February 15, 2013

Awas Bahaya Pengambilan Vitamin C !

 Assalammualaikum,

Tadi berfacebook terjumpa satu artikel akibat pengambilan vitamin c. Sekarang kan ramai orang dok ambil vitamin c untuk kekal awets muda remaja dan cuns selalu. Boleh je ambil vitamin c tapi haruslah tahu cara pengambilannya yang betul. Baca kisah yang dicopy dengan berjemaah di Facebook :


Kejahilan meracun diri sendiri

Seorang wanita tiba-tiba mati dengan tidak disangka-sangka dengan tanda-tanda pendarahan dari telinga, hidung, mulut & mata. Selepas bedah siasat awal ia disahkan bahawa kematian disebabkan keracunan arsenik.

Dari manakah arsenik yang datang?

Polis melancarkan siasatan secara mendalam dan meluas. Seorang profesor institusi perubatan telah dijemput untuk datang membantu menyelesaikan kes itu.

Profesor dengan berhati-hati melihat kandungan dari < h. Dalam kurang dari setengah jam, misteri itu dapat diselesaikan.

Profesor itu berkata: 'simati tidak membunuh diri atau dibunuh, beliau meninggal dunia akibat kemalangan dari kejahilan!'

Semua orang hairan, mengapa kematian akibat kemalangan dari kejahilan?

Profesor itu menjelaskan: 'arsenik dihasilkan dalam perut si mati.' Si mati yang mengamalkan pengambilan Vitamin C setiap hari, yang dengan sendirinya tidak menjadi masalah.

Masalahnya ialah bahawa dia makan sebahagian besar udang semasa makan malam. Makan udang tidak mendatangkan masalah dan tiada apa yang berlaku kepada keluarganya walaupun mereka telah sama-sama udang. Walau bagaimanapun, pada masa yang sama si mati juga mengambil vitamin C ', itulah yang mendatangkan masalah!

Penyelidik di University of Chicago di Amerika Syarikat, mendapati selepas melalui uji kaji, makanan yang seperti kekerang lembut (shell) mengandungi kepekatan yang lebih tinggi lima sebatian arsenik kalium.

Makanan itu segar dengan sendirinya tidak mempunyai kesan toksik terhadap tubuh manusia.

Walau bagaimanapun, dalam mengambil vitamin C, tindak balas kimia berlaku dan asal unsur-unsur bukan toksik berubah kepada unsur-unsur toksik.

Keracunan arsenik mempunyai peranan magma dan boleh menyebabkan kelumpuhan kepada saluran darah yang kecil. Oleh itu, orang yang mati akibat keracunan arsenik akan menunjukkan tanda-tanda pendarahan dari telinga, hidung, mulut & mata. Oleh itu sebagai langkah berjaga-jaga, JANGAN makan udang apabila mengambil vitamin C '.


bcoz i care, vitamin c, awas bahaya vitamin, pengambilan vitamin c, kesan mengambil vitamin c


Tak tahu kesahihan kematian cerita di atas. Pernah gak baca yang udang dan vitamin c tidak boleh diambil bersama. Bahaya sebab asid asekronikalmakkau pada udang (kot) dengan vitamin c boleh buat korang kebabbomm meletops aka bahaya lah!! Boleh membawa maut. Take a note guys. Nak dapat event best pi sini.


16 comments

February 15, 2013 at 6:10 PM

TAKUT JUGAK BILA BACA NI..TP KAK BUI MMG X PERNAH AMBIL VIT C..

February 15, 2013 at 6:16 PM

TAKUT NYA DGR KES MCM NI..NAUZUBILLAH

February 15, 2013 at 7:32 PM

tu la, kite penah baca pasal ni gak

yg penting semua benda kite kene makan ada had dia yg sampai mati tu mebi sbb terover dos kot

sbb dlm bdn kite sendiri pon dah ade vit c tu

hihi, cukuplah makan sehari sebiji atau dua.

:D

February 15, 2013 at 7:38 PM

ooo ye ke?

baru tau...

info bagus ni dik Paris :)

February 15, 2013 at 8:58 PM

Hoih..... Seramnye.. Kte xambil vitamin c ni. Hehehe

February 15, 2013 at 11:03 PM

kalau nk lebih details, google hasil research or quote doktor/pakar psl vit c & udang..mmg betul tu hehe

February 16, 2013 at 1:15 AM

baik refer pada doktor kan

February 16, 2013 at 10:24 AM

pernah baca pasal udang dan vitamin c...
tak pernah makan vitamin c...

February 16, 2013 at 7:27 PM

kalau nak amek supplement cam vitamin2 ni semua elok dapatkan nasihat doktor terlebih dahulu...

February 16, 2013 at 11:39 PM

Baru je plan nak amek vit c, tapi tkt plak mndngrnye =,=. cancel.

February 16, 2013 at 11:55 PM

bahaya btul...mungkin alahan pd udang kot..ditambah ngan kimia vit -c..fuh! jd lah arsenik yg mnyebabkan kmatian...huhu

February 17, 2013 at 8:44 AM

lo yeker..siyes xtaw ni...thanks 4 info

February 18, 2013 at 2:20 PM

eden baru tau...jahil pulok aq nie dgn bnda2 ni..p een xamik vitamin C. but good info!

February 18, 2013 at 2:20 PM

gd info..eden pn xtw..p aq blum pernah g amik vitamin C..kecik2 slalu la. @ pn doktor y bg..hehe

February 19, 2013 at 12:02 PM

Serius. Taktau. Susah jugak ek camni kalau taktau sume info. Ye laa. Kat pack vit C tu kena bgtau kut takleh amek ngan udang. Bebenda camni tak ramai org tau rasanya.

May 15, 2013 at 12:15 PM

tak boleh mkn udang..huhu..allergic..

Post a Comment
 
HOME | ABOUT ME | PORTFOLIO | BLOG TIPS | SITEMAP | CONTACT ME
This is a personal web blog and any opinions expressed here was represent my own unless otherwise specifically stated.
If any entry had been share from this blog should be credit given to www.lovexils.blogspot.com.
Thanks for your visit sweet people. :D
copyright 2007-2016 to Love,xils!