January 13, 2012

Isu Facebook Haram?

Assalammualaikum,


isu, cara ping blog, facebook, world


Ada baca kat surat khabar dan beberapa blog yang cakap pasal isu facebook haram. Seorang ulama dari Iran mengatakan, berdosa jadi ahli facebook. Berita lanjut tekan sini. Tapi yang blog ni semua dok copy je ayat surat khabar. Rindu pulak nak baca penulisan dia yang sebenar. Hehe.

Ada akaun facebook tak haram, cuma ahli-ahlinya saja yang buat benda bukan-bukan kat facebook. Letak profile picture gamba seksi sangat aih, kadang-kadang memberahikan, juga mengasyikkan. Tapi kadang-kadang tu ada awek cun giler, tudun litup, sopan je bergambar. Gamba senyum je, tapi jugak dapat mengasyikkan laki-laki yang melihat. Letak gambar Mickey Mouse senang! Huhu

Facebook ni satu medium yang 'baek punyee' untuk pengguna bumi. Banyak kelebihannya. Dapat kawan baru, eratkan silaturahim, berkongsi suka duka, main game, poke orang, ping blog. Hehe.

Tapi manusia yang buat tak senonoh dengan facebook dan menjadikannya facebook haram. Cuma jangan guna medium fb, blog dan laman sosial lain untuk menyesatkan dan menjatuhkan orang. Tak pun dok layan laman sosial sampai lupa benda yang wajib. Gunakan sebaik mungkin. Sangat menghargai facebook sebab dapat contact kawan lama dari sekolah rendah yang beringusan. Seronok! 






31 comments

January 13, 2012 at 11:10 PM

kalo x abaikan tanggungjwb lain, x guna utk perkara x baik x pe la kan

January 13, 2012 at 11:17 PM

berfb boleh tapi jangan sampai melalaikan..

January 13, 2012 at 11:23 PM

fb medium terbaik utk mencari kawan lama dan menambahkan kenalan baru.dari situ blh menambahkan ilmu dan idea bila berkongsi cerita.

tapi ramai dah salah guna.jgn mengaibkan org sbb berdosa.jgn kutuk-mengutuk sbb satu dunia blh baca ^*

January 13, 2012 at 11:28 PM

picoz dah deacctive facebook berkurun lamanya, huhuhu

January 13, 2012 at 11:34 PM

jangan salah guna fb...O.o

January 13, 2012 at 11:50 PM

pic fb ai mengiurkan tak?

deng!!

January 14, 2012 at 12:05 AM

tak snggup tayang rupa hodoh kita kt fb pun..hheee

#cool entry der^^

January 14, 2012 at 12:35 AM

kalau guna ke arah kebaikkan , baik lah jd nye , kalau guna ke arah keburukkan , buruk lah jd nye , so terpulang pada dr memasing , hehe .

January 14, 2012 at 1:02 AM

kena bijak menggunakan FB..

January 14, 2012 at 1:46 AM

betol :)
sokong parisss
sebab kalo x de fb ni, mang dh losap dh kwn2 kocik2 dulu

so..jgn la dok merapu bile dh ade laman sosial ni :)

January 14, 2012 at 2:54 AM

facebook tak salah,cara diri kita guna tu untuk ke arah kebaikn atau tak. :)

January 14, 2012 at 3:31 AM

ye btul.jangan sampai melalaikan..

tp kekadang fesbuk boleh jadi medium gaduh kn?

January 14, 2012 at 10:22 AM

tpulang cr kite nk gne fb tu

January 14, 2012 at 12:10 PM

guen fb sebaek mungkin sudahlah !

hai awk..long time no see! hwo are you?

January 14, 2012 at 12:25 PM

fb skarang memang boleh dijadikan medium macam2 kan..aiseh,kalau berfb,kita kena pandai kot guna kearah kebaikan..and fb memang mudah melalaikan..dgn games..dgn keporetan dgn kisah orang lain lagi..eyh..oooppss..haha

January 14, 2012 at 2:11 PM

org2 di dlmnyer yg mmbuat ia jd haram..
so, kena la gunakan fb scra halal..hehe

January 14, 2012 at 3:51 PM

kesimpulannya, guna fb dengan berhikmah la kan

pssttt..dh masukkan nama ko..sori2 lama x berblog lupa2..hihi

January 14, 2012 at 4:03 PM

@Lea Isnawi
saje je..jgn siyes sangat....

January 14, 2012 at 4:31 PM

guna cara baik mesti jadi baik punyaaa...hehehe..

January 14, 2012 at 6:23 PM

Letak gambar alien je..habes citer...haha..tapi cam tak besh pulak letak gambar kartun je..nanti member2 tak kenal pulak..

January 14, 2012 at 8:11 PM

es,facebook utk kebaikan.. :)

January 14, 2012 at 10:02 PM

fb..ada baik buruknya...kita sendiri harus bertanggungjawab...letak pic yang sesuai udah ler..jangan over pulak..kan..:)

January 14, 2012 at 11:38 PM

nti time mati, fb xmasuk neraka, kita yg akan masuk kalau buat dosa dalam tu :) kan? ;D

January 15, 2012 at 5:09 AM

tu la kesian orang jongos.. lagi2 kawan abon tu.. dihentam cik paris lipton boh ni.. isk3.. haha

January 15, 2012 at 12:02 PM

kalau buat keje tak berpekdah mcm sebar fitnah tu mmg sah2 la haram ye dak? hehe :)

January 15, 2012 at 2:31 PM

@r-5
jongos tu jongang ek???

January 15, 2012 at 8:59 PM

yup. ia akan jadi haram bila dah overdose dgn fb tu. annoying.

mcm merokok. asalnya, makhruh. bila da asyik isap, bole memudaratkan. sebab itu lah jatuh hukum haram ;)

January 16, 2012 at 4:31 AM

ngn Fb lah naiemah leh jmpa kwn2 lama ha.. =) gunalah dgn cara yg betol kan :)

January 16, 2012 at 8:32 PM

jgn smpai melalaikan

April 25, 2012 at 8:55 PM

bg yg gile fesibuk,mau menages jika dpt berita seperti ini

Post a Comment
 
HOME | ABOUT ME | PORTFOLIO | BLOG TIPS | SITEMAP | CONTACT ME
This is a personal web blog and any opinions expressed here was represent my own unless otherwise specifically stated.
If any entry had been share from this blog should be credit given to www.lovexils.blogspot.com.
Thanks for your visit sweet people. :D
copyright 2007-2016 to Love,xils!