June 28, 2013

Contoh Soalan Temuduga SPA Pembantu Penguasa Kastam

Assalammualaikum,

Credit to Google


Nak sambung cerita pengalaman temuduga SPA hari tu lah [previous entry]. Hehe antara soalan yang wakil pegawai SPA dan Kastam kan lebih kurang macam converstion dibawah eh... 
(S: Soalan dan X: Xila)

S: Hi sila perkenalkan diri anda dalam BI. Dalam BI ye...
X: (Ish tahu lah...) My name is blablabla...(belum sempat nak cerita pasal kerjaya terdahulu, depa mencelah)

S: So before this you work as what aa??
X: My previous work as blablabla...(semangat walaupun ke laut dah rasanya)

S: So why you resigned?
X: Well...blablabla...

S: Ooo you just want to blablabla la? Tell us er er jika masa belajar dulu ada berkaitan tak you know dengan Kastam?
X: I think it is more related to taxes such as...blablabla...
 
S : Selain itu?
X: Besides that..i think..(tengah pikio dalam ayat dalam BI)

S: Takpe cakap je bahasa melayu
X: (Sengih..Fuhh tak perasan sebelum ni cakap BI memanjang je. Hangpa tak paham ke tadi? Kuikui. Tapi tak dapat jawab soalan ni dengan baik pun walaupun dalam BM. Choi...)

S: Terangkan cukai yang dikendalikan Kastam.
X: Cukai tak langsung seperti cukai jualan etc etc

S: Apakah barang larangan yang dikawal pihak Kastam.
X: (Hat ni memang tak pernah baca kat website Kastam tapi mengikut logik jawab...) Dadah?

S: Selain itu?
X: (Aduyai pikir xila pikirin cepat...!) Senjata api.

S: Biasanya senjata api perlukan permit kan? Lagi?
X: (Aduyai dia mintak lagi.... Duhh! Muka blur dah masa tuh)

S: Oke selain itu buat pengetahuan anda ialah mercun..
X: Ya.. (Duk senyum jelah..)

S: Berat dan tinggi cik berapa?
X: cm dan kg...

S: Rabun tak? Ni pakai contact lense tak?
X: Pakai puan...(Alamak...)

S: Pada pandangan anda, kenapa kastam perlu berada di pintu masuk negara?
X: Untuk mengawal pergerakan keluar masuk blabla...

S: Dimanakah pintu masuk negara?
X: (Soalan tak berapa nak jelas jawapan pun...) Seperti di sempadan negara di Bukit Kayu Hitam, pelabuhan di Pelabuhan Klang...

S : Lagi?
X: (Apa yang lagi? Kau nak aku highlight semua ke? Blur dan jawab...) Di Tambak, situ, sana, sini..

S: Kalau laluan udara?
X: (Kalau udara kapal terbang kan?) Di..err..er.. (Alamak gagap!)

S: Di airport ye cik... (Mungkin dia nampak ai blur kot)
X: Ya...

S: Ni kalau ditempatkan di Sabah Sarawak sanggup ke?
X: Kalau ianya merupakan satu arahan saya bersedia puan. (Ececehhh....)

S: Ada apa-apa lagi nak tanya?
X: Kalau rabun memang pihak Kastam tak akan ambil ke cemana?
S: Kami akan buat tapisan juga tapi tak semestinya bla bla bla (cakap jelah takmau ambik kennn)

Tamat.


Perbualan temuduga diatas terpaksa dipendekkan cerita. Situasi yang sebenar kan, semua soalan yang ditanya semuanya dari pihak Kastam. Dah kenapa pegawai SPA kat sebelah puan kastam tuh senyap aje? Pemerhati eh? Bila puan Kastam tuh tanya ada soalan tak, dia geleng je. First time ke kak? Sekali sekala toleh lah jugak kat pegawai kat SPA tuh dan sedekahkan senyuman kat dia.

Akhirya puan Kastam tuh yang conquer. Suara dia lantang gila dan semangat. Selain dia suka menyoal, kadang-kadang dia selitkan lah keadaan sebenar kerja kat Kastam, ada training kat Melaka yang kena taekwando, renang, ujian fizikal, kawad tengah panas bagai. Huih masa tuh dah telan ayaq liuq dah... Dan dia juga cakap nanti applylah jawatan pegawai jugak... Oke der...
 




Sampai disini saja...
Terima kasih sudi baca, dan semua calon yang bakal ditemuduga SPA, semoga berjaya!



10 comments

June 28, 2013 at 4:35 PM

Xila, tq weh share. heh3.

Dapat juga info serba sdikit ;)

June 28, 2013 at 5:13 PM

ooo...

agak susah gak ye

:)

June 28, 2013 at 6:01 PM

Nice share. Boleh SW buat panduan utk apply jadi pegawai kastam di masa akan dtg nanti, hehe.

June 28, 2013 at 6:18 PM

sy mmg x nk apply jawatan ni..sbb fizikal sy x kuat hihihi

June 28, 2013 at 7:33 PM

pembantu penguasa kastam? wah...klu mai memg xla nk mohon jawatan cm ne...98% xbrape tau..hee

June 28, 2013 at 8:14 PM

Hayoo..aku mmng tak lepas soalan2 mcm ni haha. .

June 28, 2013 at 10:40 PM

aaa.. hana baca entri ni pun gugup.. hana xuka inteview. tapi itulah yang kena tempuhi..huhu

June 29, 2013 at 5:07 AM

tq sebab share..tp x pernah dpt peluang lagi setakat ni..hehee

June 29, 2013 at 10:36 AM

salam..
wah penglmn ni ye..intvw kje gov..ok la tu..InsyaAllah..ade rezki,adela kan..yaya xpenh kne pngl utk intvw gov pon..huuu

June 30, 2013 at 11:05 AM

ada tak dia tanya.. dah kawen lom.. pakwe berape ramai haa...


=]

nway...semoga zila berjaya.....=]

Post a Comment
 
HOME | ABOUT ME | PORTFOLIO | BLOG TIPS | SITEMAP | CONTACT ME
This is a personal web blog and any opinions expressed here was represent my own unless otherwise specifically stated.
If any entry had been share from this blog should be credit given to www.lovexils.blogspot.com.
Thanks for your visit sweet people. :D
copyright 2007-2016 to Love,xils!