September 6, 2011

Tips : Yang Newbie Perlu Tahu Tentang Blog

Assalammualaikum,

Ya saya terpanggil untuk membuat entry ini khas untuk blogger newbie. Khas untuk cik abang adik-adikku sekalian alam. Bukan apa, bagi yang baru mereka mungkin tidak sedar dan tak tahu langsung apa yang perlu dan apa yang tak perlu bagi sesebuah blog. Yelah time berblogwalking di blog baru, ada saja yang tak kena. Jom baca selanjutnya....


1) Background and Font
Jangan pandang remeh ya, background penting untuk blog kelihatan menarik. Seeloknya pilihlah warna pastel atau yang lembut-lembut dan sedap mata memandang. Janganlah terlampau striking sangat macam kuning dan pink kaler yang striking tak ingat tuh. Boleh juling mata yang memandang tau.

Paling sakit hati ada blogger yang memilih font yang terlampau kecik nonet. Berpinar mata nak membacanya. Akhirnya tak baca sampai habis pun. Penggunaan font juga teramatlah penting. Kalau nak selamat gunalah macam saya, Verdana gitu. Jelas bukan? Sebab saya sendiri tak puas hati kalau font saya macam cacat. Lagi-lagi nak suruh orang baca.


2) Button Followers
Button followers ini haruslah diletakkan di tempat yang senang dilihat agar mudah di follow. Senang-senang sangat letak kat tempat paling atas sekali di sudut blog. Sebelum header. Hehe. Dibahagian sidebar pon apa kurangnya. Tapi dibahagian paling awal lah. Memudahkan pengunjung untuk follow. :P

Jangan sesekali letak di bawah sekali. Mahupun footer. Lebih-lebih lagi bagi blog yang mempunyai bederet-deret gadget di sidebar. Walaupun mahu bersikap humble, tapi bab ini agak-agak lah. Follower penting bagi sesebuah blog. Siapa yang sudi menjadi follower kita itulah yang sudi baca blog kita kan? Kalau tak nak sape-sape baca sila lah privatekan blog anda. Ok? Tips Tambah Follower


bcoz i care, link, tips, newbie, konsep asas blog, istilah blog, newbie blog, blogger


3) Shoutbox
Shoutbox itu juga penting bagi blogger baru. Yang dah otai macam benashaari.com takpe lah, setiap entry yang di post beribu-riban datang komen. Kuat pengaruh beliau. Tapi bagi yang baru dan kurang publisiti (macam saya) shoutbox merupakan satu medium penting dalam bertukar link. Kita tinggalkan jejak di blog lain, dan InsyaAllah mereka akan menjenguk kita kembali.

Ini juga salah satu cara nak up traffic korang. Malah, jika kita tinggalkan link di blog orang lain, boleh jadi pengunjung yang datang di sesebuah blog tersebut juga akan ke blog kita. Secara semulajadi, blog kita akan di baca oleh orang lain di serata dunia. Huahua. Anda juga janganlah malas nak ke blog orang lain yang telah meninggalkan jejak di shoutbox anda ya.


4) Widget Gadget
Tak perlu rasanya kalau nak letak widget "silalah komen ya" yang ada gambar Rain/Mia Sara bagai. Sangat memedihkan mata untuk membaca entry anda. Ianya juga penyebab blog anda lambat loading. Mula-mula tu kita datang berkobar-kobar ke blog anda, tapi lambat loading pulak. Pastu ada widget kat tepi tepi tu pulak yang mengacau.

Jadi mood membaca entry anda terbantut. Kalau rasa meluat sangat terus pangkah x kat atas tuh. Malas lah. Kita sebagai blogger ni, masih banya lagi masa nak digunapakaikan secara sistematik. Bukan 24jam kita menghadap komputer. Memang lah kiut, tapi tulah saya katakan, sila privatekan blog anda sudah. Tak pun tak payah buat blog, kan senang!


5) Verification Code
Ini lagi satu benda yang sangat-sangat menyakitkan hati. Blog awak dah cantik, kemas, cun so kita baca sampai habis dan terus nak komen entry awak, tapi...tapi....ada pulak pop up yang paling annoying muncul. Suruh kita letak code-code yang tak perlu itu. Aduh, kadang-kadang terus je pangkah blog awak. Malas nak komen. Tadi bukan main semangat tau..!

Sila buang ya. Jangan takut akan spam dan virus-virus cinta. Jika mahu ubah, sila ke Dashboard, Setting, Comments, dan click No seperti rajah di bawah. Then save lah! Buat tau jangan tak buat.



6) Pop Up Window
Ala bila kita masuk blog tu, tiba-tiba ada mesej cinta muncul. Kotak kecil je. Ada yang tulis, "Hai awak, terima kasih datang blog saya!". Lagi tak boleh blah, lepas pangkah kat atas tu ada lagi pop-up tu, "Eh dah nak pergi dah? Datang lagi ye!" Adoii serabut tau kepala akak. Fenin Fenin. Benda tu sangat menyusahkan kalau kita bukak tab banyak-banyak kat window tau.


7) Lagu
Bukan tak boleh letak lagu, tapi berpada-padalah. Janganlah letak lagu rock keras. Masuk-masuk blog awak je terus sakit jantung. Bingit. Kesian juga kat ibu mengandung. Hehe. Lagi satu sila letak lagu yang boleh dipausekan.  Ini tak, letak lagu yang boleh diulang-ulang. Macam hantu tau. Kalau pengunjung tak suka lagu tu (sebab lagu faveret ex dia) so nanti bolehlah kami tekan pause. Kami datang nak baca bukan nak berhibur. :p

Kami datang nak baca entry je bukan nak tengok hiasan-hiasan comel awak tuh. Gambar disidebar jugak agak-agaklah kurangkan. Ianya akan membuatkan blog anda lambat loading. Tips Asas Blog disini. Ini hanyalah cadangan dari pengalaman saya saje. Terpulang pada masing-masing pon....


Jangan terasa hati bagi yang membaca ya. Minta maaf sangat-sangat jika ada terkasar bahasa ke. Penting untuk kita saling tegur-menegur. Kalau yang K.O di blog saya juga silalah kritik ya. Sama-samalah kita maju demi Blogger Malaysia! Satu Malaysia, Satu Malaysia, Satu Malaysia!! (ewahhhhh) 


ps :: Job Hunting!.

21 comments

September 6, 2011 at 6:25 PM

saya newbie lagi awak coz xda butang follow...huhu.....klo sudi meh la singgah ke belog buruk saya >> www.AhmadiKatu.com <<

September 6, 2011 at 6:27 PM

assalammualaikum... thnks for sharing.. alhamdulillah sekali lagi zyla dapat pelajari apa jua tips yang berguna sepanjang bgelar blogger ni.. tapi sekarang zyla lebih suka kalau ada yang berani kritik ttg penulisan entri zyla.. supaya zyla boleh memperbaiki dengan lebih baik...

September 6, 2011 at 7:08 PM

yg pop up pop up suh komen lah tq datang lagi lahh, tu mmg leceh, mmg pangkah terus.

kalau boleh blog biar ringan, cool je takde nk ada mcm2 benda remeh temeh kiri kanan nyemak je kan kan kan

September 6, 2011 at 7:08 PM

nice entry.

September 6, 2011 at 7:13 PM

thanks for sharing..
blog sy dah lama tapi baru je mula aktif.
hehhehe..

Button Followers tu nak letak kat atas sekali?
Malu la..

September 6, 2011 at 7:22 PM

walah ! entry top gitu ..

September 6, 2011 at 7:28 PM

ala kite sbgai wakil utk nasihat menasihati...

September 6, 2011 at 7:31 PM

alamak blog saye background warne kuning..try tengok tengik ke idak mata memandang...>_<

September 6, 2011 at 7:38 PM

waaaa
byk tips nih!
baek cikgu..heheheheh

September 6, 2011 at 7:43 PM

adekah saye dlm kelompok diatas??? huhu

September 6, 2011 at 8:00 PM

thanks for sharing :D

September 6, 2011 at 8:41 PM

perkongsian yang bagus.=D..
kalau cik paris ader mse..jenguk2 lah blog sye..
syekn blogger baru lagi...so..mesti bnyk silapnye..
Ihope u can give some advise..toward my blog.=)..
thank..s

September 6, 2011 at 10:00 PM

Alhamdulillah.. suma ni takde dalam blog saya. tapi yag background tu tak sure plak striking ka tak ? rasa rasa ?

September 6, 2011 at 10:12 PM

@~ku hanya seorang insan~
insyaAllah~

September 6, 2011 at 10:13 PM

@liya alia
yeke??? jeng3~~

September 6, 2011 at 10:48 PM

tips yang berguna untuk blogger bar seperti saya.. :)

September 6, 2011 at 11:35 PM

tips yg berguna..tq

September 6, 2011 at 11:40 PM

blog eden ni lw boleh nk plg simple biar cpt loading...hehehe...simple x blog kite cik paris?

September 7, 2011 at 3:32 PM

ahaha...hamekkau, tips mant0p..no 6 memang nice! plus, i'm quite distracted dengan pics, cartoon, doodle bagai kat screen tuh, entri x dapat dibaca & dihayati...hoh0ho! Last2, taula nak click mana, hujung kanan atas sekali...huhuhu

September 7, 2011 at 3:55 PM

hehe kite bg nasihat je, pndai2lah depa nak menerimanya...

September 7, 2011 at 4:21 PM

nasihat yang baek:)hehe

Post a Comment
 
HOME | ABOUT ME | PORTFOLIO | BLOG TIPS | SITEMAP | CONTACT ME
This is a personal web blog and any opinions expressed here was represent my own unless otherwise specifically stated.
If any entry had been share from this blog should be credit given to www.lovexils.blogspot.com.
Thanks for your visit sweet people. :D
copyright 2007-2016 to Love,xils!