July 5, 2013

Makanan Berkhasiat Untuk Otak Cemerlang

Assalammualaikum,

Entry khas untuk pelajar berkaitan pemakanan untuk otak, minda, and tummy kite supaya sihat dan cergas selalu. Lagi-lagi bila musim peperiksaan kenn. Tapi haruslah juga jaga adab dan lisan oke. Ah rindunya nak jadi pelajar hehe

 
Mengambil sarapan pagi
Apabila seseorang tidak mengambil sarapan pagi, paras gula dalam darah akan menjadi rendah. Ini akan mengakibatkan kekurangan bekalan nutrisi pada otak dan menjadikannya kurang aktif.

Jangan terlebih makan
Ia akan membebankan pembuluh darah otak dan mengurangkan kuasa mental otak. Makanan kan sekurang-kurangnya kena kunyah dalam 30-40 kali kunyahan. Pelan-pelan kunyah supaya makanan mudah hadap dan rasa kenyang tuh akan cepat. So makan dalam kuantiti sedikit dengan cara kunyah perlahan-lahan pon boleh kuwus tauuu ;p

Makan ikan  banyak-banyak
Makan la sebanyak mana ikan yang korang nak sebab ikan kan protein. baik untuk otak korang jugak....so makan lah ikan.....isnin hingga ahad menu utama jadi ikan lah pasni. Telur juga ada protein yang tinggi. Teringat cerita member pasal ikan keli yang makan najis...yewww

Selalu makan buahan, sayuran dan manisan
Makan la kismis dan banyakkan makan makanan yang mengandungi gandum, soya dan kekecang.. Sayur pulak dari bayam, brokoli ke. its all for your brain ma....dan pantang makan benda masam-masam juga..





so yang lain-lain :
Kurangkan makan bawang besar
Kurangkan makan berempah
Kurangkan makan ketumbar kering
Jangan minum air yang ada semut 
Selalu makan makanan yang panas2
 Jangan dicampur makan laut dan darat dalam satu hidangan
Jangan minum susu selepas memakan daging/ayam




Ps :: Up entry lama sat ;p



14 comments

November 9, 2010 at 8:36 AM

salam..stylo..enti...immukmin pun tak start stdy gih huhuhuhuh

November 9, 2010 at 7:42 PM

makan dengan tenang dan jangan gelojoh, supaya pembahagian oksigen baik untuk otak anda

November 10, 2010 at 1:00 AM

ssah jugak nk stick dgn pmakann yg seimbang wktu study nie. sbb nk save bajet, mkn je apa yg ada. hehe

July 5, 2013 at 10:10 AM

makanan berempah memang takley tinggal...

hehe.

July 5, 2013 at 12:48 PM

suka makan ikan..

July 5, 2013 at 2:30 PM

Nice sharing ;D

July 5, 2013 at 11:06 PM

nice sharing..tp yg xbleh 2 la sy slalu bt..adehhh

July 6, 2013 at 12:20 AM

nice info...
makanan yg seimbang penting kan?

July 6, 2013 at 12:51 AM

Patutla rasa mcm pernah baca entry ni, repost ehhhh !!! hehe

July 6, 2013 at 3:50 AM

Nice one dear . Thanks 4 sharing :)

July 7, 2013 at 11:10 AM

good sharing..

July 7, 2013 at 12:48 PM

Ikan memang favorite kita. tak makan nasi pun takpa as long as ada ikan..and part breakfast tu susah sikit coz selalunya malas sgt nak breakfast

July 10, 2013 at 1:26 PM

bab bekfes sllu skip =p

July 11, 2013 at 12:51 AM

wow banyak tip utk tingkat daya otak ni..

Post a Comment
 
HOME | ABOUT ME | PORTFOLIO | BLOG TIPS | SITEMAP | CONTACT ME
This is a personal web blog and any opinions expressed here was represent my own unless otherwise specifically stated.
If any entry had been share from this blog should be credit given to www.lovexils.blogspot.com.
Thanks for your visit sweet people. :D
copyright 2007-2016 to Love,xils!