September 29, 2012

Nama Melayu Klasik

Assalammualaikum,


Nama awak apa? Nama saya Kalsum. Musalmah. Rokiah. Nengnak (eh.) Begitulah nama-nama melayu klasik dulu-dulu. Nama anak zaman sekarang masing-masing tak mahu kalah. Atleast dua tiga kerat harakat nama dia...

Sample -

1) Alisya Qistina Hani
2) Intan Maisara Izara
3) Afiq Amir Affin Bank


Last-last mama dan papa malah atuk nenek budak-budak nih panggil nama singkat je pon. Boy ke, Sya ke. Mahupun Ra je. Tak apelah janji niat mak bapak budak-budak tuh kan. Mestilah nak yang terbaik untuk anak-anak.







Saya punya klasik - Melur. Mawar. Lili.

Nama bunga?












Ps :: Now playing - Sempurna



20 comments

September 29, 2012 at 8:11 PM

nanti dorang dah tua cucu tanya, apa nama nenek kau? nenek aku nama Alisha Qistina HAni...glemer nekkkkk...kihkih

September 29, 2012 at 8:28 PM

nama ramlah pun klasik jugak . .hehehhe

September 29, 2012 at 8:36 PM

hahaha.. nama orang2 dulu sangat klasik.. nama sekarang ni pula kadang2 nampak macam over. jadi, lebih baik bersederhana seperti zila manaf. itu pun dah cukup cantik

September 29, 2012 at 9:24 PM

haha sungguh setuju

nama aku pon nampak je panjang tapi sama je mknenye

September 29, 2012 at 10:22 PM

nama anak zaman sekarang canggih2....nk sebut pon terbelit..mintaw nama bakal wife nnt minah jew senang sikit nk akad nikah nnt..


"aku terima nikahnya minah bin daud...." senang sikit..hahahaha

September 30, 2012 at 12:45 AM

betul..kdg2 susah nak ingt nama penuh dorg..hehe~

September 30, 2012 at 9:03 AM

zaman mak2 kita : asiah


zaman kita : nurul aien


zaman anak kita : nurul auni zahraa


zaman cucu kita : siti nurul atiqah maisara...(tak muat isi mana2 borang)

September 30, 2012 at 11:34 AM

haaha.tapi sepupu ecah pun ada nama bunga.melati,melur,mawar.dan satu lagi kenanga.hehe

September 30, 2012 at 11:45 AM

bagi ckj name2 klasik ni sweet.. lagi2 nama bunga.. kan?

September 30, 2012 at 4:31 PM

akak pun suka ngan nama2 klasik..simple dan mudah disebut

September 30, 2012 at 6:38 PM

panjang2 nama org skrg ..law letak nama melur ke mcm tu ,nmpak cam comel jek kan :)

September 30, 2012 at 7:54 PM

lagu sempurna? best lagu tu. ^^

October 1, 2012 at 2:04 AM

skrg nama xklasik pun..
vogue gle kot..haha

October 1, 2012 at 12:09 PM

guwa da pk nama anak utk babyboy .. baby girl blm pk lg .. hahaha nmpk sgt gatal nk kawen :D

October 1, 2012 at 12:24 PM

nama kereta pon best gak...haha

October 1, 2012 at 2:32 PM

bila aku ada anak aku teringin nk namakan anak2 dengan nama orang lama2 senang lah nak matching ngn nenek nati..haha

October 1, 2012 at 3:14 PM

Nama dulu skrang semuanya comel comel.. Kalau nurul suka dengan nama bunga.. :)

October 1, 2012 at 5:23 PM

aq nak letak nama ank aq dua kali sebut je..

mi-khail...*eh terberangan plak*

October 1, 2012 at 8:10 PM

klau nama kalsum, musalmah, x klasik lagi tuh... sbb tu nama arab, nama setelah kedatangan islam kat tanah melayu...
kalau nk klasik lagi, contohnya melati, melur, dang anum, dayang, dara, dsb. kalau laki plak, awang, megat, jalak, dsb..
tu baru nama melayu sejati... contohnya, kat skolah dulu ada cikgu yg bernama "dang anum binti sulong"... mmg melayu sejati punya nama.. hehehe

October 2, 2012 at 12:34 PM

boleh x nak namakan org laki ngan nama bunga hahaha =p

Post a Comment
 
HOME | ABOUT ME | PORTFOLIO | BLOG TIPS | SITEMAP | CONTACT ME
This is a personal web blog and any opinions expressed here was represent my own unless otherwise specifically stated.
If any entry had been share from this blog should be credit given to www.lovexils.blogspot.com.
Thanks for your visit sweet people. :D
copyright 2007-2016 to Love,xils!