... rajin2 buat treatment kuku :)

January 15, 2012 at 11:00 PM

kilat kuku dgn colgate xnipiskan kuku ke?
dulu kwn ckp nti lama2 kuku jd nipis..
kte pun percayalah bulat2 huhu ^^

# asyik lupa nk ikut sunnah bila tiba msa nk potong kuku :P

January 16, 2012 at 4:25 AM

waaa..tq2 cik paris lipton
tips yg baik :D

January 16, 2012 at 6:03 PM

alaaaaa...
kita nak pakai Darlie. bole kan??

January 16, 2012 at 8:56 PM

mnyimpan kuku pnjang ibarat mnternak sekandang babi nauzubillah

January 16, 2012 at 10:57 PM

kuku saya sentiasa pendek, bersih dan potong kuku pon ikut sunah nabi...

dan dann..kuku saya bentuk gelas juga..

auummmmmm!!

January 16, 2012 at 11:44 PM

@izatty fatihah
bukan selalu buat tau! :)

January 25, 2012 at 9:42 AM

Azza selalu buat basahkan towel, letak sikit ubat gigi, pastu gosok sampai kilat then bilas. Kuku bersih dan kilat gila tak tipu. tapi make sure kain towel kain biasa tak jadi.

January 25, 2012 at 11:58 PM

thankz info yg berguna ni.. ^^

February 8, 2012 at 7:44 PM

kahkahkah.. lawak beteii komen2 ni.. adoyaii..

yee..kuku sye kuku gelas !

Post a Comment
 
HOME | ABOUT ME | PORTFOLIO | BLOG TIPS | SITEMAP | CONTACT ME
This is a personal web blog and any opinions expressed here was represent my own unless otherwise specifically stated.
If any entry had been share from this blog should be credit given to www.lovexils.blogspot.com.
Thanks for your visit sweet people. :D
copyright 2007-2016 to Love,xils!